VIDEO: Kučinskis piesardzīgs jautājumā par minimālo algu • IR.lv

VIDEO: Kučinskis piesardzīgs jautājumā par minimālo algu

21
Datorattēls no video

Arodbiedrības aicinās valdību atjaunot neapliekamo minimumu līdz 130 eiro

Jautājumā par minimālās algas celšanu ir jāskatās, lai efekts nekļūtu par defektu, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Lai gan minimālās algas paaugstināšana izklausās ļoti skaisti, tomēr ir jāsaprot, ka tas arī saistās ar atalgojuma pielīdzināšanu veselām kategorijām, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes teica Kučinskis.

“Jautājums ir ļoti rūpīgi jāapskata, lai efekta vietā nebūtu defekts. Ja mēs strauji paceļam minimālo algu, tas nozīmē, ka būs jāatsakās no visām skaistajām prioritātēm,” pauda valdības vadītājs. Viņš uzsvēra, ka minimālās algas paaugstināšana ir ārkārtīgi grūts jautājums. Turklāt nedrīkstot spriest tikai par valsts pārvaldi, jāatceras, ka ir arī privātais sektors.

Tikmēr “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns informēja, ka viņa pārstāvētā partija joprojām pieturas pie valsts simtgades plāna, proti, 2018.gadā minimālajai algai vajadzētu sasniegt 400 eiro. Kā piemēru viņš minēja Igauniju, kur jau patlaban notiek virzība uz 470 eiro. “Minimālās algas celšana ir fiskāli pozitīvs pasākums, kas vairo budžeta ienākumus,” nepiekrītot premjera piesardzīgajai nostājai, teica Smiltēns.

Tikmēr pilsoniskā iniciatīva “#minialga” aicina celt minimālo lagu līdz 407 eiro. “Sabiedrība vēlas lielāku minimālo algu maznodrošināto iedzīvotāju atbalstam, lai Latvijas algas nebūtu zemākās Baltijas valstīs. Latvijā ir trešā zemākā minimālā alga ES, un tās paaugstināšana ir ārkārtīgi nepieciešama – to uzsver gan studenti, gan darbinieki, gan uz ielas sastapti tūristi,” norāda iniciatīvas autori.

Viņi norāda, ka bez minimālās algas paaugstināšanas Latvija kļūst par valsti, uz kuru ierodas dzīvot citu tautību cilvēki, kuri ar savu algu var šeit atļauties dzīvot ļoti lēti, savukārt Latvijas iedzīvotāji aizplūst uz citām valstīm, kurās par minimālo algu iespējams nopirkt divreiz un trīsreiz vairāk.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē pagājušajā nedēļā Finanšu ministrijas Tautsaimniecības analīzes departamenta direktore Inta Vasaraudze norādīja, ka minimālo algu būtu saprātīgi celt par 10 eiro, ziņo LETA.

Tikmēr Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicinās valdību atjaunot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pirmskrīzes jeb 130 eiro apjomā, atsakoties no strādājošajiem nedraudzīgā diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas, informēja LBAS pārstāve Sanita Birkenfelde.

Šādu aicinājumu LBAS izteiks 9.augustā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kurā valdība, darba devēji un arodbiedrības apspriedīs valsts budžeta 2017.gadam sagatavošanas procesu.

LBAS uzskata, ka, palielinot neapliekamo minimumu, Latvijas darbinieki kļūtu konkurētspējīgi vismaz Baltijas mērogā. Tagad neapliekamais minimums ir 75 eiro.

Kā norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, minimālās algas paaugstināšana vismaz 20 eiro apjomā būtu ļoti vēlama, taču, ja tas tiks darīts bez ievērojamas neapliekamā minimuma paaugstināšanas, tas nesasniegs vēlamo efektu darbinieku labklājības nodrošināšanā un ēnu ekonomikas mazināšanā.

Tāpat arodbiedrības aicina valsti un pašvaldības aktīvāk palielināt savu līdzdalību darbinieku atalgojuma līmeņa palielināšanā.

 

 

Komentāri (21)

traductrice 09.08.2016. 11.53

Minimālā alga jau nav panaceja – darba devējs atradīs iespēju, kā noformēt pusslodzi, nepilnu darba dienu, ārpakalpojumu līgumu utt. Tā teikt, grāmatvežu triki, un viss pa vecam.

Daudz būtiskāk būtu pacelt neapliekamo minimumu, bet to jau nu gan nedrīkst, jo lielumlielais nodokļu ienākums jau nāk no “mazajām algām”. Kas tad maksās pensiju Lembergam un zaharjinam? Man īsti nepatīk rēķināt, bet varbūt kāds var piemest, cik skaitliski daudz minimālās algas saņēmēju SOLIDĀRI sametas, lai Metalurga izzadzējam sanāktu 3000eur mēnesī?

+5
0
Atbildēt

5

    DD1 > traductrice 09.08.2016. 12.43

    > traductrice

    “būtiskāk būtu pacelt neapliekamo minimumu”

    Visiem tas ir skaidrs, tad kāpēc to nedara, bet atkal cilā minimālās algas jautājumu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 09.08.2016. 13.41

    DD1 – neapliekamais minimums ir tieši saistīts ar IIN masu un samazinot to cieš pašvaldības , kas arī iestājas pret to .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > traductrice 09.08.2016. 12.45

    Ir tāda lieta kā nodokļu administrēšanas izmaksas, proti, VID darbinieki, kas reāli pārbauda, izskata, raksta, konsultējas utt. Tad nu mazo algu segmentā pie noteiktas summas (sauksim to par jauno mazāko neapliekamo minimumu) VID aktivitātes izmaksā dārgāk nekā tiek ievākts nodokļos.

    To zina, bet izliekas ka resursu izmantošana VID ir gana laba. Tā tas diemžēl nav, jo piem., PVN karuseļi un mazumtirdzniecībā neiekasētais PVN ir daudz lielāks. Pareizi būtu krietni celt neapliekamo minimumu, kas būtiski atslogoto mazturīgos, VID štatus un izmaksas, bet ekonomiski būtu pilnīgi normāls un pamatots pasākums, jo VID izbrīvētos resursus varētu novirzīt piem. kontrolpirkumu veikšanai restorānos un tirgos, lai iekasētu PVN..

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 09.08.2016. 13.20

    …DD1…ceļot neapliekamo minimumu – tas ir reāls nodokļu samazinājums budžetā, bet paaugstinot minimālo algu ar “progresīvo neapliekamo minimumu”, katrs valsts iedzīvotājs avansā samaksā nodokļus, faktiski – izsniedz aizdevumu valstij, kuru pēc gada…varbūt…valsts atgriezīs, kā pārmaksu…līdz ar to VID darbiniekiem bezdarbs nedraud, bet valsts uz to “uzvārās”…jau tagad no visiem saimnieciskās darbības veicējiem tiek pieprasīts avansā samaksāt IIN, līdzvērtīgu iepriekšējā gada ienākumiem….

    ….Kučinskis sola necelt nodokļus – interesanti, kā VSAOI nākamā gadā, kurš būs jāmaksā par darba ņēmēju kā pilnas slodzes darbinieku, lai gan strādājošais tiks nodarbināts uz nepilnu slodzi – ietekmēs darba devējus?…man arī nebūtu iebildumu, ja mēnesī nostrādājot, piemēram, 10 darba dienas – sociālās iemaksas pensijas uzkrājumam saņemtu no pilnas slodzes….taču…vai darba devējam tāds darbinieks vispār vairs būs vajadzīgs?…vai, nu, atlaidīs…vai riskēs un nodarbinās bez darba līguma…

    ….vai saimnieciskās darbības veicēji un individuālie komersanti spēs pavilkt to nodokļu slogu, ko valdība ir ieplānojusi?…

    …kā tas izskatās realitātē:

    – SDV, I.K būs jāmaksā VSAOI par sevi – 30,58%…

    – VSAOI par darba ņēmēju (darba devēja daļa) – 23,59%…

    – IIN – 23%…

    – DRN vai citas nodevas atbilstoši likmei….un…kopā sanāk ~ 80%(!) nodokļos no savas saimnieciskās darbības…

    ….pie tam – pašnodarbinātais, kurš maksā nodokļus vispārējā nodokļu režīmā, ir vienīgais nodokļu maksātājs, kuram valsts liegusi jebkādas sociālās garantijas….

    ….vai šai nodokļu maksātāju grupai atmaksājas nodarboties ar uzņēmējdarbību, ja valsts izliekas tos nemanām un nekaunīgi ignorējot?….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 09.08.2016. 11.57

    Piekrītu par neapliekamo minimumu . Manuprāt tas ir prātīgāks risinajums.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ADTM 09.08.2016. 11.45

Samazinot korupciju par 1%, valsts IK palielinās par 1.7%. Es domāju, ka šeit ir ļoti laba iespēja latvijas IK palielināt par procentiem 5 gada vai divu laikā un krietni vairāk ilgtermiņā.

+3
0
Atbildēt

1

    dzeris49 > ADTM 09.08.2016. 13.39

    Un kā domā, mūsu “elitei” izdevīgāk samazināt korupciju, tātad, pašiem savus ienākumus, vai atstāt visu, kā ir, un samazināt IKP?

    Un kurš tad te ļaus ar to korupciju cīnīties, Striķes piemērs neko neizsaka?

    Latvijas “elitei” nav vajadzīga cīņa ar korupciju, godīga politika, tiesiskums, utt., vajadzīga visu šo jēdzienu imitācija “uz papīra”, nekas vairāk.

    Ja tā nebūtu, TM mums nebūtu “augstais debils” Rasnačs, AT vadītājs Bickovic, utt., utt., šo sarakstu var turpināt līdz bezgalībai.

    Latvijā ir tāda Saeima ar 100 “tautas kalpiem”.

    Bet, Saeima mums nepieņem likumus, bet gan balso, un balso tā, kā tai liek sponsori, un atšķirība starp lemšanu un nobalsošanu pēc pavēles taču ir?

    Tie pa daļai iebiedētie un pa daļai uzpirkti deputātiņi jau paši par sevi nav slikti cilvēki.

    Bet, viņi ļoti labi saprot, ka nedrīkst iet pret sistēmu, dzīvot, un labi, taču visi grib.

    Patreiz vienīgā partija, kas vēl nav nopirkata ar visām iekšām, un kur ir kāda dzīvība, ir V, neskatoties uz visu to negatīvo.

    NA un ZZS – kas balso par šīm partijām, drīzāk, politprostitūtu apvienībām, tie nodara Latvijas valstij un iedzīvotājiem milzīgu ļaunumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 09.08.2016. 10.41

Latvijē katru mēnesi paaugstinās komunālie maksājumi, elektrības cenas, utt., vēžinieki un citi slimnieki mirst, nespējot sagaidīt rindu uz izmeklējumiem un ārstēšanu, nauda tiek tērēta visam kam, bet,minimalas algas paaugstināšanai un medicīnai, protams, naudas nav, kaut VP un birikrātijai tiek t’werēta daudz lielāks IKP%, kā Igaunijā un Lietuvā, nerunājot par to, ka 20% budžeta tiek likumīgi vai puslikumīgi “izshēmota”, pēc visu starpt. org. pētījumiem.

Latvije iet nevis uz priekšu, bet, rāpjas atpakaļ, premjers Kučinskis, politiskās kultūras strauja degradācija, korupcijas katastrofāls pieaugums par to liecina.

Nonākot pie varas ZZS, NA un SC koalīcijai situācija strauji pasliktinās, gan politiskās kultūras un ētikas, gan korupcijas ziņā, šai koalīcijai rūp tikai savas un savu īpašnieku un sponsoru intereses, šī valsts orientēta nevis iedzīvotāju intersēm, bet, uz blēdīgās ekonomiskas elites un to apkalpojušas politiskās elites intersēm.

Šī valsts ir totāls bezceris, nīkuļosim, protams, bet, atpaliksim no blakus valstīm arvien vairāk, diemžēl, kalpu mentalitāte un labākā genofonda iznīcināšana pag. gs. arī to nosaka.

+3
0
Atbildēt

1

    moonlight > dzeris49 09.08.2016. 16.48

    dzeris49

    nauda tiek tērēta visam kam, bet,minimalas algas paaugstināšanai un medicīnai, protams, naudas nav

    Atceries, kad padla, kolorado lentenis un taukmūlis, Straujuma, Vienotības saimniekiem un uzraugiem “skonto būve” par Stradiņa slimnīcā sataisīto brāķi uzdāvināja 16 miljonus VM budžeta naudas? Neviens Vienotības morālais kroplis un koprofāgs kaut kā nemaz nesatraucās par tavām milzu vajadzībām sfinktera lāpīšanai.

    Tikai Belēvičs centās iebilst izsaimniekošanai, bet kad Maizītis viņam piedraudēja ar pielaides atņemšanu, tomēr piekrita.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu