Valsts valodas centrs soda Ušakovu par RD saziņu svešvalodā • IR.lv

Valsts valodas centrs soda Ušakovu par RD saziņu svešvalodā

14
Nils Ušakovs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ušakovs: Rīgas dome turpinās ar iedzīvotājiem sazināties latviski, krieviski un angliski

Valsts valodas centrs (VVC) sodījis Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) par pašvaldības īstenoto saziņu svešvalodā sociālajos tīklos, aģentūrai LETA pastāstīja VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis.

“Nevar noliegt, ka šāds lēmums pieņemts,” sacīja VVC pārstāvis, gan atsakoties atklāt, kāds sods ir piemērots Ušakovam. Razumovskis skaidroja, ka soda apmērs ir privātpersonas lieta un VVC nevar to izpaust. Kā nosaka normatīvie akti, sods par šādu pārkāpumu ir robežās no 35 līdz 140 eiro.

Razumovskis skaidroja, ka VVC nevēršas konkrēti pret Ušakovu, bet tieši pret pašvaldību, kura neievēro Valsts valodas likumu, kurā noteikts, ka pašvaldības sniedz informāciju tikai valsts valodā. Viņš uzsvēra, ka Ušakova arguments par to, ka sociālais tīkls “Facebook” ir ārzemju platforma, neiztur kritiku. “Jautājums ir nevis par formu, bet saturu,” sacīja VVC pārstāvis.

Viņš pauda, ka Rīgas dome (RD), tāpat kā cita publiska persona, var sniegt informāciju svešvalodā tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, par starptautisko tūrismu, pasākumiem vai drošību.

Jautāts par to, kas īsti tagad būtu jādara Ušakovam un RD – vai no sociālajiem tīkliem būtu jāizņem ieraksti, kas rakstīti svešvalodā, vai arī turpmāk tā nedrīkstēs sazināties svešvalodā, Razumovskis sacīja, ka VVC labprāt šādus risinājumus rastu kopā ar RD.

Tomēr, kā sacīja centrā, minētajam administratīvajam sodam ir audzinošs raksturs. VVC cer, ka RD turpmāk ievēros likumu, savukārt, ja tas nenotiks, sods varētu tikt piemērots atkārtoti.

Ušakovs sociālajā tīklā “Facebook” paudis neapmierinātību ar šādu VVC lēmumu un solījis šo “prettiesisko lēmumu” pārsūdzēt. Viņš solīja, ka Rīgas dome turpinās ar iedzīvotājiem sazināties tāpat kā iepriekš, tātad vismaz trīs valodās – latviski, krieviski un angliski.

“Valsts valodas centram gribētos novēlēt darīt to, kas viņiem sanāk, piemēram, domāt par to, kā latviski dēvēt “pokemonus”. Ne uz ko citu viņi acīmredzami nav spējīgi,” sašutis galvaspilsētas mērs.

 

Komentāri (14)

rinķī apkārt 27.07.2016. 21.15

Valsts valodas centram gribētos novēlēt darīt to, kas viņiem sanāk, piemēram, domāt par to, kā latviski dēvēt “pokemonus”. +++ Par okupācijas sekām un upuru piemiņu izņirgājās, par valsts iestādi,kura dara savu darbu, paņirdz. Diez cik tālu ir aizvirzījusies ierosinātā lieta karikatūras sakarā? Esmu pārliecināts, ka ne cik. Kas notiek Latvijā? :) Visādiem kremlinu neliešiem visas durvis vaļā, viņi dara ko grib un runā kā grib, uzspļauj likumam, ja vēlas….:)

Un tas traģikomiskākais ir tas, ka Ušakovs, bez daļas latviešu atbalsta Rīgas domē, nebūtu nekas

+9
-2
Atbildēt

2

    moonlight > rinķī apkārt 28.07.2016. 00.37

    rinķī apkārt

    Grūti būtu, ja SC un Vienotība nebūtu sadalījušas visas kriminālās sfēras un bez čekas uzraudzības neievērotu vienošanās.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rinķī apkārt 23.11.2016. 00.35

    Kā latviski dēvē samurajus, kamikadzes, sankilotus un reindžerus? Par samurajiem, kamikadzēm, sankilotiem un reindzeriem. Tagad trollis drīkst uzrādīt vienu iemeslu, kāpēc pokemonus nedēvēt latviski par pokemoniem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Absints 28.07.2016. 11.31

Rīga un Venstpils ir feodālvalstiņas, kas atklāti ignorē Latvijas likumus. Itkā par to būtu jārūpējas Vides aizsardzības un Reģionālās attīstības ministrijai, bet tā domā tikai par kukaiņu naktīm vai lūšu dienām.

Un tad mierīgi pašvaldībās var strādāt tādi, kā Lembergs, kas atstādināts, tādi, kā Ušakovs, kas neievēro valsts valodas likumu, pieļauj korupciju, un draudzējas ar Kremļa spiegiem, vai Ziedonis Caune, kas apgalvo ka visi ,izņemot viņu, ir akli (malu medībās nofilmētajā video labi redzamo bisi uzdodot par sprunguli)

Tā nu mēs tiekam pārvaldīti. Jeb, drīzāk, netiekam. Saeima ražo puritāniskus, dzīvē neizpildāmus likumus, nevis rūpējas par Valsti. Tikumība skolās vai olnīcu sargāšana ir svarīgāka par kārtības ieviešanu. Toties visi strādā, saņem algu… Un savā atvaļinājumā, kas ir tik garš, kā nevienam, katrs no viņiem domā par Valsti. Deputāts- tā ir atbildība..

Valsts pārvaldes nav, ir anarhija ar feodālajiem karaļiem.

+5
0
Atbildēt

1

    moonlight > 29.07.2016. 09.58

    Ķīps

    Ventspils nav vienīgā ar saviem ķeizariņiem, bet Rīga tomēr ir valsts galvaspilsēta, kurai piemērojams Galvaspilsētas statuss un kurai būtu jāizveido Galvaspilsētas ministrija.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ierados 28.07.2016. 11.13

Ušakova kungs, kā tā sanāk, ka valstī, kuru pārvalda jūsu brālīgās sadarbības partija, izplatās bezkaunīgi šausmīgi melīgas baumas par jūsu pārvaldīto pilsētu. Nevajadzētu gan šoreiz izlikties par beigtu zivi, vismazāk jums. Piedevām novērtējot jūsu visnotaļ asās reaģēšanas spējas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu