Kučinskis: Nebūs atkāpju lēmumā par gāzes tirgus liberalizāciju un LG sadalīšanu • IR.lv

Kučinskis: Nebūs atkāpju lēmumā par gāzes tirgus liberalizāciju un LG sadalīšanu

20
Ministru prezidents Māris Kučinskis (no kreisās) un AS "Latvijas gāze" (LG) valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās par LG sadalīšanu un reformu gaitu saistībā ar gāzes tirgus liberalizāciju.

Valstij būtu jāsaglabā ietekme nodalītajā LG gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā

Nebūs nekādu atkāpju lēmumā par gāzes tirgus liberalizāciju un AS “Latvijas gāze” (LG) sadalīšanu, otrdien pēc tikšanās ar LG valdes priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers stāstīja, ka viņš iniciējis tikšanos ar Kalvīti, kuras laikā Kučinskis uzklausījis LG vadītāja informāciju par LG sadalīšanas procesu, kas, pēc Kalvīša teiktā, norit pēc plāna, ziņo LETA.

Ministru prezidents atzina, ka viņam ir svarīgi sākt sarunas ar LG savlaicīgi, lai valstij nebūtu pēdējā brīdī jālemj par LG nodalītā gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmuma akciju iegādi. “Valstij nākamgad būs jādomā par to, vai izmantot nodalītā LG uzņēmuma pirmpirkuma tiesības. Patlaban par šo procesu atbild ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), kurš, piesaistot konsultantu, izvērtēs valstij izdevīgāko variantu un šoruden piedāvās par to lemt valdībai,” informēja Kučinskis.

Premjers pauda pārliecību, ka valstij būtu jāsaglabā ietekme nodalītajā LG gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā, bet šis jautājums ir saistīts ar lielām investīcijām. Kučinskis būtībā atbalsta ekonomikas ministra viedokli, ka valstij vajadzētu iegādāties nodalītā LG uzņēmuma akcijas kopā ar kādu partneri, bet valstij saglabājot vairāk nekā 50% akciju uzņēmumā.

“Katrā ziņā gaidām ekonomikas ministra izvērtējumu, bet par šo jautājumu ir jāsāk runāt laicīgi, lai lēmums par akciju pirkšanu nebūtu jāpieņem sasteigti,” piebilda Kučinskis.

Tāpat premjers uzsvēra, ka nebūs nekādas atkāpes no līdz šim pieņemtajiem lēmumiem par gāzes tirgus liberalizāciju 2017.gada aprīlī un LG sadalīšanu.

Savukārt Kalvītis atzina, ka LG reorganizācijas process ir sācies un jau šā gada 2.septembrī gāzes koncerna akcionāru sapulcē tiks apstiprināts uzņēmuma reorganizācijas prospekts.

Kalvītis arī stāstīja, ka LG nodalītā uzņēmuma akciju pārdošana var ieilgt, kā tas bija, piemēram, Grieķijā, kur gāzes kompānijas pārvades operatora akcijas nevarēja pārdot septiņus gadus, savukārt Lietuvā un Igaunijā šīs akcijas iegādājās valsts. “Redzēs, kā tas būs Latvijā, bet jāņem vērā fakts, ka Latvijā gāzes infrastruktūra ir vērtīgāka nekā kaimiņvalstīs,” piebilda LG vadītājs.

Kalvītis joprojām uzskata, ka gāzes tirgus reforma ir sasteigta un sekas varēs vērtēt pēc reformu beigām. “LG šo procesu īsteno saspringtos termiņos, un ceram, ka tas izdosies,” teica Kalvītis.

Jau ziņots, ka 22.februārī tika izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā par gāzes tirgus atvēršanas un LG sadalīšanas nosacījumiem. Likuma grozījumi paredz, ka uzņēmumam LG līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

 

Komentāri (20)

moonlight 19.07.2016. 19.45

Kučinskis vēl pat nezin, kādu spiedienu uz viņu centīsies izdarīt Vienotība un SC un, pilnīgi iespējams, Maizītis viņam atņems pielaidi valsts noslēpumiem, lai Latvija neizrautos no Gazprom važām.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu