Personāla eksperte: valstij jāpārdomā veids, kā meklēt kandidātus uz augstiem amatiem • IR.lv

Personāla eksperte: valstij jāpārdomā veids, kā meklēt kandidātus uz augstiem amatiem

26
Foto: Evija Trifanova, LETA
Evita Puriņa

Noslēdzam debates par valsts iestāžu vadītāju atlasi

Patlaban kandidātu meklēšana uz augsta līmeņa vadītāju amatiem valsts iestādēs ir diezgan pasīva, gaidot iniciatīvu no pretendentu puses. Taču situācija darba tirgū pasīvu gaidīšanu nepieļauj. Tā, noslēdzot debates par personāla politiku valsts iestādēs, raksta SIA “Eiro personāls” valdes locekle Evita Mackeviča.

Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (“Vienotība”) norāda, ka ieklausās oponentes argumentos, un piekrītot noteiktu jomu profesionāļu meklēšanai bez konkursa. Taču viņš paliek pie sava, ka amatos ar augstu reputācijas latiņu, kur “pienākumu pildīšana ir saistīta ar milzīgu un nebūt ne vienmēr pozitīvu publicitāti”, labākais veids ir tieši atklāts konkurss. Atklātība esot nozīmīgs līdzeklis, lai pārbaudītu, kā kandidāti spēj izturēt publicitātes slodzi un negaidītus triecienus.

Kā zināms, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pēc neveiksmīga konkursa uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu tam nolēmusi virzīt pašreizējo Vides valsts dienesta vadītāju Ingu Koļegovu, kura faktiski ir vienīgā kandidāte. Šādu atlases veidu diskusijā netieši kritizēja abi tās dalībnieki. Mackeviča arī norāda, ka procesam būtu jābūt vienotam gan tiem kandidātiem, kuri uzrunāti, gan tiem, kuri paši pieteikušies. 

Šonedēļ valdība arī apstiprināja jauno Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka pretendentu atlases un vērtēšanas kārtību. KNAB vadītājs tiks meklēts konkursā, un pretendents tiks virzīts akceptēšanai valdībā ar komisijas locekļu balsu vairākumu. Vienlaikus varēšot būt situācija, ka ministriem tiek piedāvāts izšķirties starp diviem kandidātiem, kuri ir saņēmuši visaugstāko punktu skaitu, ziņo LETA.

Kāds būtu labākais veids, kā atrast augsta līmeņa vadītājus valsts pārvaldē? Atklāti konkursi vai mērķtiecīga kandidātu uzrunāšana? Piedalies ar balsojumu Ir.lv sadaļā “Debates”!

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu