Apsūdzētie nav «skrūvītes» • IR.lv

Apsūdzētie nav «skrūvītes»

5
Zolitūdes traģēdijā apsūdzētie: Inna Šuvajeva (no kreisās), Mārtiņš Draudiņš, Ivars Sergets, Andris Gulbis, Aija Meļņikova, Marika Treija, Staņislavs Kumpiņš, Andris Kalinka un Jānis Balodis.
Zane Mače

Lielveikala Maxima sagrūšanas tiesa pulcē simtiem cietušo, bojāgājušā ugunsdzēsēja Viļņa Šteinīša mamma saka – atnākusi ieskatīties acīs vaininiekiem

Speciāli noīrētā Ķīpsalas izstāžu zāle pamazām piepildās, dzirdami šņuksti, cilvēki slauka asaras. Divus gadus pēc brīvās Latvijas vēsturē traģiskākās dienas, 54 cilvēku bojāejas sagruvušajā Zolitūdes lielveikalā Maxima, otrdien Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa sanākusi, lai sāktu lietas izskatīšanu. Zāle noīrēta, jo 263 cietušajiem, deviņiem apsūdzētajiem, prokuroriem un advokātiem nav vietas nevienā tiesas telpā Rīgā. Triju apsūdzētāju grupas vadītājs prokurors Kaspars Cakuls žurnālam Ir saka – lietā apsūdzēti visi traģēdijā atbildīgie, viņus par «skrūvītēm nevar saukt». 

Jāatgādina, ka būvniecības ekspertu secinātais liecina – sabrukusī ēka jau kopš pašiem pirmsākumiem bija uzbūvēta tā, ka tai bija jāsagāžas. Jumtu turošās kopnes bija seškārtīgi pārslogotas, savukārt projekts bija nepilnīgi izstrādāts, un pēc tā ēka arī celta. No Ir rīcībā esošajiem apsūdzības materiāliem redzams, ka iespējas kļūdu atklāt un novērst bija vairākas reizes, pēdējā – tikai divas dienas pirms traģēdijas, 2013.gada 19.novembrī.

Par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas, un par nonāvēšanu aiz neuzmanības apsūdzēti būvinženieris Ivars Sergets, arhitekts Andris Kalinka, būveksperts Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu