Londona miglā • IR.lv

Londona miglā

8
Pauls Raudseps

Brexit kampaņas līderi Džonsons un Farāžs laižas lapās. Zina, ko pastrādājuši

Savā triumfa mirklī divi redzamākie Brexit kampaņas līderi paziņojuši, ka pavelk svītru zem politiskās karjeras. Šarmanti bezatbildīgais pašpuika, populārākais Brexit atbalstītājs Boriss Džonsons pārsteidza visus ar paziņojumu, ka tomēr nekandidēs uz premjerministra amatu. No amata atkāpās Lielbritānijas Neatkarības partijas (UKIP) dibinātājs un ilggadējais līderis Naidžels Farāžs, kura politiskie panākumi lielā mērā izraisīja destabilizējošo referendumu.

Ir viegli solīt cilvēkiem «suverenitātes atjaunošanu», ekonomisku uzplaukumu, papildu miljardus veselības aprūpei un visu ES labumu saglabāšanu bez pienākuma ievērot savienības kopējos noteikumus. Faktiski piepildīt šīs fantāzijas būs neiespējami. Džonsonam un Farāžam patīk niekoties ar uguni, bet viņi nav dumji, un bumbu ar aizdedzinātu degli viņi labi ātri pamanījušies atstāt citu rokās.

Lielbritānija nonākusi neapskaužamā situācijā. Premjers paziņojis par atkāpšanos. Abās galvenajās partijās sākušās asas cīņas par vadītāja amatu. Pats galvenais – nevienam nav plāna, ko darīt tālāk. Brexit atbalstītāju sapnis ir saglabāt pieeju ES kopējam tirgum un vienlaikus ierobežot migrāciju, bet ES vadītāji jau skaidri pateikuši, ka tas nebūs iespējams. Tātad, nedaudz vienkāršojot, – jo briti vairāk gribēs ierobežot iebraucošo cilvēku skaitu, jo lielāks kaitējums tiks izdarīts viņu ekonomikai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu