Raidījums: Ventspils pusē atrasts mamutēna zobs • IR.lv

Raidījums: Ventspils pusē atrasts mamutēna zobs

18
Pagājušajā gadā Latvijas Dabas muzejam dāvinājumā saņemtais un SIA "Cemex" Sauleskalna smilts un šķembu karjerā atrastais mamuta ilknis.

Atradējs – “LNT Ziņu” operators

Ventspils novadā, jūras malā Ovīšos, gadījies kāds visnotaļ rets atradums – salīdzinoši jauna mamuta zobs, un to uzgājis “LNT Ziņu” operators Sergejs Zavorotņevs, pirmdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Ģeoloģijas doktors un Latvijas Dabas muzeja vecākais paleontologs Ivars Zupiņš, ieraugot fosiliju, atzīst, ka atradums ir salīdzinoši jauna – apmēram 9-11 gadus veca – mamutēna zobs, varētu teikt – piena zobs.

Zobu Sergejs atrada atvaļinājuma laikā, pastaigājoties ar ģimeni gar jūras malu. Sākotnēji gan domas par to, kam pieder šis zobs, bijušas dažādas.

“Skatos zem kājām – kā sēņotājs mežā. Acis piebremzējas, tad pussolītis atpakaļ – nav kā standarta akmentiņš. Paņemu rokās un skatos – kādreiz bija zvērs! Izrādās, ka jā!” stāstīja Sergejs.

Zupiņš atklāj, ka šis atradums ir rets un vērtīgs, turklāt ir dažas nianses, kas to padara jo īpaši nozīmīgu zinātnieku saimei.

“Tādi atradumi ir ārkārtīgi reti, un arī tādi cilvēki ir ārkārtīgi reti, kas māk pievērst uzmanību. Ļoti svarīgi, ka tie atradumi laikus tiek dokumentēti. Ir ļoti no svara, ja nosaka tā dzīvnieka vecumu, var teikt – miršanas datumu, tas dod informāciju par slāņiem, kur tā fosilija ir atradusies,” stāstīja eksperts.

Atšķirībā no cilvēkiem, kam dzīves laikā ir trīs zobu komplekti – piena, pastāvīgie un mākslīgie -, mamutiem mūža laikā zobi ir mainījušies apmēram piecas reizes. Pētnieks atzīst, ka līdzīgi kā ziloņi kvantitātes ziņā mamuti nav bijuši īpaši zobaini.

Latvijas mērogā šis ir tikai kāds 40.-45. zināmais mamuta atradums, kas ir droši apzināms. “Mūs kādreiz apskauž, ka muzejnieki daudz ko atrod. Man jāatzīst, ka neviens muzejnieks nevienu mamutu līdz šim nav atradis,” atzīst Zupiņš.

Vērtīgo atradumu Sergejs nolēmis dāvināt Latvijas Dabas muzejam.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu