Brīvi • IR.lv

Brīvi

3
Nellija Ločmele

 

Izspūrušu matu ērkulis, džemperis ar auseklīšiem un patiesu vārdu spēks. Dainis Īvāns. Kopš Tautas frontes pirmā vadītāja mums Latvijā nav bijis cita tāda politiskā līdera, kurš spētu tik trāpīgi uzrunāt tautu un būtu tā mīlēts, bet vienlaikus izjustu uzticēto varu kā smagu krustu. Laikam tādi līderi iespējami tikai vēsturisku pārmaiņu brīžos, kad politika tiešām kļūst par visu pilsoņu lietu – jo ir jārada kas kopīgs, nevis jādabū sava daļa. Vēsturiskie brīži paiet, un līderi nomainās, bet šī saliedējošā pieredze saglabājas dzīva arī cauri dalīšanas laikam, profesionālo politiķu un ikdienas rūpēs aizņemto vēlētāju laikam – tāpēc mēs svinam valsts svētkus, pieminam varoņus un ticam tautas spēkam.

Šonedēļ pirmizrādi piedzīvojusi filma par Daini Īvānu, kura rimtā ikdiena senajās dzimtas mājās tagad tik ļoti kontrastē ar Atmodas spriedzi, ka šī lente vienlaikus ir stāsts par laikmeta vēsturi. Par to, kā sapņi īstenojas.

Aizkustinošā filmas epizodē Dainis Īvāns atklāj bērnu dienu noslēpumu, kuru savulaik kautrējies kādam izpaust – viņam paticis vakaros pirms došanās pie miera pasapņot par nākotni, un, stāsta par Lāčplēsi iedvesmots, viņš iztēlojies, ka reiz pats varētu par tādu kļūt. Īvāns runā kā cilvēks, kurš apzinās, ka dārgi samaksājis par sava sapņa piepildīšanu, taču tas darījis viņu brīvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu