Austrumeiropas viesstrādnieku skaits Lielbritānijā pārsniedz miljonu • IR.lv

Austrumeiropas viesstrādnieku skaits Lielbritānijā pārsniedz miljonu

31
Foto: Ieva Čīka, LETA

Ekonomisko imigrantu skaits turpina pieaugt, bezdarbnieku skaits sarūk

Viesstrādnieku skaits no tām astoņām Austrumeiropas valstīm, kas Eiropas Savienībai (ES) pievienojās 2004.gadā, Lielbritānijā pārsniedzis miljonu, vēsta aģentūras LETA-BBC. Viesstrādnieku skaits no Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Ungārijas laikā no šī gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, pieaudzis par 44 000.

Saskaņā ar oficiālajiem statistikas datiem kopējais viesstrādnieku skaits no ES Lielbritānijā patlaban sasniedzis 2,23 miljonus. Salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni viņu skaits pieaudzis par 238 000. Tajā pašā laikā bezdarbnieku skaits Lielbritānijā no aprīļa līdz jūnijam sarucis par 52 000, nokrītoties līdz 1,64 miljoniem.

Šie ir pirmie dati, kurus Nacionālais statistikas birojs (ONS) publiskojis kopš 23.jūnijā notikušā referenduma par izstāšanos no ES. Austrumeiropas valstu viesstrādnieku skaits pēdējo desmit gadu laikā ir četrkāršojies.

Līdz ar minēto astoņu valstu viesstrādniekiem Lielbritānijā pašlaik mīt arī 266 000 Bulgārijas un Rumānijas pilsoņi, kuru skaits salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni pieaudzis par aptuveni 87 000. Bulgāri un rumāņi var bez ierobežojumiem strādāt visā ES teritorijā kopš 2014.gada janvāra.

No pārējām ES dalībvalstīm Lielbritānijā strādā aptuveni 944 000 cilvēku. Viesstrādnieku skaits no ES nepiederošajām valstīm gada laikā faktiski nav mainījies un saglabājies 1,21 miljona līmenī.

Domnīcas “Migration Watch” priekšsēdētājs Lords Grīns norādīja, ka spiediens, ko masīvā imigrācija radījusi uz vietējām kopienām, lielā mērā izskaidro jūnija referenduma iznākumu. “Jaunie statistikas dati izgaismo, kāpēc ir svarīgi ne tikai atgūt kontroli pār mūsu robežām, bet arī ievērojami samazināt imigrācijas neto,” uzsvēra Grīns.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu