Ar nesaprotamām īsziņām vāc parakstus vēlētāju iniciatīvai • IR.lv

Ar nesaprotamām īsziņām vāc parakstus vēlētāju iniciatīvai

20
Datorattēls no portāla "Latvija.lv" par rosināto likumdošanas iniciatīvu
Māra Miķelsone

Biedrība “Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā” tādējādi steidz savākt trūkstošos parakstus savai likumdošanas iniciatīvai

“Svarīgi – www.latvija.lv/pv (valsts portals) balso CVK reg. likumu – atjauno tautai tiesibu kontrolet Saeimu (bez maks. ar i-ban.kodu) + katra nov.domee. b-ba APPL”. Šādu īsziņu mobilajā tālrunī saņēma “Ir” žurnāliste jūlijā. Skaidrs ir viens, ka kāds aicina par kaut ko nobalsot, taču kas un kāpēc, pēc šādas ziņas saņemšanas palika miglā tīts.

Lielāku skaidrību neviesa arī otra īsziņa ar dažu nedēļu atstarpi: “”oficiala info – www.latvija.lv/pv balso likumu – atjauno sev tiesibas (valsts atlauts, CVK) erti, bez maks.ar i-bkodu + var ari pasv.domee.atvertaparvaldiba.lv” [rakstība saglabāta oriģināla – red.].

Izrādās, ka šādas īsziņas īpaši izraudzītiem telefonu abonentiem un arī pašvaldībām sūta biedrība “Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā“. Pērn biedrība Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniedza vēlētāju iniciatīvu, lai tiktu atcelts 2012.gada 8.novembra likums “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu””. Šie grozījumi, kurus biedrība rosina atcelt, nosaka kārtību, kā CVK reģistrē parakstu vākšanai vēlētāju iesniegtos likumprojektus, kā ierosināma Saeimas atsaukšana, nosaka aģitācijas kārtību pirms tautas nobalsošanām un parakstu vākšanām, kā arī ievieš pašreizējo parakstu vākšanas kārtību, kas ir spēkā no pērnā gada 1.janvāra.

Pēc CVK ziņām, biedrības iniciatīva reģistrēta pērnā gada 18. septembrī, paraksti vākšanai šai iniciatīvai, lai to virzītu tālāk, sākās 19. septembrī, un šogad 18. septembrī tai ir jābeidzas.

Kā norāda CVK, šī parakstu vākšana notiek vienā kārtā, kuras laikā biedrībai «Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā» 12 mēnešos likumprojekta atbalstam jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 155 224 vēlētāju paraksti.

Ja 12 mēnešu laikā likumprojekta ierosinājumu parakstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju, CVK to iesniegs Valsts prezidentam, kurš to nodos izskatīšanai Saeimai. Saeimai vēlētāju iesniegtais likumprojekts būs jāizskata tajā sesijā, kurā tas iesniegts. Ja parlaments likumprojektu noraidīs vai pieņems ar labojumiem, par to būs jārīko tautas nobalsošana.

Ceturtdien portālā “Latvija.lv” ievietotās iniciatīvas bija savākušas niecīgu skaitu no likumā noteiktā nepieiciešamā – par vienu bija parakstījušies 533 cilvēki, par otru – 192.

Te arī ir noslēpumaino īsziņu rašanās iemesls – biedrības pārstāvis Ivars Redisons Ir.lv pastāstīja, ka biedrība sūtot šīs īsziņas, lai aktivizētu cilvēkus parakstīties, jo citu iespēju un finanšu līdzekļu tai nav. “Mūsu [likumā noteiktie] izdevumu griesti ir 5 centi uz vienu vēlētāju,” teica Redisons, sūkstoties, ka viņa iniciatīvu neesot atbalstījušas arī pašvaldības, piemēram, Tukuma, Jēkabpils, Limbažu domes, kuras viņš lūdzis izvietot aicinājumus iedzīvotājiem parakstīties par iniciatīvu.

Uz jautājumu, kāpēc īsziņu saturs ir tik dīvains un greizā valodā, Redisons teica – ko gan vairāk viņš varot ierakstīt tekstā ar 360 zīmju ierobežojumu.

Pirms Ir.lv noskaidroja šo neizprotamo īsziņu sūtītāju, uzrunājām gan portālu “Latvija.lv”, kurā ir ievietota iespēja katram interesentam elektroniski parakstīties par likumdošanas iniciatīvu, kā arī vaicāja CVK, kas atbildēja, ka komisijai ar šo īsziņu sūtīšanu nav nekāda sakara.

Savukārt Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārstāve Daina Šulca Ir.lv atbildēja, ka “pēc SMS satura noprotams, ka īsziņas varētu būt par e-pakalpojuma „ Parakstīšanās par vēlētāju iniciatīvām” abām ierosinātajām iniciatīvām: „Saeimas atsaukšanas ierosināšana” un „Likums par 2012.gada 8.novembra likuma “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” atcelšanu, kas pieejamas portālā “Latvija.lv””.

Šulca norādīja, ka portāla www.latvija.lv funkcija ir nodrošināt piekļuvi e-pakalpojumam „Parakstīšanās par vēlētāju iniciatīvām“, tāpat kā jebkuriem citiem pašvaldību vai valsts institūciju, piemēram, UR, VSAA, VZD, RTU, CSDD u.c. iestāžu sniegtajiem e-pakalpojumiem. Ne portāls, ne VRAA nesūta īsziņas portāla lietotājiem un neaicina lietot kādu no portālā pieejamajiem e-pakalpojumiem.

 

Komentāri (20)

Pēteris 04.08.2016. 17.19

Tā iet, kad aiz muguras nestāv neviena “starptautiski pazīstama sabiedriskā labuma organizācija”, kad kampaņu neatbalsta ne pašmāju, ne ārvalstu miljonāri, kas varētu finansēt procesu un algot reklāmistus.

Lietas būtība ir gaužām vienkārša: kampaņa ir par to, lai atceltu grozījumus vēlētāju iniciatīvas likumā, kas tika steidzīgi ieviesti pēc “valodu referenduma” un tagad saucas “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”. Šie grozījumi apgrūtina vēlētāju iniciatīvu uzsākšanu, liedzot tām valsts atbalstu. Vairāk var uzzināt http://appl.lv/

Vispār jau mūsdienās ar elektronisko līdzekļu palīdzību referendumus varētu taisīt kaut reizi dienā, un ļoti lēti. Vairs nav vajadzīga fizisko biļetenu apkopošana. Tomēr jaunumus neievieš tādēļ, ka vairums vēlētāju nesaprot, kā darbojas elektroniskā balsošana, un tāda tiešā demokrātija ir neizdevīga lielajam biznesam – tad nav konkrētu personu, kuras varētu “pastimulēt” vēlamo lēmumu virzienā.

+4
-1
Atbildēt

0

Edmunds 04.08.2016. 18.41

Jau ievadā “nošauts” greizi:

/../ steidz savākt trūkstošos parakstus savai likumdošanas iniciatīvai./..

Nevis savai, bet Tautai vajadzīgā iniciatīvai. Ko darīt, ja esam kusli, nevarīgi, aizņemti ar ikdienišķas desas medīsānu.

Ir Latvijā iespēja rīkoties, dibiniet biedrības, apvienojieties, dariet. Taču Nē. Un ja tomēr kāds rīkojas, tad tam ”uzliek” kaku uz galvas.

Jābūt pateicīgiem, ka kāds, proti, biedrība Atvērtās Pārvaldības Partnerība Latvijā dara to, ko vajadzētu darīt sabiedrībā, pulcējoties, rīkojoties, nevis ‘kladzinot” virtuvē.

Un ja reiz tās īsziņas tiek izmantotas, tad saņemt reizi gadā īsziņu (veikali sūta biežāk!), par Tavu pašu labumu, nav sliktākais kas var notikt.

—-

Katrs zina – rīkojot lielākus darbus saimniecībā vai talkas, darbinieki nāk kopā un izrunā darāmās lietas.

Darbi sokas ātri, kad katrs ir sapratis un pats rīkojas vienota mērķa labā.

Uz attīstību vērsts “līdzdalības efekts” ir vajadzīgs arī novadu un Latvijas attīstībai.

Pilsoņu līdzdalība nostiprināta Satversmē, paredzot, ka pilsoņi var iesniegt Saeimā t.s. obligāto likumprojektu – kuru Saeima nevar neskatīt.

2012. gadā Saeima norobežoja sevi no tautas. . Lai vēlētāji varētu iesniegt Saeimā likumprojektu, noteica neizpildāmu prasību – savākt uzreiz 155 tūkstošus parakstu. Tik liela skaita nav ne uzņēmēju, ne zemnieku, ne skolotāju, ne jauno ģimeņu vidū.

Tagad ir radusies iespēja atcelt šo netaisnību.

Valsts ir atļāvusi un visās Latvijas 119 pašvaldībās notiek likumprojekta parakstīšana, kas atcels ierobežojumu tautas tiesībām kontrolēt Saeimu.

Atceļošo likumprojektu pilsoņi var parakstīt savu novadu izpilddirekcijās, uzrādot pasi vai personas apliecību.

Vēl ērtāk un bez maksas likumprojektu var parakstīt arī elektroniski valsts portālā http://www.latvija.lv/pv (nepieciešama internet-bankas kodu karte, vai e-paraksts).

Ikviena balsij ir vērtība!

Esiet aktīvi! Parakstiet likumprojektu pašvaldībā vai internetā – http://www.latvija.lv/pv !

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu