Cilvēkizmēra apokalipses • IR.lv

Cilvēkizmēra apokalipses

3

Septiņi attiecību stāsti, kuru varoņi baidās zaudēt vai iegūt mīlestību

Rakstniecei Ingai Žoludei pa prātam kosmiska vēriena kaislības, uz robežas starp dzīvi un nāvi, pasaules radīšanu un bojāeju. Rakstniecībā viņa pieteica sevi ar incesta tēmu romānā Siltā zeme (2008), Mierinājums Ādama kokam (2010) spēlējās ar Dantes Dievišķās komēdijas elles lokiem, bet Santa Biblia (2013) bija ceļojums, kura trillera cienīgajos notikumos paralēles var vilkt ar trīs Austrumu gudro ceļojumu pretim Jēzusbērna dzimšanai. 

Nupat iznākusī grāmata pārsteidz ne tikai ar lakonisko nosaukumu Stāsti, bet arī ar pieticību mērogos – tie ir attiecību stāsti, jūtu tuvplāni, kuros vai nu kāds baidās zaudēt mīlestību, vai baidās to iegūt. Cilvēki šādos brīžos ir smieklīgi, savtīgi un grūti vispārināmi. Un vispārsteidzošākais, ka Ingas Žoludes spalvai tik raksturīgais vēriens un aprakstīto jūtu kosmiskā jauda palikusi tā pati. Arī šajā krājumā katrs stāsts ir sava veida pasaules gals – tikai tāda cilvēkmērogu apokalipsīte, pasaules, kas dzimst vai iet bojā, cilvēkiem tiekoties un šķiroties. 

Grāmatā ir septiņi stāsti, to lakoniskie nosaukumi nepalīdz uzminēt saturu, drīzāk kalpo kā atslēgvārdi, kas rāda, cik dažādām jomām var būt piederīgas vārda iedarbinātās asociācijas.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu