Sergejs Zavorotņevs, mamutēna zoba atradējs • IR.lv

Sergejs Zavorotņevs, mamutēna zoba atradējs

8
«Kādas piecas minūtes bija prieka histērija,» Sergejs atceras paleontologa reakciju, kad bija nolicis savu atradumu Dabas muzejā uz galda. Pētnieka acīs — dārgumu.
Anda Burve-Rozīte

 

Tradicionālais vasaras atvaļinājums, pie Ovīšu bākas kopā ar ģimeni nakšņojot teltīs un gatavojot ēdienu uz ugunskura, LNT operatoram Sergejam Zavorotņevam šogad beidzās citādi. Kādas pastaigas laikā viņš starp oļiem ieraudzīja ko neparastu: dziļām rievām klātu prāvas saujas lieluma dabas veidojumu smilšaini brūnos toņos. Līdz šim Zavorotņeviem bija gadījies pie jūras atrast laimes akmentiņus ar caurumu viducī. «Brālēnam – sauju dzintara,» Sergejs pastāsta. Ovīšos atrasto fosiliju viņš kādu laiku vērīgi aplūkoja. Uzņēma pāris bilžu – līdzās mitrajiem oļiem tā izskatījās pēc teiksmainas zivs skeleta. Tad saudzīgi pacēla. Nesa uz telti pie savējiem. 

Ne reizi vien dzīvē Sergejs bija šķirstījis grāmatas ar krāšņām dinozauru, mamutu ilustrācijām. Lasījis kopā ar saviem trim bērniem. Ātri vien radās aizdomas, ka ticis pie kaula daļas, kas piederējusi sen dzīvojušam «zilonēnam». Jaunākais dēls bija sajūsmā. Tētis atradis mamuta zobu! Vēlāk Dabas muzeja paleontologs Ivars Zupiņš apliecināja – ir. 9-11 gadus veca mamutēna piena zobs! Sākotnēji Zavorotņevi domājuši, ka zobs ir mazais izcilnis smagnējās virsmas vienā galā. Izrādījies otrādi: izcilnis ir zoba sakne, bet grandiozā zālēdāja zobs – visa smagnējā virsma. «Tad atcerējos bērnu grāmatas par dabu – kā zālīte un koku zari mamutu zobos tika malti,» – tā Sergejs. 

Viņš groza rokās Latvijas reģionam reto fosiliju, ko glabā spuldzīšu kastē. Drīz, noslēdzot līgumu, tā nonāks Dabas muzeja īpašumā. Tiks veikta ekspertīze, lai pārbaudītu paleontologa slēdzienu. Pēc tam apmeklētāji to varēs pētīt vitrīnā kopā ar citiem mamutu kauliem, kas atrasti Latvijā. Tādu ir vairāki desmiti, prāvāki par Sergeja uzieto mamutēna zobu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu