Lēmumu nogurdinātie • IR.lv

Lēmumu nogurdinātie

1
Kuru izvēlēties? Jo lielāka izvēle, jo vairāk nogurstam.
Pauls Raudseps

Pat šķietami nenozīmīgas izšķiršanās var mazināt enerģijas līmeni mūsu gribasspēka baterijā

Barakam Obamam ir tikai divu krāsu uzvalki – pelēki vai zili. «Es cenšos samazināt pieņemamo lēmumu skaitu. Negribu lauzīt galvu par to, ko ēdīšu vai vilkšu mugurā, jo man ir pārāk daudz citu lēmumu, ko pieņemt,» pirms dažiem gadiem ASV prezidents skaidroja intervijā amerikāņu žurnālam Vanity Fair. «Ir jāfokusē lēmumu pieņemšanai veltītā enerģija. Ir jārada sev rutīna. Dienas gaitā nedrīkst ļaut triviālām lietām novērst uzmanību.»

Katram no mums ir savas mazās māņticības vai paražas, pie kurām turamies mazsvarīgu vai sen aizmirstu iemeslu dēļ. Tomēr izrādās, ka vēsi racionālā bijušā Čikāgas Universitātes pasniedzēja Obamas garderobes reducēšana uz tikai divu krāsu uzvalkiem ir balstīta zinātniskos pētījumos, kuri liecina – katra izšķiršanās prasa enerģiju, un par sīkumiem izšķiestais gribasspēks var būtiski samazināt uzmanību, kuru veltām lieliem un svarīgiem lēmumiem.

Amerikas Psihologu apvienības apskatā lasāms, ka plašāki pētījumi par parādību, kuru zinātnieki sauc par «ego spēka izsīkumu» jeb ego depletion, sākās pēc kāda 1998.gadā veikta eksperimenta. Tā dalībnieki tika ievesti istabā, kuru piepildīja vilinoša, tikko no krāsns izņemtu cepumu smarža, un uz galda atradās divi šķīvji – viens ar cepumiem, otrs ar redīsiem. Pusei eksperimenta dalībnieku ļāva ēst cepumus, otrai pusei bija jāēd redīsi, un pēc tam visiem bija jārisina sarežģīts ģeometrijas uzdevums. Redīsu ēdāji daudz ātrāk atmeta ar roku un padevās – vidēji pēc astoņām minūtēm, turpretim cepumu ēdājiem apņēmība bija daudz noturīgāka – viņi ar uzdevumu bija gatavi cīnīties vidēji 19 minūtes. Tas lika pētniekam Rojam Baumeisteram (Roy Baumeister) izvirzīt hipotēzi – pretošanās kārdinājumam ķerties pie cepumiem tā noplicinājis redīsēdāju garīgos resursus, ka viņiem atlicis mazāk gribasspēka nākamajam izaicinājumam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu