Spiegu stāsts, mīlas stāsts un Mefistofelis • IR.lv

Spiegu stāsts, mīlas stāsts un Mefistofelis

3
Hedi Kadūrs.
Ieva Puķe

Vīrietis sapņo atrast sievieti, ko reiz mīlējis. Spiegošanas lielmeistars meklē kādu, ko varētu pierunāt uz sadarbību. Un viņu ceļi krustojas. Tā pieteikts Gonkūru prēmijas laureāta Hedi Kadūra romāns Valtenberga

Viesnīcā kalnu ciematiņā Šveicē, slepeno aģentu randiņu vietā, pirms Pirmā pasaules kara sāk risināties notikumi, kas tālāk caurvij 20. gadsimta vēsturi – tāda ir franču rakstnieka Hedi Kadūra romāna Valtenberga intriga. Tunisijā dzimušais ārzemju literatūras profesors savu pirmo grāmatu uzrakstīja vēlu, 60 gadu vecumā, taču tā uzreiz izpelnījās prestižo Gonkūru prēmiju un franču literatūrkritiķu balvu par gada labāko debiju. Tagad Kadūra kontā ir jau trīs grāmatas, Valtenberga ir pirmā, kas 2015. gada nogalē iznāca latviešu valodā. Intelektuāli zemteksti un atsauces uz literatūras klasiku – tulkotāja Inta Šmite gandrīz 700 lappušu tekstu papildinājusi ar piezīmēm un pēcvārdu, tomēr lasītājiem Valtenberga joprojām būs rēbuss. Kadūrs rāda, kā pamazām savelkas karš, kā tas ienāk un attīstās cilvēku prātos un kāda ir spiegu loma vēstures notikumos. 

Latvijas ceļojuma laikā satikts viesnīcā Europa Royale Riga, bijušajā Benjamiņu namā, viņš ir mazrunīgs. Neuzbāzīgi inteliģents, izvairās komentēt pēdējā laika norises Eiropā un Francijā, jo neesot politiskais analītiķis. 

Vai jums kāds stāstīja par šīs viesnīcas vēsturi, to, ka tās saimniece nomira Sibīrijā?
Stāstīja gan. Vai kāds latviešu rakstnieks to ir izmantojis?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu