Kā Lapenieku ciems cīnās par savu kanalizāciju ar Ķekavas novada domi • IR.lv

Kā Lapenieku ciems cīnās par savu kanalizāciju ar Ķekavas novada domi

21
Ķekavas novada domes vadītājs Andis Damlics. Foto: Ieva Lūka, LETA
Lolita Lūse

Ķekavas novada domes un Lapenieku ciemata konflikts

Ķekavas novada Lapenieku ciemā par ūdenssaimniecības pakalpojuma – kanalizācijas notekūdeņu savākšanas pakalpojuma sniedzēju tiek saukts SIA “Zeltenieki”, kas darbojās patvaļīgi – bez novada domes lēmuma un pašvaldības funkcijas deleģējuma. Uz neskaitāmiem iedzīvotāju lūgumiem un atgādinājumiem, ka pašvaldībā darbojas nelegāls sabiedriski regulējamā pakalpojuma sniedzējs, Ķekavas novada dome nereaģēja. Lai gan to, ka deleģējuma līgums vajadzīgs, norādīja gan KNAB, gan VARAM, gan SPRK, Ķekavas novada dome šo jautājumu izskatīšanai domes sēdē tā arī netika virzījusi.

Iedzīvotāji atteicās slēgt līgumu ar komersantu, kam nav tiesību sniegt šo pakalpojumu, bet Ķekavas novada dome turpināja lobēt prettiesisku SIA, norādot iedzīvotājiem, ka jāslēdz līgums tieši ar šo pakalpojuma sniedzēju. Uz vairākkārtējiem lūgumiem pašvaldībai tomēr nodrošināt tiesisku pakalpojuma sniedzēju Lapenieku ciemā dome nereaģēja. Aicinājām, lai pakalpojumu sniedz Baložu komunālā saimniecība, lai iesniedz izskatīšanai SPRK tarifa projektu Lapenieku ciemā. Tas netika darīts.

Situāciju bija cerība atrisināt, stājoties spēkā jaunajam Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumam, kas paredz, ka lielajiem pakalpojumu sniedzējiem tarifu nosaka SPRK, bet mazajiem – pašvaldība, deleģējot šo funkciju. Labi apzinoties, ka dome sliktās reputācijas un parādu dēļ nevar deleģēt pakalpojumu sniegšanu SIA “Zeltenieki”, aicinājām, lai tomēr jautājums par to tiek izskatīts domes sēdē. Tas netika darīts. Dome norādīja, ka SIA “Zeltenieki” nav ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs, tādēļ arī deleģējums nav vajadzīgs.

Tai pat laikā 2015.gada decembra nogalē tapa dīvains līgums: SIA “Zeltenieki” PILNVAROJA pašvaldības uzņēmumu “Baložu komunālā saimniecība” sniegt kanalizācijas pakalpojumu Lapenieku ciemā. Šāda situācija nav ne iespējama, ne pieļaujama: SIA pilnvaro pašvaldības uzņēmumu pildīt pašvaldības pamatfunkciju.

Diemžēl šādu absurdu līgumu domes priekšsēdētājs Andis Damlics akceptēja un norādīja iedzīvotājiem, ka turpmāk pakalpojumu ciematā sniegs “Baložu komunālā saimniecība”, tikai – pēc tādiem noteikumiem, kādus diktē SIA “Zeltenieki”. 

Tādēļ Lapenieku ciemata iedzīvotājiem tika uzspiests cits tarifs: trīsreiz augstāks nekā blakus esošajā Baložu pilsētā. 

“Baložu komunālā saimniecība” iedzīvotājiem līgumos uzspieda savulaik SIA “Zeltenieki” apstiprināto tarifu, kas vairs nav spēkā, jo neattiecas uz līgumiem, kas tiek noslēgti no jauna. Tomēr dome klaji ignorēja Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu un norādīja, ka ir iespējams vienīgi šāds tarifs, tā turpinot lobēt SIA “Zeltenieki” intereses.

Iedzīvotāji šādus līgumus parakstīt attiecās, norādot uz to absurdumu un atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumam prasot norādīt tarifa pamatojumu, pakalpojuma sniegšanas robežas, utt. Atbildes uz šiem jautājumiem tika sniegtas formāli, bez tiesiska pamatojuma. Iedzīvotāji vēstulēs vairākkārt norādīja, ka “Baložu komunālajai saimniecībai” NAV apstiprināts šāds tarifs, bet konkrētas atbildes netika sniegtas.

Laikā, kad domes priekšsēdētājs bija Roberts Jurķis, dome atrada risinājumu, kā saņemt maksu Lapenieku notekūdeņu attīrīšanu un noslēdza līgumus ar Lapenieku ciema iedzīvotājiem. Iedzīvotāji maksāja BKS apstiprināto tarifu par notekūdeņu savākšanu no piederības robežas Uzvaras prospektā.

Kad par Ķekavas novada domes priekšsēdētāju kļuva Valts Variks, līgumi tika vienpusēji lauzti, lai gan līgumā bija noteikts, ka lauzt līgumu iespējams, vienīgi pusēm vienojoties. Tomēr BKS līgumus lauza: vairs nepieņēma no iedzīvotājiem maksājumus. Tā līdz pat šim brīdim “Baložu komunālā saimniecība” atskaita Lapenieku iedzīvotāju samaksāto naudu par notekūdeņu attīrīšanu: SIA “Zeltenieki” parāds aug – šim uzņēmumam nekad nav bijis un nebūs, no kā parādu samaksāt, savukārt iedzīvotāju maksājumus “Baložu komunālā saimniecība” nepieņem.

Uz neskaitāmajām iedzīvotāju vēstulēm ar aicinājumu izskaidrot tarifa pamatotību tika saņemti brīdinājumi par pakalpojuma pārtraukšanu. Ķekavas novada dome sāka kampaņu pret Lapenieku ciemata iedzīvotājiem: 14.jūlijā novada mājaslapā ievietoja un ziņu aģentūrām izsūtīja ziņu, ka Lapenieku ciemata iedzīvotāji neievēro likumu un „bezkaunīgi nemaksā par kanalizācijas pakalpojumiem”. Un jau 17.jūlija (svētdienas) vakarā SIA “Zeltenieki” pārstāvis ciematā sāka atslēgt kanalizāciju. Turklāt viņu apsargāja Ķekavas pašvaldības policija, norādot, ka šādu rīkojumu saņēmuši no Ķekavas pašvaldības vadītāja. Uzskatām, ka šāda pašvaldības vadītāja rīcība nav pieļaujama: kanalizācijas pakalpojuma nodrošināšana ir pašvaldības funkcija, bet tiek apsargāts pašvaldības parādnieks, SIA pārstāvis, kas liedz iedzīvotājiem saņemt kanalizācijas pakalpojumu.

Ko mēs sagaidām no ministrijas un Ķekavas novada domes?

1. Pārtraukt SIA “Zeltenieki” lobēšanu no Ķekavas domes puses. Atsaukt domes publiskoto informāciju par to, ka Lapenieku ciema iedzīvotāji neievēro likumu un ļaunprātīgi nemaksā par kanalizācijas pakalpojumiem, un atvainoties iedzīvotajiem.

2.Skaidri definēt, ka SIA “Zeltenieki” NAV ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs Ķekavas novada Lapenieku ciemā. Ja SIA “Zeltenieki” ir kāds privāts līgums par kanalizācijas sistēmas cauruļu apsaimniekošanu, viņi to var darīt teritorijās, kas ietvertas līgumā, bet SIA “Zeltenieki” nav tiesību no iedzīvotājiem pieņemt notekūdeņus un nav nekādu tiesību pārtraukt pakalpojumu, kas ir tiešā pašvaldības funkcija.

3. Norādīt, kurš pašvaldības uzņēmums ir ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs Lapeniekos. Noteikt un apstiprināt pakalpojuma tarifu.

4. Dome joprojām nevar uzrādīt kanalizācijas sistēmas dokumentāciju: nav pat īsti skaidrs, kur tieši šī sistēma atrodas un kā tā ir izbūvēta. Lūdzam veikt Lapenieku kanalizācijas sistēmas tehnisko ekspertīzi. “Baložu komunālā saimniecība” ir norādījusi, ka no Lapenieku ciema tiek saņemts nesamērīgi daudz notekūdeņu. Kur tie rodas?

5. Atpirkt vai atsavināt kanalizācijas sistēmu, lai tā piederētu pašvaldībai, pretējā gadījumā šī problēma tā arī paliks neatrisināma: uzņēmumi (sistēmas īpašnieks un apsaimniekotājs) var savā starpā noslēgt līgumus, ietverot milzīgas nomas maksas, kas automātiski mākslīgi sadārdzinās pakalpojuma tarifu. Turklāt jāņem vērā, ka kanalizācijas sistēma šķērso privātīpašumus, un katrs īpašnieks arī prasīs maksu par zemes nomu, tādēļ tarifs pieaugs vēl vairāk.

6.Mainīt detālplānojumu, pieļaujot decentralizētās kanalizācijas izveidi Lapenieku ciemā.

Autore ir žurnāliste, Lapenieku ciema iedzīvotāja

P.S. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Kaspars Gerhards (NA) licis Ķekavas novada domei nekavējoties nodrošināt kanalizācijas pakalpojumus Lapenieku ciema iedzīvotājiem, aģentūrai LETA pastāstīja ministra padomnieks Oskars Vizbulis. Gerhards 19.jūlijā ticies ar Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Andi Damlicu. Ministrs uzdeva Ķekavas domes vadībai nodrošināt kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu. Gerhards aicināja domi pieņemt nepieciešamos lēmumus šo pakalpojumu nodrošināšanai atbilstoši likumā noteiktajam, kā arī izvērtēt iespēju atsavināt kanalizācijas tīklus pašvaldības īpašumā.

 

Komentāri (21)

DD1 21.07.2016. 13.52

Gadiem dzirdēts, kā Lapenieku ciema iedzīvotāji cīnās par taisnīgiem notekūdeņu savākšanas tarifiem. Ja viņiem beidzot to izdotos panākt, varētu kopā ar viņiem gūt gandarījumu, ka dzīvojam tiesiskā valstī. Varbūt šoreiz Dāvidam izdosies uzvarēt Goliātu?

+1
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 21.07.2016. 15.19

Nelikumīga uzņēmējdarbība laikam ir Finanšu policijas kompetence. Klauzas jāraksta nevis Ķekavas ciempadomei, bet VID.

+1
-1
Atbildēt

1

    Ozols > kristaps_freimanis 21.07.2016. 16.49

    vai tad Čerņeckis nebija no Lapeniekiem? varētu (varēja?) palīdzēt sakārtot jautājumu..

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu