Tēlnieki līdz kaulu smadzenēm • IR.lv

Tēlnieki līdz kaulu smadzenēm

1
Sandis Kondrāts (pa kreisi) un Uldis Zariņš ar anatomiskiem galvas modeļiem.
Gunita Nagle

Kad tēlnieka Ulda Zariņa zīmētie anatomijas špikerīši ar skaidrojumiem kļuva par feisbuka hitu, viņš kopā ar draugu Sandi Kondrātu Kickstarter savāca naudu un izdeva anatomijas grāmatu. Tagad tā ir dižpārdoklis un grāmatas lappuses iegūst trīs un pat četras dimensijas

Kā tad, pasaules līmeņa bizness – purpinu pie sevis, kad vecu koka namiņu un padomju industriālo ēku labirintos Juglā meklēju, kādā caurumā tēlnieki Uldis Zariņš un Sandis Kondrāts veido savu Anatomynext.com. Tomēr viņiem ir taisnība. Divās mazās istabiņās, kurās trūkst krēslu un jebkāda šika, Uldis un Sandis ar savu komandu izstrādā digitālos rīkus, kas mākslinieku vidū visā pasaulē ir ieguvuši milzu popularitāti. Abu grāmata Anatomija tēlniekiem. Izpratne par cilvēka figūru (Anatomy for Sculptors. Understanding the Human Figure), izdota 2014. gadā, tiešsaistes grāmatu lielveikalā Amazon ir viena no visaugstāk novērtētajām mākslas grāmatām. 

Tās popularitāte ir iedvesmojusi radīt Anatomynext.com, kur ir ne tikai grāmatas elektroniskā versija, bet arī mācību materiāli studentiem, skolotājiem, māksliniekiem un spēļu veidotājiem. Lai gan tas vēl nav miljonu bizness, latviešu puišu rosībai ir potenciāls, par ko liecina milzīgā interese. Facebook vietnē, kur mākslinieki ziņo par Anatomynext jaunumiem, viņiem ir gandrīz 78 tūkstoši sekotāju, bet Anatomynext.com ir vairāk nekā 500 tūkstoši skatījumu. 

Grāmata no špikeriem

«Vislabākā anatomijas grāmata, kāda nonākusi manā redzeslokā. Kā pasniedzējs, kurš specializējas anatomijā māksliniekiem, varu teikt: manā ļoti īsajā anatomijas grāmatu sarakstā tā ir vislabākā. Must have visiem māksliniekiem,» atsauksmēs raksta Rejs Bustos (Rey Bustos). Līdzīgi sajūsmināti ir arī citi, kuri dažādiem vārdiem izsaka vienu un to pašu – eu, kāpēc mums mākslas studiju laikā neko tamlīdzīgu nemācīja? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu