E-tieslietas • IR.lv

E-tieslietas

4
Gatis Litvins

Viens piemērs: ieviešot elektronisku zemesgrāmatu, igauņu reģistrā vajag sešreiz mazāk darbinieku nekā Latvijā

Augsti vērtēju Igau-nijas likumdošanas un likumu kvalitāti. Par to viņi daļēji var pateikties vāciešiem, kuri 90. gadu sākumā turp aizveda savu izkopto un konceptuālo tiesību skolu. Taču tagad jau igauņi brauc pie vāciešiem, lai stāstītu par e-pārvaldi un kiberdrošību. Šī Igaunijas veiksmes stāsta pamatā ir vairākas lietas, kuras secinu no savas pieredzes, pastāvīgi sekojot tieslietu sistēmas attīstībai kaimiņvalstī. Vairākkārt  ar igauņu kolēģiem esmu analizējis Igaunijas un Latvijas pieredzi, klātienē apmeklējis un ticies ar Igaunijas zemesgrāmatas, komercreģistra un citu iestāžu pārstāvjiem un daļu no sistēmām pats arī lietojis.

Pirmais secinājums – informācijas tehnoloģiju izmantošana tieslietu sistēmā ir Igaunijas Tieslietu ministrijas viena no prioritātēm. Piemēram, Tieslietu ministrija noteica, ka zemesgrāmatām jābūt elektroniskām. Darbs sākās 2000. gadā. Pirmais mēģinājums bija neveiksmīgs, atklājās datu pazušana. 2006. gadā tika radīta jauna versija, kura cita starpā paredzēja, ka notāri dokumentus iesniedz tikai elektroniski. Nākamajos gados turpinājās uzlabojumi, visbeidzot nodrošinot, ka zemesgrāmatā iepriekš iesniegtie un turpmāk iesniedzamie dokumenti ir tikai digitāli.

Nākamais aspekts – mērķtiecīgi īstenot ministrijas nosprausto prioritāti ļauj centralizācija. Igaunijas Reģistru un informācijas sistēmu centrs (e-RIK) ir valsts aģentūra, kuras uzdevums ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošo iestāžu informācijas sistēmu attīstība. Centrs atbild par vairāk nekā 70 sistēmām un reģistriem – Komercreģistru, Oficiālo Vēstnesi, E-failu reģistru, Izpildu lietu reģistru, Notāru informācijas sistēmu, Zemesgrāmatu, Tiesu informācijas sistēmu, Probācijas uzraudzības reģistru, Sodu reģistru u. c. Tajā darbojas cilvēki ar zināšanām par sistēmu darbību un attīstību, bet ārpakalpojumā tiek nodoti tikai liela apjoma programmēšanas darbi. Starp citu, centrs ir saņēmis vairākus prestižus starptautiskus apbalvojumus. Latvijā ir decentralizēts modelis un resursi izkaisīti dažādās iestādēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu