Zemgales vīzijas • IR.lv

Zemgales vīzijas

3
Zaļās muižas pils Zaļeniekos vecu koku ieskautā parkā ir skaista vieta pastaigām un romantiskām ballēm.

Vasaras arhitektūras stāsti. Šajā žurnālā – romantisks vienas dienas ceļojums pa provinces pilīm un parkiem Zemgalē

Iespaidojušies no BBC seriāla Karš un miers, daudzi šogad citām acīm ieraudzīja filmēšanai izraudzīto Latviju un Lietuvu. Piesniguši egļu meži ziemā, ziedoši ābeļdārzi pavasarī, krāsainu lupīnu pļavas vasarā un episkie karapulki suņuburkšķu pļavās veidoja burvīgu fonu, uz kā izcelties mūsu reģiona arhitektūrai un interjeriem.

Jelgava var lepoties ar lielāko pili Baltijā, un tās autors, tāpat kā seriālā Karš un miers nofilmētajai Rundāles pilij un Ziemas pilij Sanktpēterburgā, ir itālis Frančesko Bortolomeo Rastrelli. Jelgavas pili pēc Kurzemes her-coga Ernsta Johana Bīrona pasūtījuma sāka būvēt divus gadus pēc Rundāles pils – 1738. gadā, taču pils, piedzīvojusi neskaitāmus postījumus, nav atjaunota kā muzejs un tiek izmantota kā galvenā Latvijas Lauk-saimniecības universitātes (LLU) mītne. Šā iemesla dēļ ir vērts pilij apiet apkārt vai, vēl labāk, izbraukt līkumu ar laivu pa Lielupi, Driksu un pils kanālu, lai novērtētu 30. gadu beigās pēc arhitekta Eižena Laubes projekta uzbūvēto ceturto korpusu LLU vajadzībām.

Uz dienvidiem ir paslēpušās vēl vairākas mazas pilis. Burtiski trīs minūtes no pilsētas robežas sākas Svēte, kur ar neglītu betona žogu apjoztā agrākā militārajā teritorijā slēpjas Svētes pils, kas jau Bīrona laikā saskaņā ar Rastrelli vīziju tika iecerēta kā daļa no vienota ainaviska ansambļa ar Jelgavas pili un visu pilsētu. Pie pils piestāt ir vērts, un varbūt tikai pa mašīnas logu pietiks paskatīties, jo skats ir bēdīgs un no arhitekta Severīna Jensena, kurš jauno pili projektēja 18. gadsimta 70. gados Ernsta Johana Bīrona dēla Pētera vasaras rezidences vajadzībām, radītās burvības pāri palicis degradēts, ar poligrānu (20. gadstimta 80. gadu arhitektūras vēsturē nozīmīga ēku apdares tehnika Jelgavā un tās apkārtnē) nopūsts būvapjoms. Pētījumos un stāstos par pili bieži piemin gan iespaidīgo telpu augstumu – 9 metri -, gan gleznu galeriju ar izciliem mākslas darbiem, gan oranžēriju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu