Urķi, kas pasauli ieliek telefonā • IR.lv

Urķi, kas pasauli ieliek telefonā

4
Jans Pavlovs radījis lietotni Jelgavas students.
Gunita Nagle

Dzīve kļūst vieglāka, ja daļu no tās ietilpina viedtālrunī – pārliecināti jaunie datorzinātņu speciālisti Emīls Sjundjukovs un Jans Pavlovs, kuri studiju darbus pārrada praktiskās mobilajās lietotnēs

Datorikas students Emīls Sjundjukovs (23) bija pirmais paša izstrādātās lietotnes izmēģinātājs. Pēc meniska operācijas vajadzēja gan fizioterapeita uzraudzībā, gan vienam pašam mājās vingrot, taču tā, lai kājas ceļos neieliecas vairāk par 90 grādu leņķi. Pamēģiniet pavingrot, visu laiku skatoties uz kājām! 

Emīla profesors Latvijas Universitātē Leo Seļāvo ieteica bakalaura darbam izvēlēties praktisku tēmu – izstrādāt mobilo programmatūru, virtuālo fizioterapeitu, kas seko līdzi rehabilitācijai pēc ceļa meniska operācijas. Tā varētu būt noderīga daudziem, jo statistika liecina, ka meniska traumu piedzīvo 61 no katriem 100 000 iedzīvotāju. Emīla izstrādātā programmatūra Latvijas augstskolu datorikas pētījumu konkursā šogad ieguva otro vietu. Uzvarētāja laurus saņēma Jans Pavlovs (23), kurš informātiku studēja Latvijas Lauksaimniecības universitātē un bakalaura darbā izstrādāja mobilo lietotni Jelgavas students, kas palīdz orientēties LLU studiju vidē.

Kā saka Jans, izstrādāt lietotni nav grūti. Apguvuši programmēšanas valodu, to spēj arī vidusskolēni. Taču Jans un Emīls nolēmuši turpināt augstskolā iesākto, pilnveidojot savas zināšanas, un ir gatavi tam, ka reiz visa pasaule, ietilpināta viedtālrunī, būs ērti ieliekama kabatā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu