10 dienas ledājā • IR.lv

10 dienas ledājā

3
Ekspedīcijas dalībnieki pie kādas no virsledāju upēm.
Zane Mače

Pieci latvieši no pirmās mūsu zinātniskās ekspedīcijas Grenlandes ledājā atveduši 200 vērtīgu maisiņu ar ģeoloģiskajiem materiāliem, kuri palīdzēs saprast mūsu zemes vēsturi un klimata pārmaiņas nākotnē

Tuvākā apdzīvotā vieta, Kanerlusuakas pilsētiņa ar 500 iedzīvotājiem – vismaz 25 kilometru attālumā. Piecu pētnieku grupa no Latvijas desmit dienas pavadīja pilnīgā izolācijā Grenlandē, pētot Rasela ledāju. Grupas vadītāji, ģeologi Jānis Karušs un Kristaps Lamsters, jau iepriekš iekarojuši Islandes ledu un šoreiz komandā paņēmuši Latvijas Universitātes pētniekus Māri Krievānu un Agni Reču, kā arī ģeogrāfijas treškursnieku Reini Pāvilu, kurš interesējas par šādiem pētījumiem un fotogrāfiju. Izvēlētā vieta ir radniecīga Latvijai pirms 14-18 tūkstošiem gadu, kad mūsu zemi vēl klāja ledāji. Atvestie 200 dažādu augsnes un nogulumu paraugu, kā arī ūdens un ledus palīdzēs saprast Latvijas teritorijas ģeoloģisko veidošanos.

Nekurienē

Pētnieki devās ceļā 25. jūlijā, taču gatavošanās grūtajai ekspedīcijai sākās pērn oktobrī, kad bija jasaprot, kāda tehnika, iekārtas, teltis un apģērbs jāņem līdzi. Sarēķinot, cik kaloriju cilvēkam dienā jāuzņem, puiši somās iepakoja 35 kilogramus pārtikas – uzņēmuma Nākotne žāvējumus un desas, Gemoss šokolādi un riekstus, kā arī auzas un griķus. Vēl 30 kilogramus svēra tehnika. Desmit dienas ledājos ir fiziski grūts piedzīvojums, tāpēc zinātnieki sevi rūdīja sporta zālē. «Lai komanda stiprinātos, gājām arī kopējos pārgājienos, 35-55 kilometrus,» stāsta Jānis. Kompānija bija labi pazīstama, «melnais zirdziņš» bija tikai students, taču puisis ar uzdevumu labi ticis galā.

Aviobiļetes, transports līdz ledājam, ģeneratoru īre – tam visam bija jāmeklē sponsori, jo LU Studentu padome finansēja tikai Reiņa braucienu. Visam kopā iztērēts nedaudz mazāk par 10 000 eiro, naudu ziedoja ceļu būvnieks Igate un Latvijas Balzams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu