Spriedze un izsmalcinātība • IR.lv

Spriedze un izsmalcinātība

9
Besas lomā Latonija Mūra.

Vērienīgākais festivāla notikums – Džordža Gēršvina Porgijs un Besa Cēsīs 

Viena no 20. gadsimta klasiskajām zīmēm – Summertime and the livin’ is easy…, šūpuļdziesma no Džordža Gēršvina operas Porgijs un Besa. Tajā ir skaistums un maigums, mirkļa baudīšana, aizverot acis un ignorējot sarežģīto pasauli apkārt, dabas bērnu tiešā skaistuma izjūta, džeza spriedze un akadēmiskās mūzikas izsmalcinātība un vēl daudz kas cits. Kā silts medus tā ielīs ausīs tiem, kas 6. augustā ieradīsies Cēsīs uz Mākslas festivāla vērienīgāko notikumu.

Jauda un «draivs»

«Domājot par desmito festivālu, gribējās kaut ko jaudīgu, vokāli instrumentālu – operu vai oratoriju,» stāsta iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents Andris Poga. Izkristalizējusies iecere par Porgiju un Besu. Lai gan iestudēšanai ir ļoti īss laiks, tagad ir iespējams sazināties ar dziedātājiem, kas perfekti zina savas partijas, dzied tās gadiem dažādos iestudējumos. «Atliek salāgot mizanscēnas un paļauties, ka pieredzējušie mākslinieki «paraus līdzi» arī vietējos spēkus,» saka diriģents.

Porgijs un Besa tiks rādīta tā sauktajā semi staged – koncertuzveduma formā. Atšķirībā no koncertatskaņojuma, kad uz skatuves ir orķestris un pirms tā stāv solisti, aizmugurē, ja nepieciešams, – koris, nav nekādas scenogrāfijas vai kustību, koncertuzvedums ir krietni brīvāka forma. Mūziķi spēlē orķestra bedrē, solisti dzied uz skatuves, ir dažādas inscenējuma iespējas – gaismu maiņas, videoprojekcijas vai tamlīdzīgi. Būtiski, ka solisti var lietot notis – parasti iestudēšanai ir paredzēts īss laika sprīdis, kurā nav iespējams apgūt visu sarežģīto materiālu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu