Mildronāta drudzis • IR.lv

Mildronāta drudzis

4
Ilustrācija — Panthermedia/Scanpix
Zane Mače

Kamēr sportisti lauza galvas, kā turpmāk iztikt bez dopinga sarakstā iekļautajām zālēm, Grindeks piedzīvo lielu interesi par unikālo preparātu

Es nezināju! Tenisiste Marija Šarapova ir slavenākā, taču nebūt ne vienīgā sportiste, kam neveikli jātaisnojas pēc pieķeršanas dopinga testā – kopš 1. janvārī aizliegto zāļu sarakstā iekļauts Latvijā ražotais mildronāts jeb meldonijs, tas atklāts jau aptuveni simt sportistu organismā. Tik lielu «caurkritušo» skaitu sporta pasaule sen nav piedzīvojusi. Acīmredzot tas saistīts ar faktu, ka šīs zāles ilgstoši saglabājas organismā. Latvijas sportistu gan nav pieķerto vidū, un neviens kopš mildronāta aizliegšanas arī nav lūdzis atļauju to lietot medicīnisku indikāciju dēļ.

Lietojuši 80% mūsu olimpiešu

Meldonija iekļūšana Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā nenāca kā zibens spēriens no skaidrām debesīm – jau visu pagājušo gadu zāles bija iekļautas aģentūras monitoringa programmā. WADA, kurā ietilpst antidopinga noteikumus ievērojošās pasaules valstis un visas sporta organizācijas un federācijas, pirms izlemt par zāļu aizliegšanu, tās testē.

Pērn nejaušas atlases kārtībā pārbaudot 8300 urīna analīžu paraugu, ko sportisti nodod dopinga kontrolei, meldonijs atklāts 182 reizes jeb 2,2% gadījumu. Pētnieki komentējuši, ka tik augsts pozitīvu analīžu līmenis ir reti sastopams un apliecina plašu medikamenta patēriņu sportistu vidū. Pērnā gada nogalē sekoja WADA lēmums: «Meldonijs iekļauts [aizliegto vielu sarakstā], jo ir pierādījies, ka sportisti to lieto, lai uzlabotu rezultātus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu