Valsts kontrole: Kultūras pieminekļu glābšanai paredzētie līdzekļi tērēti VKPAI darbības nodrošināšanai • IR.lv

Valsts kontrole: Kultūras pieminekļu glābšanai paredzētie līdzekļi tērēti VKPAI darbības nodrošināšanai

26
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pārstāvis Pēteris Blūms (no kreisās) un VKPAI vadītājs Juris Dambis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Inspekcijai arī tiek pārmesta nekonsekventa rīcība saistībā ar Glābšanas fonda līdzekļu piešķiršanu

Daļa no finansējuma, kas paredzēta kultūras pieminekļu izpētei un glābšanai, ir tērēta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) darbības nodrošināšanai, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Kā norāda VK, vienīgais valsts tiešais atbalsts, ko VKPAI piešķir kultūras pieminekļu īpašniekiem, laika posmā no 2013.gada līdz 2015.gadam bija 2,26 miljoni eiro. Tomēr daļa no šī finansējuma jeb 610 619 eiro izlietoti inspekcijas darbības nodrošināšanai, vēsta LETA.

Inspekcijai arī tiek pārmesta nekonsekventa rīcība saistībā ar Glābšanas fonda līdzekļu piešķiršanu. Kā piemēru VK min ievērojamu summu atvēlēšanu Vecrīgas nama “Trīs brāļi” uzturēšanai, kurā pašai VKPAI atrodas darba telpas. Tas revidentos nav radījis pārliecību par objektīvu lēmumu pieņemšanas procesu finansējuma piešķiršanā.

Kultūras pieminekļu uzturēšanā iespējams arī netiešais atbalsts, proti, tiem piemērojams kadastrālās vērtības samazinājums no 35% līdz 45%. Tomēr arī šo atvieglojumu kultūras pieminekļu īpašnieki bieži nesaņem – revīzijā konstatēts, ka VKPAI nav sniegusi informāciju Valsts Zemes dienestam par vismaz 505 ēku kultūrvēsturisko statusu. Konstatēts, ka paredzētais atbalsts nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu veidā kultūras pieminekļu īpašniekiem tiek piemērots tikai deviņās pašvaldībās.

Tikmēr Eiropas Savienības fondu finansējums 37,1 miljona eiro apmērā laikā no 2007.gada līdz 2013.gadam galvenokārt izlietots trīs valstiski nozīmīgu objektu saglabāšanai un uzlabošanai – Rīgas Domam, Rakstniecības un mūzikas muzejam un Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Tikmēr pārējo kultūras pieminekļu īpašniekiem pieejamie 11,5 miljoni eiro tika piešķirti 32 projektu īstenošanai.

Kopumā VK pēc revīzijas sniegusi 21 ieteikumu, aicinot izstrādāt VKPAI darbības stratēģiju, kurā būtu noteikti konkrēti veicamie pasākumi, un to, kā izmērāmi darbības rezultāti.

 

Komentāri (26)

J.Biotops 09.08.2016. 15.44

Nu būtu interesanti uzzināt Kultūras ministrijas viedokli. Tādu kulturālu, ar kultūras un tās sargāšanas specifikas izpratni.

Pavisam nesen te lasīju, cik tai inspekcijai grūti, visi inspicētāji smagi nostrādināti, naudiņas nepietiek…

+3
0
Atbildēt

0

dzeris49 09.08.2016. 11.02

Un vai tad šim paziņojumam sekos arī kāds sods?

Kaut, no otras puses, bezjēdzīgā birokrātija, kuras vienīgais īstais uzdevums un rūpe ir sevis saglabāšana un vairošana, arī ir Latvijas kultūras ( plašākā, dzīvesveida nozīmē) raksturīga īpašība un sastāvdaļa, tāpat, kā nelietderīga naudas tērēšana un absolūtā nesodamība, tā ka, viss ir normāli, iestāde ļoti iederas Latvijas politiskās kultūras utt. vidē, tādi esam.

+2
-1
Atbildēt

1

    Anonīms > dzeris49 09.08.2016. 11.20

    džeri, tavs naivums ir vienkārši uzbudinošs – vismaz tik daudz prieka spēju gūt un paldies par to pašu – skaties , ka uz valsts lielo jubileju šitiem visiem glābējiem un kultūras organizētājime ordeņus sados, pilī skanēs marsi un dancos valsi

    bet tu kā vecais Tenis no Mērnieku laikiem varēsi vien secināt – mazso zaglus pakar, lielos cel godā –

    bet nu bučas jau varu nosūtīt – lai saulainais rīts vēl saulaināks iznāk :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu