Idille Liepupē • IR.lv

Idille Liepupē

4
Henrieta un Andrejs ar meitām Emīliju un Kati, kā arī sunīti Meisiju Mo un kaķi Mikiņu.
Anda Burve-Rozīte

Ko pilsētnieki meklē un atrod laukos? Teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska ar vīru operatoru un režisoru Andreju Verhoustinski lauku mājās Vidzemes jūrmalā raksta scenāriju filmai par disidenti Lidiju Lasmani-Doroņinu

Strādāt pie datora radošos darbus šeit nav viegli! Atliek tikai piekrist Henrietai, kad dzīvē ieraugu skatu no Verhoustinsku māju Krauklīšu otrā stāva darbistabas loga, par ko viņa stāstījusi sazvanoties – priežu mežs, aiz tā jūra. Kad logs vaļā, skatu papildina svaigi rūgtenā sveķu smarža un ūdeņu stihiskā šalkoņa. 

Tieši šādu atmosfēru – mierīgu un brīvu – biju iedomājusies, kad Henrietas tvitera ierakstos vasarās lasīju par filmām, kuras viņa kopā ar ģimenes draugiem un kaimiņiem skatās savās vasaras mājās. Pagalmā uz liela ekrāna, kas izklāts uz mājas sāna. Paukšķ proseko pudeles korķis, šķēlēs tiek griezts arbūzs. Kopā ar Henrietu un Andreju augusta sākumā šeit ir arī vecākā meita Emīlija, kurai drīz jāatgriežas studijās Vācijā, un jaunākā Kate (brīvlaiks vēl turpinās!). Krauklīšos ir ļoti jauki arī tāpēc, ka šeit ir daudz smieklu un neviltotas savstarpējas sirsnības. Lai idille būtu pilnīga, mazu, komisku drāmu brīdi pa brīdim uzrīko radinieki Meisija Mo un Mikiņa – Andreja māsas Annas ģimenes mazais sunītis un Verhoustinsku kaķis. Kuram gan gribas no Liepupes atpakaļ uz Rīgu!

Krauklīšus vēl padomju laikos, kad māja pie jūras neskaitījās īpašs dārgums, iegādājās Andreja tēvs kinooperators Dmitrijs Verhoustinskis. Bija 70. gadi. Tolaik šeit veidojās pilsētnieku atpūtas namiņu teritorija – cita citai gandrīz līdzās, nelielās koka ēkas nopirka vairāki Rīgas paziņas. Kopā kāpelējot kokos, peldoties un spēlējoties, Liepupes atpūtas namiņos uzaugušas jau divas paaudzes. Pa lielajiem akmeņiem jūrmalas smiltīs, kuriem Andrejs ar draugiem bērnībā izgudroja vārdus, tagad kāpelē viņa jaunākā meita divpadsmitgadniece Kate. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu