Lai Dievs palīdz • IR.lv

Lai Dievs palīdz

5
Skats uz Riodežaneiro ar Kristus Pestītāja statuju priekšplānā.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro nāk ar sliktām ziņām

Kad Riodežaneiro ieguva tiesības rīkot 2016. gada olimpiskās spēles, pārspējot Madridi, Tokiju un Čikāgu, Brazīlija bija uz viļņa. Lai arī tā nebija izvairījusies no 2008. gada finanšu krīzes sekām, ekonomiskie zaudējumi bija salīdzinoši nelieli, un tā atguvās straujāk par citām valstīm. Tautsaimniecība auga, un valdība jutās tik spēcīga, ka tautā mīlētais prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva ieviesa virkni dārgu sociālo programmu, kas palīdzēja miljoniem nabadzīgo brazīliešu spert soli pretī labākai dzīvei. Žurnāls The Economist paredzēja, ka Brazīlija drīz kļūs par piekto lielāko ekonomiku pasaulē, apsteidzot Lielbritāniju un Franciju.

«Vēl nekad neesmu jutis lielāku lepnumu par Brazīliju,» sacīja Lula (Brazīlijā tā viņu sauc visi), kad 2009. gadā tika paziņota Riodežaneiro uzvara. «Tagad mēs visai pasaulei parādīsim, ka varam būt lieliska valsts.» Ne viņš vienīgais tā jutās. Kopakabanas pludmalē Riodežaneiro to-nakt notika milzīga ballīte.

Ekonomika bezdibenī

Olimpiskās spēles sākas šonedēļ, taču neviens vairs neballējas. Ekonomiskie, sociālie un politiskie apstākļi Brazīlijā un Riodežaneiro ir krietni mainījušies. Milzīgs korupcijas skandāls, kas aizsākās valsts lielajā naftas uzņēmumā Petrobras, ir novedis pie izmeklēšanām un atklājumiem par desmitu, ja ne simtu augsta ranga politiķu un biznesa elites pārstāvju pārkāpumiem. Ir sākta impīčmenta procedūra pret Lulas izvēlēto pēcteci Dilmu Rusefu par valdības budžeta iztrūkuma segšanu pretlikumīgos veidos. (Ar galveno valsts skandālu izmeklētāji viņu tomēr nesaista, lai arī savulaik Rusefa bija Petrobras vadītāja.) Tiesas priekšā būs jāstājas arī pašam Lulam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu