Izraudzīti 100 kandidāti ekspedīcijai uz Marsu • IR.lv

Izraudzīti 100 kandidāti ekspedīcijai uz Marsu

8
NULL

Latvieša Paula Irbina vārda simtniekā vairs nav

No sākotnējiem 202 586 pretendentiem izraudzīti 100 kandidāti nākamajai kārtai, kas varētu doties ekspedīcijā uz Marsu. Šie 100 ir soli tuvāk brīdim, lai kļūtu par pirmajiem cilvēkiem, kas ieradīsies uz sarkanās planētas, informē projekta „Mars One” organizatori.

Projekta organizatori šos 100 pretendentus atlasīja vairākās pārbaudēs no iepriekš jau izraudzītajiem 660 cilvēkiem no visas pasaules. Pretendentu medicīnisko apskati veica projekta medicīnas direktors Norberts Krafts.

Simtniekā, kas izturēja stingro atlasi, ir puse sieviešu un puse vīriešu vecumā no 19 līdz 60 gadiem. 33 no viņiem ir ASV pilsoņi, 31 ir Eiropas valstu pārstāvis, 16 nāk no Āzijas, bet pa septiņiem no Āfrikas un Austrālijas.

No Latvijas projektā “Mars One” sākotnējo atlasi bija izturējis Cēsu novada pašvaldības Attīstības plānošanas nodaļas vadītājs Pauls Irbins, taču tagad viņa vārda projekta dalībnieku vidū vairs nav. Irbins jau savulaik bija skeptisks par savu līdzdalību Marsa izpētē, jo uzskata, ka paredzētais lidojums uz Marsu plānots kā realitātes šovs sponsoru piesaistei, tāpēc lielākas izredzes tapt izvēlētam dalībai ir pretendentiem no lielo sponsoru valstīm.

Turpmāk Marsa ekspedīcijas kandidāti tiks pārbaudīti gatavībai dzīves grūtībām uz Marsa. Galu galā žūrijai būs jāatlasa 24 cilvēki – sešas komandas, katrā pa četriem cilvēkiem. Viena no tām, saskaņā ar „Mars One” koncepciju, 2025.gadā dosies uz Marsu.

Projektu „Mars One” izveidoja holandiešu uzņēmējs Bazs Lansdorps. Iecerēts uz Marsu nosūtīt kosmosa kuģi ar četriem astronautiem, kuri nosēdīsies uz Marsa un tur izveidos pastāvīgu uzturēšanās vietu. Atgriešanās uz Zemes šiem cilvēkiem nav paredzēta.

Projektu vairākkārt kritizējuši par nepietiekamām investīcijām, kā arī tehnisko sarežģītību.

 

Komentāri (8)

Pelēkais Vilks 17.02.2015. 12.19

Izraudzīti 100 kandidāti ekspedīcijai uz Marsu

======

daveiķis=ķurmīts=pežas_indrāns u.c. čekisti

+4
-1
Atbildēt

1

    J.Biotops > Pelēkais Vilks 17.02.2015. 13.00

    I neceri. Tādai brigādei vērtība tikai Krievijas pierobežā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 17.02.2015. 19.43

Civilizēta pasaule dodas uz Marsu, Krievija un Islama valsts karo par att. “ruskij” vai “islamskij” mir…

+1
0
Atbildēt

0

west 17.02.2015. 17.10

Atgriešanās uz Zemes šiem cilvēkiem nav paredzēta.

——————————

Ļoti iedvesmojoša lēnās pašnāvības perespektīva.

Labāk būtu ziedojuši savus orgānus (izņemot smadzenes) eksperimentiem un smagi slimajiem.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu