"Vasaras tauriņdeja" LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā • IR.lv

“Vasaras tauriņdeja” LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā

36
NULL

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā no 22. līdz 31. jūlijam Āzijas dienvidaustrumu puses eksotisko lidoņu “Vasaras tauriņdeja”.

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā no 22. līdz 31. jūlijam vasarīgās sajūtas var paspilgtināt, vērojot “Vasaras tauriņdeju”. Iemītnieku pulkam ir piepulcējušies pāris simti no kūniņām tikko šķīlušies tauriņi, kas dabā dzīvo Indonēzijas, Taizemes, Indijas un Filipīnu tropiskajās pļavās un mežos. 

Ja palaimēsies, caur inkubatora logu varēs vērot maģisko pārvērtību brīdi, kad no kūniņas atraisījies tauriņš pirmo reizi izpleš spārnus un dodas iepazīt pasauli. Arī pašas kūniņas ir fantastiski dabas meistarstiķi gan formu, gan krāsu ziņā. 

Āzijas dienvidaustrumu tauriņu faunu pārstāvēs dažādi tauriņi, piemēram, citrondzelteniem lāsumiem rotātais melno spārnu īpašnieks citrontauriņš, savu nosaukumu ir ieguvis, jo kāpuri pārtiek no citronu, apelsīnu, greipfrūtu un citu citrusu aromātiskajām lapām. Savukārt mormoņu dižtauriņu pētnieki nodēvējuši, asociējot tos ar kopienas dzīves īpatnībām: tēviņiem sugai raksturīgā krāsa ir melnbalta, bet miermīlīgās daiļā dzimuma pārstāves var būt pat trīs dažādos izskatos, kas turklāt atgādina indīgo sugu dižtauriņus. Zaļrūtainu ietērpu demonstrē agamemnona dižtauriņš, bet vērīgiem Tauriņu mājas viesiem brīnumu sarūpēs Indijas lapu tauriņš. Tas ir tauriņu pasaules perfektākais maskēšanās meistars: tā sakļautie spārni atgādina brūnu, nokaltušu lapu, kas atveroties pārsteidz ar spilgtu zili violeti oranžu krāsu mirdzumu.

Dzīvnieku valstī par labiem dzīves apstākļiem liecina jaunās paaudzes rašanās. Tauriņu mājā pilnu ciklu – oliņas, kāpurus, kūniņas un tauriņus, izdzīvo divas sugas. Banānu lapas ir dekorētas ar baltām kniepadatas izmēra pūčtauriņu oliņām, bet apakšpuses – ar to ēdelīgajiem kāpuriņiem, kas aiz sevis atstāj tikai cietās lapu dzīslu skrandas. Turpat līdzās esošās pasifloras lapas ir iecienījuši prāvie baltie un “adatainie” pastniektauriņu kāpuri. Pazarēs ir manāmas kūniņas, bet laimīgie vecāki bezrūpīgi lidinās starp siltumnīcā esošajiem augiem.

No 22. līdz 31. jūlijam “Vasaras tauriņdejas” laikā LU Botāniskā dārza un Tropu tauriņu mājas apmeklējuma biļetēm ir 50% atlaides, kas nesummējas ar citām atlaidēm.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. 

Jūlijā un augustā dārzs apmeklētājiem ir atvērts no plkst. 10 līdz 21, bet Tropu tauriņu māja no plkst. 11 līdz 17. Dārza viesiem, kuri vēlas apmeklēt Tropu tauriņu māju, tās apmeklējumam jāiegādājas papildus ieejas biļete.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu