Kannu festivāla atradumi • IR.lv

Kannu festivāla atradumi

5
Gaspārs Uljels nedziedināmi slima rakstnieka lomā filmā Tas ir tikai pasaules gals.

5 filmas, ko nedrīkst aizmirst līdz rudenim, kad būs iespēja noskatīties Latvijā


1. Tas ir tikai pasaules gals / Juste la fin du monde. Rež. Ksavjē Dolans (Kanāda, Francija)

Saņēmusi gan pretrunīgus kritiķu vērtējumus, gan festivāla Grand Prix, 27 gadus vecā kanādiešu režisora filma ir šāgada festivāla programmas sensācija. Uzņemta lielākoties tuvplānos un ieturēta zilās un brūnās toņkārtas, šī drāma atgriežas pie režisora iecienītās tematikas – saspīlētām ģimenes attiecībām. 

Taču Dolans pirmo reizi strādā ar tāda kalibra zvaigznēm kā Mariona Kotijāra, Vensāns Kasels un Lea Seidū. Un aktieri, kuri preses konferencē Dolanu vienbalsīgi raksturoja kā līdz vīlītei precīzu perfekcionistu, filmā tik tiešām pārtop nesaskanīgās ģimenes locekļos, aiz kuru skaļās, brīžam pat agresīvās un nemitīgās vāvuļošanas slēpjas aizlauztas dvēseles. 

Lentes stāsts par nāvējoši slimu rakstnieku, kurš pēc daudziem gadiem atgriežas ģimenes mājās, lai paziņotu tuviniekiem par drīzo aiziešanu, ir balstīts pasaulē visvairāk uzvestajā franču lugā – Žana Lika Lagarsa 1990. gadā sarakstītajā tāda paša nosaukuma darbā. Šī noteikti būs visvairāk apspriestā filma, ko oktobrī rādīs Rīgas Starptautiskais kinofestivāls.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu