Minimālo algu nākamgad palielinās par 10 eiro • IR.lv

Minimālo algu nākamgad palielinās par 10 eiro

33
Foto: pixabay.com

Sociālie partneri koalīcijai iesaka nemazināt valsts konkurētspēju un celt neapliekamo minimumu

Valdības koalīcija vienojusies, ka nākamgad minimālā alga tiks palielinātā par 10 eiro līdz 380 eiro mēnesī, vēsta aģentūra LETA. Jautājums par iespējamo uzņēmēju kritizētā solidaritātes nodokļa pārskatīšanu tiks risināts, vērtējot pārējos nodokļus, ko paredzēts pabeigt līdz nākamā gada aprīlim, pec koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka minimālās algas jautājumā diezgan izšķirīga bija vakardienas koalīcijas tikšanās ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. LDDK piekrītot pakāpeniskai minimālās algas celšanai, bet LTRK uzskata, ka strauji celt minimālo algu ir bīstami biznesam, skaidroja premjerministrs. Valdības vadītājs akcentēja, ka būtiska ir izaugsme un produktivitāte, tāpēc svarīgs ir vidējās algas palielinājums. Valdība iepriekš rosināja pārskatīt solidaritātes nodokli, integrējot to citos nodokļos.

Tomēr arī minimālās algas palielinājums par 10 eiro būtu papildu slogs valsts iestādēm, īpaši kultūras, veselības jomā, un tas samazina pieejamo fiskālo telpu. Premjerministrs piebilda, ka nepieciešams pabeigt iekšlietu sistēmas reformu, kam arī ir vajadzīgs finansējums.

Kā ziņots, Labklājības ministrija rosināja minimālās algas paaugstināšanu no pašreizējiem 370 eiro līdz 407 eiro pirms nodokļu nomaksas, pamatojot, ka tas ievērojami veicinātu labklājības pieaugumu tiem, kuri pašlaik saņem minimālo algu, īpaši ģimenēm ar bērniem, kam valsts atbalsts nepieciešams visvairāk.

Kā norāda LM, pasaules prakse liecina, ka augstāka minimālā alga samazina plaisu starp nabadzīgajiem un bagātajiem iedzīvotājiem, palielinot vienlīdzību. Kopš 1.jūlija pirmo reizi desmit gadu laikā Latvijā ir zemākā minimālā alga Baltijas valstu vidū, trešā zemākā Eiropas Savienībā. Tāpēc atbalsts maznodrošinātajiem ir jāveido pēctecīgi, gan plānojot nākamā, gan turpmāko gadu budžetus. Pēc Latvijas Bankas aprēķiniem, minimālā alga Latvijā pret vidējo algu jau tagad ir viena no lielākajām Eiropas Savienībā, norāda LTRK.

LTRK norāda, ka labklājības ministra Jāņa Reira (V) priekšlikumi strauji celt minimālo algu novedīs pie lielāka bezdarba, augstākas ēnu ekonomikas un attālinās Latvijas iedzīvotājus no labklājības, vēsta LETA. “Lai uzlabotu Latvijas iedzīvotāju labklājību, valdībai un uzņēmējiem ir jādara viss iespējamais, lai palielinātu vidējā atalgojuma līmeni. Tad cilvēki atgriezīsies Latvijā un mazāk aizbrauks prom,” norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Pēc Endziņa domām, jādara viss, lai uzņēmēji spētu ekonomiski pamatoti maksāt lielākas algas – jāpalīdz eksportēt un celt produktivitāti. “Reira priekšlikums ir pretējā virzienā – tas tiešā veidā mazinās produktivitāti un eksportspēju, ko vissāpīgāk izjutīs atsevišķas nozares un Latvijas reģioni,” uzsvēra Endziņš. LTRK aicina visos nodokļu politikas jautājumos ņemt vērā konkurētspēju Baltijas mērogā, taču Reira priekšlikumi to mazinot.

“Līdz šim Latvija gandrīz visu neatkarības laiku tērē vairāk nekā nopelna, un valsts parāds turpina pieaugt, kas jau tagad bremzē tautsaimniecības izaugsmi, bet jaunas krīzes gadījumā iedzīs ikvienu no mums ļoti nepatīkamā situācijā. Jāsaprot, ka Reira priekšlikums uzliek jaunus izdevumus ne tikai uzņēmējiem, bet arī valsts budžetam, jo būs jāpalielina algas gan valsts, gan pašvaldību darbiniekiem,” teica LTRK valdes priekšsēdētājs.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers aģentūrai LETA paudis, ka minimālās algas kāpināšana, nepalielinot neapliekamo minimumu, ir deputātu pašreklāmas gājiens. LBAS uzstāj, ka līdz minimālo algu jāceļ neapliekamais minimums, jo – “kad norēķina nodokli, cilvēkam teju nekas nepaliek”. Viņaprāt, ar šādu gājienu mēģināts palielināt budžeta ieņēmumus.

Komentāri (33)

Odo 19.08.2016. 20.20

Minimālā alga ir jāmaksā nevis uzņēmējiem, bet valstij. Un ne tikai darbiniekiem, bet visiem — beznosacījumu pamata ienākumu viedā. Jo, lai arī cik lepni mēs esam par saviem sasniegumiem:

1. to, ko esam saņēmuši, mums ir sarūpējuši mūsu vecāki, vecvecāki un vecvec…vecāki,

2. to ko esam radījuši paši, nodosim saviem bērniem, bērnubērniem un bērnubērnu…bērniem

Līdz ar to, vienlīdzīga resursu sadale ir mūsu sabiedrības ilgtspējas pamats.

Dziļi iesaku noskatīties Gaja Standina lekciju: https://www.youtube.com/watch?v=9OraivQ45ME&feature=youtu.be

(ja nepieciešams, var dabūt arī automātisku subtitru tulkojumu latviski)

kā arī http://odo.lv/Blog/130620

Bet “rūdītiem kapitālistiem” atgādinu — t.s. “kapitālisms” ir tikai sīknauda cilvēcības ķešā — gaismu un gaisu, vecāku aprūpi, draudzību un līdzcilvēku izpalīdzību mēs tik un tā saņemam par velti.

(Apzināti neliku sociālismu kā pretstatu kapitālismam, jo tas ir tāds pats monetārisms kā kapitālisms, tikai ar valsts kontrolētu monopolu.)

+3
-1
Atbildēt

2

    Neticis > Odo 19.08.2016. 20.25

    Lai arī principā piekrītu, vēlos atgādināt, ka mūsu Zemes resursu pietiek, lai apmierinātu visu vajadzības, bet nepietiek, lai apmierinātu visu vēlmes…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Odo 20.08.2016. 18.21

    „Vienlīdzīga resursu sadale” ir lieliska ideja, piesakos par dalītāju.

    Nelaime tikai, ka no tās dalīšanas resursu paliek mazāk pat tad, ja dala tik taisnīgi, kā to darītu es. Kad process kādu laiku turpinājies, nenovēršami seko asinsdarbi. Taisnīguma un sadales tribūni lieliski apkauj viens otru, par ko nebūtu iebildumu, bet diemžēl tiek arī vērtību patiesajiem radītājiem.

    Vēlmju atšķiršana no vajadzībām nav mazāk daiļa doma. Atliek tikai izveidot kārtīgu kantori, kurš objektīvi, nesavtīgi un kompetenti novērtēs, kas kuram skaitās vajadzība, kas – vēlme.

    Vēsturē tā jau bijis – rumpim, kuram pieder divas bikses, bet tikai viens dibens, liekās bikses nepārprotami ir nepamatota vēlme, precīzāk – iegriba. Apkarojama visiem līdzekļiem, drošākais – likt pie sienas.

    Brīvs laiks pasaku rakstīšanai internetā un pats interneta pieslēgums, ja to neizmanto patiesu vērtību radīšanai tautas labāko pārstāvju tiešā vadībā, arī ir noziedzīgas vēlmes piepildījums. Ar steigu pārtraucams.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Absints 19.08.2016. 13.30

Vācijā, piemēram, minimālās algas nebija, taisījās gan to ieviest, nezinu gan vai populisti piespieda to izdarīt. Īstenībā minimālā alga rada problēmas, nevis tās atrisina. Ja uzņēmējs negribēs maksāt minimālo, viņš arī to nedarīs- maksās aploksnē, noformēs uz pusslodzi, bet liks strādāt par diviem. Minimālās algas pacelšana ir tikai stimuls, lai atrastu veidu, kā to nedarīt. Jo arguments ir pavisam vienkāršs- “tad man pašam jābankrotē, un tad “viņš” nedabūs neko”. Un “viņš” piekrīt uz kaut ko, jo pretējā gadījumā nebūs nekas.

Paceļot minimālos algu, situācija uzlabojas tikai uz papīra, dzīvē tas nozīmē stimulu palikšani, vai tieši otrādi, ieešanai pelēkajā zonā. Tas ir papildus stimuls ēnu ekonomikas stiprināšanai. Es teiktu, ka minimālā alga ir jāatceļ, bet jābūt pieckārt stingrākiem uz nodokļu nemaksāšanu, jo problēma jau ir tieši tur.

+1
-2
Atbildēt

1

    andrejs > 22.08.2016. 11.56

    Paceļot minimālos algu, situācija uzlabojas tikai uz papīra

    —————–

    normālās valstīs tā nav, un ja kāds ķipa politķis (piemēram tas pats no augsta amata izmestais Pūce) draud, ka uzņēmēji “atradīs veidu kā nemaksāt”, tad tāds patiesībā ir jāliek ķurķī par musināšanu uz noziegumu.

    Pat liberālisma citadelē ASV ir noteiktas minimālās algas, kas svārstās atkarībā no nozares.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 19.08.2016. 07.16

Tā turpinot, drīz atjaunosim vismaz vienu burtu zudušās laimes zemes LPSR nosaukumā – būsim Latvijas Sociālistiskā Respubļika. Tad jau arī līdz pilnai atdzimšanai nebūs ilgi jāgaida.

Pagaidām kādu laiku vēl nāksies iztikt ar nenovēršamu bezdarba pieaugumu, par ko varēsim korītī lamāt maitas darba devējus.

0
-1
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 22.08.2016. 12.01

    Pilsoņu Kongresa vadība jau pirms 25 gadiem par to brīdināja – ja atstāsim pie varas komunistus un čekistus, tad mums būs L(PS)R, nevis īsta atjaunota Latvijas Republika.

    Un ne tikai prastai tautai, bet arī visādiem intelibeņķiem (kuriem bija reāla iespēja ietekmēt ļaužu prātus) dikti jau nu patika Gorbunova smukā frizūra un Ķezbera raitā runa…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu