Studentus gaidot • IR.lv

Studentus gaidot

4
Ieva Cielava

Lielākajā daļā valsts augstskolu noslēgusies uzņemšana pamatstudiju programmām, un tendences ir skarbas

Sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību šovasar saņēmuši 19 427 jaunieši. Atkārtojot pērnā gada situāciju, aptuveni pusei no viņiem rudenī vajadzētu sākt studijas kādā no Latvijas augstskolām, visbiežāk – valsts finansētajām. Tomēr šonedēļ apkopotie dati no augstskolām rāda, ka nav piepildīta pat puse no pieejamajām studiju vietām, tāpēc izsludināta papildu pieteikšanās līdz rudenim.

Jauno studentu skaits valsts augstskolās katru gadu sarūk – to nosaka gan demogrāfiskā situācija, gan reflektantu pieaugošā vēlme studēt privātajās augstskolās. 2014. gadā to izvēlējās aptuveni piektā daļa, pērn jau 30%. Nav datu, cik liela daļa jauniešu izvēlas studēt ārzemēs.

Augstskolas gan cer, ka augusts nesīs labas vēstis, jo pašreizējie dati vēl nav galīgie. Rīgas Tehniskā universitāte, kurā šobrīd uzņemti 2240 studentu, cer skaitu palielināt līdz 3500, savukārt Daugavpils Universitāte – no 387 līdz 500. Tomēr arī tad uzņemto studentu skaits būs mazāks nekā pērn.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu