WADA pieprasa FIFA izmeklēt Mutko saistību ar dopingu Krievijas futbolā • IR.lv

WADA pieprasa FIFA izmeklēt Mutko saistību ar dopingu Krievijas futbolā

31
Krievijas olimpiskās komitejas logo. Foto: EPA/LETA

WADA: Mutko slēpis Krievijas futbola līgās spēlējošo ārzemju futbolistu dopinga lietas

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pieprasījusi Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) izmeklēt Krievijas sporta ministra Vitālija Mutko saistību ar dopingu futbolā, ziņo LETA/AFP.

Dopinga skandālā iesaistītajā Krievijā 2018.gadā paredzēts Pasaules kausa finālturnīrs. Mutko ir arī Krievijas Futbola federācijas (RFS) prezidents un gaidāmā turnīra orgkomitejas vadītājs.

WADA apgalvo, ka Mutko slēpis Krievijas futbola līgās spēlējošo ārzemju futbolistu dopinga lietas, tāpēc FIFA Ētikas komiteja aicināta izmeklēt federācijas prezidenta saistību šajā lietā un arī izvērtēt viņa atbilstību RFS prezidenta amatam.

WADA pirmdien aicināja apturēt pilnīgi visu Krievijas sportistu līdzdalību starptautiskajās sacensībās, arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tā reaģējot uz pirmdien izplatīto WADA neatkarīgās komisijas ziņojumu.

WADA neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievija 2014.gada Soču Ziemas olimpisko spēļu, kā arī citu sacensību laikā izmantojusi valsts uzraudzītu dopinga lietošanas sistēmu, pasargājot savus atlētus no pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā.

Komisija, ko vadīja Kanādas tiesību zinātnieks Ričards Maklarens, izmeklēšanā atklājusi, ka gan Soču olimpiskajās spēlēs, gan 2013.gadā Maskavā notikušajā pasaules čempionātā vieglatlētikā tikušas mainītas Krievijas sportistu pozitīvās dopinga analīzes. Šajā krāpšanās sistēmā bijušas iesaistītas Soču un Maskavas antidopinga laboratorijas, kuras saņēmušas rīkojumus no Krievijas Sporta ministrijas un tās vadītāja Vitālija Mutko. Savukārt analīžu falsificēšanas procesā bijis iesaistīts Krievijas Federālais drošības dienests (FSB).

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka uz izmeklēšanas laiku no amata tiks atstādinātas personas, kas minētas WADA neatkarīgās komisijas ziņojumā par Krievijas valsts organizāciju līdzdalību dopinga sistēmas uzturēšanā un vainīgo sportistu piesegšanā.

 

Komentāri (31)

valdemir 20.07.2016. 10.11

FIFA, kā zināms, ir paraugorganizācija. Bet ne jau visu var izkontrolēt. Vai, kad kārtējā Latvijas 2.līgas komanda iepērk kārtējo Eisebio, viņam kāds noņem analīzi?

0
0
Atbildēt

0

andrejs 19.07.2016. 16.18

Jo tālāk, jo trakāk. Un tādā valstī FIFA gatavojas rīkot Pasaules kausa izcīņu futbolā…

0
0
Atbildēt

3

    andrejs > andrejs 19.07.2016. 19.47

    FIFA ir starptautiska organizācija, Krievijai ir sava futbola federācija.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > andrejs 19.07.2016. 19.20

    Viss pareizi – kāda FIFA, tāda valsts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > andrejs 19.07.2016. 20.31

    Protams, ka starptautiska, rubuļus neņem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu