Atšķirības mājsaimniecību izdevumos par elektrību Baltijā saglabājas • IR.lv

Atšķirības mājsaimniecību izdevumos par elektrību Baltijā saglabājas

51
Elektrības slēdži. Foto: Ieva Čīka, LETA
Jānis Bethers

Latvija notur pozīcijas ar augstāko elektrības kopējo cenu, ko galvenokārt nosaka OIK maksājumi

Elektroenerģijas vairumtirgus cenas Baltijas reģionā pastāvīgi samazinās un aizvadītā gada laikā ir kritušās gandrīz par piektdaļu. Neliels kritums ir novērojams arī mājsaimniecību kopējos rēķinos. Vienlaikus būtiskas cenu atšķirības starp Latviju, Lietuvu un Igauniju uztur atbalsta maksājumi atjaunojamo energoresursu atbalstam. Arī sadales tīkla tarifu politika katrā valstī ir izvēlēta atšķirīga, kas kopumā nosaka gandrīz pusi no elektrības cenas. Šādi secinājumi izdarāmi, analizējot maksu par elektrību mājsaimniecību tirgū, kas vistiešākajā veidā atspoguļo katras valsts izvēlēto taktiku tirgus attīstībai.

Lietuva joprojām vilcinās ar tirgus atvēršanu mājsaimniecībām un kombinācijā ar parlamenta vēlēšanu tuvošanos, tās regulētais tarifs ir ievērojami zemāks nekā Latvijā un Igaunijā. Lietuvas mājsaimniecībām gada laikā elektroenerģijas cena ir samazinājusies par 23%. Vienlaikus Lietuvā ir izdevies būtiski samazināt atbalstu lielajām koģenerācijas stacijām, tādejādi samazinot Obligāta iepirkuma komponentes (OIK) kopējos izdevumus.

Papildus zemākajai elektroenerģijas cenai un samazinātam OIK maksājumam Lietuvā vēsturiski ir zemākais sadales pakalpojumu tarifs, kas kopsummā nosaka to, ka mūsu dienvidu kaimiņiem patlaban elektroenerģijas cenas ir pat aptuveni 30% zemākas nekā Latvijā un 20% zemākas nekā Igaunijā, kas ir objektīvi ļoti dīvaina situācija, ņemot vērā, ka vairumtirgus cena Lietuvā ir visaugstākā Baltijā.

Salīdzinot Igaunijas mājsaimniecību izdevumus šā gada vasarā ar situāciju gadu iepriekš, jāsecina, ka mājsaimniecību lietotāji nav piedzīvojuši būtiskas izmaiņas, pamanāms ir tikai 5.4% lielais elektroenerģijas cenu kritums.

Savukārt Latvija notur pozīcijas ar augstāko elektrības kopējo cenu, ko galvenokārt nosaka OIK maksājumi, kas gandrīz divkārt pārsniedz kaimiņvalstīs spēkā esošo OIK maksu. No 1. augusta situācija Latvijā nedaudz mainīsies, jo stāsies spēkā jaunie Sadales tīkla tarifi, kas, no vienas puses, samazinās tarifu par piegādāto elektroenerģijas vienību, bet ieviesīs fiksētu maksu par pieslēgumu. Jaunajiem Sadales tīkla tarifiem gan ietekme uz elektroenerģijas izdevumiem mājsaimniecību segmentā būs neliela, daudz lielākas pārmaiņas būs izjūtamas uzņēmumu segmentā.

Šogad darbu ir sākuši jaunie Lietuvas starpsavienojumi ar Zviedriju un Poliju, tomēr tas nav palīdzējis pilnībā likvidēt atšķirības elektroenerģijas vairumtirgus cenās starp Latviju un Igauniju. Līdzīgi arī piedāvājumā gala lietotājiem ir redzams, ka Latvijas tirgus līdera piedāvājums mazākajiem mājsaimniecību lietotājiem ir par 5% augstāks nekā Igaunijas tirgus līdera piedāvājums līdzīgai patērētāju grupai. Vislielākās atšķirības Baltijas valstu starpā saglabājas OIK jomā jeb tajā kā katras valsts likumdošana paredz subsidēt dazādus elektroenerģijas ražošanas projektus. Latvija atrodas līderpozīcijās dēļ dāsnā atbalsta lielajām gāzes koģenerācijas stacijām.

Visas Baltijas valstis strādā pie tā, lai OIK slogu gala lietotājiem katru gadu samazinātu. Latvija OIK izdevumu iegrožošanai no valsts budžeta kompensē OIK maksājumus virs noteiktajiem griestiem 0.02679 EUR/kWh. Lai samazinātu negatīvo ietekmi uz valsts budžetu, ir pieņemtas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas regulē atbalsta apmēru atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijas stacijās. Nākotnē tas varētu mazināt ne tikai valsts budžeta līdzekļu līdzdalību, bet arī OIK apmēru gala lietotājiem. Tiesa, patlaban nav rasts risinājums lielo gāzes koģenerācijas staciju atbalsta ierobežošanai, kas dotu vislielāko atspaidu.

Vērtējot gaidāmās izmaiņas nākotnē, Baltijas mājsaimniecību cenu salīdzinājumā vislielākās korekcijas ieviestu Lietuvas regulēto elektroenerģijas cenu likvidēšana. Jāatzīst, ka patlaban nav noteikts konkrēts datums šim notikumam, visdrīzāk lielāka skaidrība sekos pēc Lietuvas parlamenta vēlēšanām un tai sekojošās valdības izveides.

Latvijā būtiskākās izmaiņas ir saistītas ar OIK izdevumu līmeni, 2018.gada 1.aprīlī būs redzama faktiskā tikko apstiprināto izmaksājamā atbalsta grozījumu izmaiņu ietekme uz OIK. Tad valdībai būs jālemj, vai turpināt dāsni atbalstīt lielās gāzes koģenerācijas stacijas un vai arī subsidētās elektroenerģijas nodoklis beigs pastāvēt 2017.gada decembrī, kā patlaban ir plānots.

Autors ir „Enefit” valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (51)

Anonīms 01.08.2016. 11.43

Un tomēr. Eiropas komisija atzina, ka Latvijā iedzīvotāji pārmaksājušas par elektrību jau no 90-tajiem gadiem. To atzinuši Briseles ierēdņi! Briseles ierēdņi sāka pētīt, kāpēc Latvijā elektrība ir tik dārga, dārgāka nekā ziemeļvalstu reģionā, kaut arī jau labu laiku Latvija ir ar to vienotā brīvā tirgū. Tagad atklājies, ka gadiem ilgi Latvijas valdība sniegusi pārmērīgi lielu atbalstu dažādiem elektrības ražotajiem, par ko galu galā pārmaksājuši elektrības patērētāji, tostarp iedzīvotāji no jau tā plānajiem maciņiem.

Pārmaksu dīvainā kārtā neviens netaisās atmaksāt, vēl vairāk – ieviesta abonentmaksa, kas visvairāk atsauksies un mazajiem patērētājiem. Tā ir tā nabadzības plaisas likvidēšana…

Brīnīties un nenobrīnīties, kā mēs iegājām tajā brīvajā tirgū. Kāpēc Sadales tīkli palika bez finansēm, bet Latvenergo strādā ar peļņu miljonos? Iesākumā taču bija kopēja saimniecība, kā tās funkcijas un finanses tika sadalītas, ka tagad atkal iedzīvotājiem jāsedz jau tā pārmaksātā elektrība.

+11
-2
Atbildēt

19

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 02.08.2016. 10.44

    un vēl uz izcili stulbo kazu skaisle

    VVF nekādā NATO un ES mūs “neievilka”.

    Latvijas tauta, latvieši un to pārstāvētā valdība nolēma savu turpmāko likteni saistīt ar NATO un ES.

    Bet Jūsu nīstais “zagļers” ar tautas atbalstu izdarīja neiespējamo –

    Atbrīvoja valsti no Lemberga, Šķēles un Šlesera jūga.

    Bet svaigais gaiss Jums nepatika un ātri nolēmāt Lembergam atkal pakaļā līst un dzīvot. Un atkal Jums nav labi, smaka tomēr moka, bet nevarat atrast vainīgo.

    Vairāk neviens nebūs, kas Jūs no Puzes žurkulēna pakaļas ārā velk, tā kā dzīvojieties vien laimīgi un ošņājiet tos mēslus. Nekas, nāks simtgade un Sistēma ar visu pērkamo inteliģenci Jums sāks borēt, ka nepatīkamā smaka patiesībā ir alpu vijolīšu smarža, valsts attīstās un latvieši atgriežās mājās.

    Dzīres pirms katastrofas!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 01.08.2016. 13.25

    uz skaisle

    Vispār kaut kur jau Jums taisnība ir..mūsu nozagtajā valstī personai, kuru ievēl par prezidentu, būtu jānolaižās līdz vidējam tautas reņģēdāju nabadzības līmenim un jāsāk nēsāt humpalu lindrakus un pastaliņas. Un nekādu “šiku dzīvi” uz tautas rēķina tam maitam prezidentam – lai dzīvo skaisles pie..stā pagalmā, brauc ar dabiedrisko transportu un ēd līdzpaņemtās sviestmaizes.

    Uz nevajadzīgo sirēnu un citu “šiku” dzīves elementu rēķina varēsim tad, protams, ietaupīt un labklājība uzlabosies valstī.

    “..tautai būs jāsavelk jostas..” , bet visādi prezidenti “Zagļeri” dzīvos “šiku” dzīvi, braukās pa ārzemju vizītēm un vienaldzīgi, sirēnām skanot, patrauksies garām skaisles nesatīrītajam pagalmam…

    Tas neies krastā, vai ne?

    Latviešu tauta tiešām nav gatava čekas maisu atvēršanai, jo vēl nav dabūti visi noslepenotie, “strādājošie” un Krievijai vajadzīgie latvieši – čekas ziņotāji, kuru kartotēka tika izvesta un glabājās Lubjankas pagrabos.

    Bet, ja skaislei gribās zināt, kādi tieši latviešu inteliģences vārdi atrodās mums pamestajos “maisos” un, kuri ir bijuši tie stukači un ziņotāji, tad es, Skumjais Bruņinieks, varu sniegt Jums atbildi un apmierināt skaisles ziņkārību –

    VISA aktīvā inteliģence, visa vadība un atbildīgo amatu ieņēmēji bija VDK ziņotāji. Ar ļoti, ļoti retiem izņēmumiem. Tu nevarēji PSRS kāpt pa karjeras kāpnēm, ja nesadarbojies ar VDK.

    Vai Jums palika vieglāk no manis teiktā..?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 01.08.2016. 15.02

    Skumjais Bruņiniek – ej ar savām dzejām pa gaisu , tie ir maigākie vārdi, ko spēju tev veltīt

    par zagleru – labi, ja gribi – ludzu tev papildporcijas –

    Nezinu kā šobrīd, varu ziņot par to , kā mazturīgā statusu varēja iegūt 2011.gadā. Februāra beigās mani varēja pieraktīt soc dienestā uz pieņemšanu uz maija beigām, pieņemšanā darbiniece gandrīz nokrita no krēsla, ko es te gribot , tad jūlija beigās saņēmu maznodrošinātā statusu ar atpakaļejošu datumu – jo izrādās , ka pieškirts tas man bijis jau ar jūniju un septembrī tas statuss beidzās – bija jākārto no jauna. Bija varianti – septembra mēnesī – ļaut sevi atkal drāzt čekistu valstij Latvijai, vai ļaut sevi drāzt čekistam ….

    RD NĪN – kuru nebiju apmaksājusi, jo gaidīju maznodrošinātā apliecību – man nācās apmaksāt ar tādām kavējuma soda sankcijām, kuras bija lielākas par atlaidi un tā par visu …

    Vinelaicīgi – ar mazām kājiņām staigājot no un uz mājiņām – redzēju kā tavu zagļeru vizināja ar trīs mašīnām – vismaz 4 vīri – un lai trīskārt tā netaisnība, kas ar to tika izdarīta latviešu tautai un man -viņam un viņa dzimtai nāk atpakaļ – manā sapratnē – ir jābūt samērībai starp sabiedrības pārticību un valsts amatpersonu pārticību

    tas bija laiks, kad Jūrmalas rezidencē virtuves iekārta vien maksāja dārgak kā zviedru karaļnamā , bet Londonas mērs Džonsons pa Londonu braukāja ar divriteni …

    Man nav un nekad nebūs cieņa ne pret vienu citu atjaunotās Latvijas prezidentu kā pret Vairu Vīķu Frfeibergu. Viņa nāca no pārtikušas dzīves un viņa prezidenta amatā nāca nevis uzlabot savu labklājību, bet piedzīvot savu spēju īstenošanos. Vienīgā prezidente, pret kuru izjūtu cieņu.

    lūk – vēl papildporcijas bruņiniek?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 02.08.2016. 10.29

    uz zanE un skaisle

    “.. jā, dzīvokļa vērtība kopā ar remontu izmaksāja 460 000ls..”

    Veikli un demagoģiski uzkonstruēts teikumiņš tieši liekules zanEs stilā un domāts tupajai kazai skaislei.

    Tiek noklusēts, ka valstij patiesībā VVF dzīvoklis tika par sviestmaizi un lielākā daļa no 460000ls ir dzīvokļa remonta tāme.

    zanEs deguns fenomenāli jūt, kur ir aitas un auni. Kur var demagoģiju un liekulību noslēpt patiesību. Par skaisli nerunāšu – izcili stulba kaza, īsts materiāls mūnlaitiņam, ērikiņam un zanītei.

    Vissmieklīgāk, protams, kad skaisli satrauc Zatlera “šikā dzīve” un vienlaicīgi sajūsmina VVF “pieticība” ar 80 000 ls izmaksām tikai apgaismes ķermeņiem un skapjiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 01.08.2016. 12.19

    uz skaisle

    Vai tad skaislei nav zināms vainīgais..?. –

    Jums to naudiņ uz elektrīb “Zagļers” zog.

    Un Jūsu “piedirsto” pagalmu “Zagļers” nejaudā izmēst un valsti arī viņš ir nozadzis, kas tad cits, ja dēvējat viņu par “Zagļeru”.

    Valstī vajadzētu ieviest nodokli par dumību, lai Jūs beidzot būtu spiesta pie prāta nākt..

    Pēdējo reizi lūdzu – ejiet uz “Laika vērotājiem” Radio2. Visiem “seksīgs” laiciņš Rīgā būs garantēts..

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 02.08.2016. 07.29

    un vēl uz skaisle

    Ieguglējiet “Kā savu dzīvokli ieguva un iekārtoja VV Freiberga”

    Tur ir izmaksas un tāme dzīvokļa remontam, kuru Jūsu prezidente, kas “neatbrauca uz Latviju labumus gūt” centās slēpt no sabiedrības.

    Un tad padomājiet, kurš te Latvijā ir “zagļers” , stulbā kaza.

    Nolieciet uz brīdi savu Raini nost un pārlasiet visu VVF dzīvokļa remonta tāmi, kas atrodama “Vairas virtuvē”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 01.08.2016. 18.22

    uz skaisle

    Knapi noturējos, lai Jūs nenosauktu par stulbu kazu…Daudz netrūka..

    Te Jums “papildporcija” par Jūsu VVFreibergu, kuru cienāt un, kura “nav nākusi uzlabot savus dzīves apstākļus..”, kā sakāt.

    Nodokļu maksātājiem, arī Jums, par Jūsu nesavtīgās VVF dzīvokļa remontu(bez dzīvokļa cenas) vajadzēja samaksāt

    460 000 Ls! Par nodokļu maksātāju naudu tika pirkti priekš kundzes gan trauki, gan galda piederumi, gan aizskari..utt.

    Un viss tas dārgākais..

    Jūsu cienītās, nesavtīgās, kas nenāca uz Latviju “uzlabot savus dzīves apstākļus”, apgaismes ķermeņi dzīvoklī un iebūvējamie skapji izmaksāja tautai 80 000 Ls. Ieklausieties ciparos 80 000 ls Jūs, es un visi pārējie nodokļu maksātāji bija spiesti samaksāt tikai par VVF lampām un skapjiem. Salīdzinoši Jūsu “šikās dzīves” baudītājs “Zagļers” par visa sava dzīvokļa remontu iztērēja tikai 80 000.

    Protams, Jums laikam 460 000 Ls par dzīvokļa remontu tā neuztrauc, tur no Jums nekas netiek atrauts, bet, redz, par smieklīgiem grašiem, ko pieliek bēgļiem, Jūs saceļat vislatvijas skandālu, dullā zoss! Tur Jums atrauj.

    Ps

    Par “Zagļeru” Jums vienmēr plusiņi tiks no Jūsu tā nīstajiem “mūnlaitiņa”, “ērikiņa”, “latvijas valsts” un pārējiem Lemberga un SC troļļiem. Viņu darbs nav bijis velts, tādas, kā skaisle, ir saldā maizīte..

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 01.08.2016. 12.28

    un ne tev seskīgu dieninu , ne naksniņu, pat ne rītinu un vakarinu neredzēt – paliksi vienmēr gribot -esi pelnījis !

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 01.08.2016. 11.50

    tāpēc, ka esam čekistu pārvaldīta valsts – kad to beidzot sapratīsi?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    moonlight > Anonīms 02.08.2016. 23.22

    Skumjais Bruņinieks

    Salīdzinoši Jūsu “šikās dzīves” baudītājs “Zagļers” par visa sava dzīvokļa remontu iztērēja tikai 80 000.

    Tik ilgi meklēja, ka visbeidzot, tavu brīnumu, izvēlējās tieši ilggadējās čekas kalpones, Pulkinenas dzīvoklīti, no kura tā pat par mazāku cenu nevarēja tikt vaļā.

    Pārfrazētiem Raiņa vārdiem: “Gūt par pārdodot, gūt var pērkot”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 02.08.2016. 09.58

    Paldies, Zane, ļoti laikā Tavi vārdi :))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 02.08.2016. 09.19

    zini, bruņiniek, pat ja es būtu pa kūtsmēsliem nobridusies un patiešām vairāk būtu pēc kazas, nevis sievietes, tad īsts bruņinieks mani tik un tā cienīgi uzrunātu par kundzi, vai pat dāmu. Nabadzība nav netikums, bet liekulība gan ir.

    Tev nepietika , ko Zane uzrakstīja? Vaira Vīķe Freiberga mūs vismaz NATO un ES dabūja, viņa vismaz zināja un zin , kas viņa ir.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 01.08.2016. 23.54

    uz skaisle

    Un ja nu Jums nepietiek ar VVF 460 000 Ls dzīvokļa remonta tāmi, tad varu vēl iedot papildporciju –

    Kā Freibergu ģimene gribēja par sviestmaizi tikt pie superdārgas zemes Dubultos, kāpu zonā, simts metri no jūras. Izmantoja melnos, korumptīvos caurumus Jūrmalas pašvaldībā, kur tādi “nepiesieti”, bezsaimnieku zemes gabali speciāli glabājās priekš “savējiem”. VVF kopā ar vīru tēloja muļķīšus, teikdami, ka pieteikušies, ko jebkurš varēja, un dabūjuši to likumīgi.

    Un visu to atbalstīja VVF mīlulis – “baltā lapa” Šlesers.

    Un cik apvainota un sašutusi bija VVF ar vīru, kad viss nāca gaismā un tauta sāka protestēt.

    Visa VVF prezidēšana divos srokos bija nebeidzama, neadekvāta valsts līdzekļu izšķērdēšana sākot ar milzīgajām izmaksām par kūkām(visas izmaksas ir Pietiek com) un beidzot ar frizieriem.

    Un par šo cilvēku Jūs variet teikt, ka “tā nav atbraukusi uz Latviju pašlabumu meklēt.

    To visu Sistēma viņai labprāt sniedza, jo VVF nesprēgāja pret Lembergu. Viņa labi zināja, ka neredzēt viņai otro termiņu, ja maisīsies Lemberga lietās. Viņu vadīja salts aprēķins, tā pat, kā pārējo latviešu inteliģenci, kura pašlaik klusi pieglaudusies Lembergam un Sistēmai, slauktami valsti kur vien var.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > Anonīms 02.08.2016. 09.53

    …Skaisle…nepārdzīvo!….Skumjais Bruņinieks nodemonstrēja – kādam ir jābūt īstam demagogam…un, ko gan Tu vēlies, ja Skumjā Bruņinieka patiesības aka, no kuras viņš smeļas ir rudā lapsa?….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > Anonīms 01.08.2016. 19.47

    …nuja, ja Skumjais Bruņinieks meties aizstāvēt Zatleru, tad der gan puspatiesības, gan noklusējumi…

    …Skumjais Bruņinieks norāda uz VVF dzīvokļa dārgajām izmaksām, noklusējot, ka dzīvoklis ir rezervēts, kuram Zemesgrāmatā jau ir noteikta vērtība, jo 1997.gada 25. februārī ar MK rīkojumu ēka Brīvības ielā 38 tiek nodota Valsts nekustamā īpašuma aģentūras valdījumā…jā, dzīvokļa vērtība ar remonta izmaksām un tā aprīkojumu ir iespaidīga – 460 tūkstoši latu…un tas ir 2007.gads…

    …Skumjais Bruņinieks runājot par Zatleru – piemirsis tādu nieku, kā Zatlera dzīvokļa pirkšanas aktu un mēģina Skaislei iestāstīt, ka Zatlera dzīvokļa izmaksas ir tikai 80 tūkstoši…noklusējot faktu, ka VNĪ no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas par 484 934 latiem iegādājusies dzīvokli bijušajam Valsts prezidentam Zatleram, kas pirms tam eksprezidenta vajadzībām tika īrēts…tātad, 484 934 + 80 000 = 564 934 lati… un tas ir 2011.gads…

    …un maza atkāpe par Ulmaņa dzīvokli un tā izmaksām:

    …eksprezidenta Ulmaņa dzīvokļa remonta un tā aprīkojuma izmaksas – 155,5 tūkstoši latu, tomēr…dzīvokļa iepriekšējam īrniekam tiek izmaksāta kompensācija 70 tūkstošu USD apmērā, par priekšlaikus lauztu īres līgumu dzīvokļa atbrīvošanai…un tas ir 1999.gads…

    http://www.realty.lv/?lang=lv&id=2&category_id=7&news_id=2491

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > Anonīms 02.08.2016. 12.52

    ….Skumjais Bruņiniek…tās Tev smagās sklerozes sekas par reāli nopirkto Zatlera dzīvokli un veiksmīgo darījumu Pulkinenai, ko aizmirsi pieminēt?…vai tad tie Pulkinenai samaksātie 484 934 lati tika atrasti aiz malkas šķūnīša pakša?…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 02.08.2016. 12.58

    to zane.

    šaubos vai SB Tev atbildēs…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 01.08.2016. 12.27

    skumjais bruņiniek – tikai nevajag – beidz muldēt – tav zaglers bija tas, kuru mūžam pieminēšu ar zusaukumu, ka tautai jāsavelk jostas, kamēr pats piekrita prezdienta kancelejas izdevumu noslepenošanai, lai tauta neuzzinātu cik simtus tūkstošus viens prezidents vien spēj notriekt

    tavs zagļers – bija tas, kurš pateica, ka latviešu tauta neesot gatava čekas maisu atvēršanai – svēta patiesība – jo uz maisiem sēž ne tikai paši čekisti un čekas ziņotāji, bet visi vinu kurpjlaižas ar tevi un tavu zagleru pašā virsotnē

    un beidz man spļaut virsū no savas līķu kaudzes virsotnes – pietiek !

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    moonlight > Anonīms 01.08.2016. 16.47

    Skumjais Bruņinieks

    personai, kuru ievēl par prezidentu, būtu jānolaižās līdz vidējam tautas reņģēdāju nabadzības līmenim un jāsāk nēsāt humpalu lindrakus un pastaliņas.

    Nekādā ziņā. Viņam jāpaceļas līdz krievu bandītu, čekistu, mauku un pederastu shodņjakam “jaunais vilnis” un kopā ar civiliedzīvotāju masu slepkavām, marodieriem, sadistiem, kapu un pieminekļu apgānītājiem un vecenīšu izvarotājiem, jāsvin 9. maijā Staļina asiņainā uzvara pār cilvēcību un veselo saprātu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

sniega_roze 01.08.2016. 12.29

Var pateikt vēl skaidrāk – TEC-2 2. kārtas (dabas gāzes koģenerācijas stacija) atbalsts un maksājums par t.s. uzstādīto (nevis ražojošo) jaudu būtiski sadārdzina Latvijas taupīgo un mazo lietotāju elektrības maksājumus.

Bija vēl mēģinājums izdzīt cauri arī kodolstaciju, kas par laimi aprāvās. EM sedz LE.

+8
0
Atbildēt

0

eraksti 01.08.2016. 13.02

Gazproms turpina mūs dzīt nabadzībā.

+8
-2
Atbildēt

4

    edge_indran > eraksti 01.08.2016. 14.04

    ———-

    Ikvienam jāsaprot esošās sistēmas balsti – vara+ekonomika+ideoloģija!

    Ceplisms – Latvijas nacionālā ideoloģija

    http://y.delfi.lv/norm/53018/1253616_iHPTnE.jpeg

    http://www.parbrendu.lv/ceplisms-%E2%80%93-latvijas-nacionala-ideologija/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > eraksti 01.08.2016. 13.05

    ar mūsu pašu varas vīru un sievu svētību

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > eraksti 01.08.2016. 18.50

    Eraksti. Es teiktu. Gazproms turpina mūs indēt.
    Latvijā sen maksimāli būtu jāizmanto vietējais kurināmais, kas imp. eksp. saldo uzlabotu un radītu daudz darbavietu kā arī vietējiem ienākumus, bet vai tad putleristi ļaus.Kurš tad apmaksās Krievijai kaimiņvalstu okupācijas izdevumus, ja pašas kamiņvalstis nepirks sadārdzināto gāzi?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    moonlight > eraksti 01.08.2016. 16.50

    Skaisle

    ar mūsu pašu varas vīru un sievu svētību

    Tiem izdzimteņiem ir vārdi: Dombrovskis un Kampars un bija parķijas, kas to bīdīja: SC, ZRP un Vienotība. Sarīkosi tām ātrāka satikšanos ar Staļinu, varēsi atgriezties pie nodrillētās “naciķu” ķemas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu