Tīrā līnija • IR.lv

Tīrā līnija

4
Ieva Maurīte, Arnis Martinelli un viņu vecā zvejniekmāja.
Ieva Puķe

Ko pilsētnieki meklē un atrod laukos? Nu jau trešo vasaru žurnālā publicējam stāstu sēriju par pilsētniekiem, kas iekopuši lauku mājas. Šoreiz – mākslinieces Ievas Maurītes ģimene, kas uz Sīkragu Kurzemē brauc jau kopš 80. gadiem. Askētiskā ainava veidojusi mākslinieces rokrakstu un dvēseles harmoniju

Saulriets ir pilnīgi obligāts, Ieva Maurīte paziņo. Acis nozib sievišķīgi koķeti, taču arī kategoriski. Lai gan nesen atnākusi no pastaigas pie jūras, viņa izpēta, cik augstu lielais spīdeklis vēl turas virs horizonta. Ieva nesaprot rīdziniekus, kuri, atbraukuši uz tālo Kurzemes jūrmalu, laiž garām tādu skaistumu. Tepat aiz piekrastes priedītēm – katru vakaru citi toņi, atspīdumi un mākoņu formas! Sīkraga liedagā rieta vērošanā viņas ģimene – mamma māksliniece Dace Pētersone, tētis vēsturnieks Jānis Maurītis un vīrs žurnālu mākslinieks un redaktors Arnis Martinelli – parasti ir viskuplāk pārstāvētā.

Varbūt kādam uz jūrmalas celiņa vajadzētu tirgot biļetes, lai visiem pielēktu, kas tā par vērtību, viņi pa jokam sprieduši. «Tik un tik – saulriets, tik un tik – zvejnieku nākšana mājās no jūras.» Ieva paimprovizē, tad maina sarunas tematu: «Bet paskaties uz smilgām, vai nav skaistas?» Maurīši izpļauj sētsvidu, taču tam apkārt atstāj vējā viļņojošas smilgas un zilos zvaniņus.

Jēdzienam «lauki» šī dzīvošana īsti neatbilstot. Ieva, kas katru gadu zināmu laiku pavada ne tikai Kurzemes jūrmalā, bet arī sev mīļajā Parīzē, smejas, kad kāds, zvanot no Rīgas, iedomājas: laukos viņa varbūt stāv abām kājām biešu vagā? Liesajā jūrmalas zemē saknes un dārzeņi nepadodas, Maurīši tālab iekopj tikai nelielu «franču dārziņu», kur pārsvarā ienākas garšaugi. Pārtiku dodas iepirkt uz Dundagu, tur ir pienotava ar lieliskiem ražojumiem. Zivis jau gadiem sagādā pazīstama zvejnieku ģimene Pitragā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu