Arkādija Gaujas krastos • IR.lv

Arkādija Gaujas krastos

4
Jaunā Vidzemes koncertzāle sarūpējusi jaunu vietzīmi, kā arī paplašina pilsētas kultūras un tūrisma dimensiju.

Cēsis – maza arhitektūras enciklopēdija no mūra pilīm līdz «dari pats» kultūrai

Ja šogad nepaspējāt uz Cēsu Mākslas festivālu, nekas nav nokavēts, jo arhitektūras entuziastam Cēsīs ir interesanti arī, ja kultūras kalendārā notikumu nav. Motivācijai varu pateikt, ka augustā klasiskās mūzikas cienītājus gaida festivāls LNSO vasarnīca, bet septembrī Cēsīs tiks atklāts cits mākslas sarīkojums – Parīzes piepilsētā Monrūžā iniciētā biennāle Eiropas jaunrade ar starptautisku jauno mākslinieku izstādi. Svarīgs šis fakts ir tāpēc, ka visi ceļi vedīs uz Vidzemes koncertzāli un Cēsu Mākslas festivālā jau iepazīto brūzi, kas, kā liecina pie brūža uzbūvētais pilotprojekts ar kafejnīcu un tajā izstādītās Austra Mailīša arhitektoniskās ieceres, lēnām pārzīmolojas par zinātnes un mākslas centru.

Cēsu arhitektūras pulss ir atšķirīgs no citām pilsētām, jo te jau vairākus gadus pulcējas Latvijas jaunās arhitektūras avangards un pagaidām vienīgie diplomētie urbānisti ar ārvalstu arhitektūras skolās iegūtiem zinātniskajiem grādiem un ideālismu, kas uz Cēsīm ir atvedis gan RTU Starptautisko arhitektūras un pilsētplānošanas vasaras skolu, gan jaunus iedzīvotājus ar jaunām iniciatīvām, kas līdzās sociāli ekonomiskajam efektam ietekmē arī pilsētvidi. 

Citās augstskolās darbi lielākoties paliek kā papīra arhitektūras projekti, taču arhitektu un urbānistu Evelīnas Ozolas un Toma Kokina izveidotā koncepcija paredz, ka skolā katru gadu tiek radīti vairāki lietojami pilsētvides objekti. Tādā veidā katru sezonu Cēsu arhitektūrai tiek pārlietas asinis, un ir vērts šos darbus redzēt (pilsētā apskatāmi arī vairāki iepriekšējo gadu veikumi), jo tie ir asprātīgi, poētiski un kalpo kādai praktiskai funkcijai, nereti tik vienkāršai kā pasēdēšanai klusumā ar skatu uz dabu vai meditēšanai pie kinētiska objekta, ko kustina vējš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu