Turcijā pēc puča mēģinājuma slēdz medijus • IR.lv

Turcijā pēc puča mēģinājuma slēdz medijus

32
Turcijā otrdien apcietināta pazīstamā žurnāliste Nazli Ilidžaka (centrā), kas savās publikācijās kritizējusi valdību.

Skarbie soļi saistīti ar ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī

Turcijas varas iestādes trešdien paziņoja par to, ka tiek slēgti vairāk nekā simt nacionālo mediju, ziņo “Radio Svoboda”. “CNN Turk” vēsta, ka darbu pārtrauks trīs ziņu aģentūras, 16 televīzijas kanāli, 23 radiostacijas, 30 izdevniecības, 15 žurnāli un vairāk nekā 40 dienas avīzes.

Šo mediju nosaukumi netika izpausti, bet telekanāla “CNN Turk” iegūts saraksts liecina, ka tiek slēgti lielākoties provinciāli mediji, kā arī daži labi pazīstami nacionālie mediji, tostarp ziņu aģentūra “Cihan”, prokurdiskais telekanāls IMC TV un opozīcijas dienas laikraksts “Taraf”.

Tiks slēgts arī laikraksts “Zaman” un tā partnerizdevums angļu valodā “Today’s Zaman”, kas līdzīgi “Cihan” bija saistīti ar ASV dzīvojošo islāma sludinātāju Fethullahu Gilenu, līdz šogad tos pārņēma valsts administratori.

Mediju slēgšana saistīta ar valstī pēc neveiksmīgā puča izsludināto ārkārtas stāvokli.

Kā zināms, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Gulenu vaino militārā apvērsuma organizēšanā. 15.jūlija naktī Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, taču varas iestādes to apspieda. Aizdomās par līdzdalību pučā aizturēti vairāk nekā 15 000 cilvēku. 

Trešdien Turcijas varas iestādes arī paziņoja par aptuveni 1,5 tūkstošu militārpersonu atbrīvošanu no amatiem. Viņu vidū vairāk nekā simts ir augstākās pakāpes militārpersonas.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu