Dzīvotgribas pārbaudījums • IR.lv

Dzīvotgribas pārbaudījums

5
Sanita Upleja

Savas patības nosargāšana vienmēr ir bijusi tikai pašu rokās

Kad pirms gadsimta ceturkšņa atgriezāmies Eiropā, mūs sagaidīja pavisam citāda Eiropa, nekā tā bija 1940.gada 17.jūnijā jeb dienā, kad mūs no turienes izdzina. Pēc pusgadsimta Eiropa bija daudz ko mācījusies no savas nesenās pieredzes, tā bija vairāk atvērta un krāsaināka vārda tiešā un pārnestā nozīmē.

Pat ja atgriešanās brīdī Eiropā mums ne viss bija saprotams un pa prātam, tā tomēr bija mūsu vienīgā Eiropa, kurā atgriezties. Tādējādi mēs paši izdarījām izvēli, kam piederēt un ar ko samierināties. Tāpat kā savās mājās samierinājāmies ar domu, ka pilnībā atgriezties 1940.gada 16.jūnijā nav iespējams un jāspēj pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

Kopš mūsu atgriešanās Eiropas kultūras un politiskajā telpā ir pagājis pietiekami ilgs laiks, lai samierinātos ar domu, ka vienā vai otrā veidā jaunās Eiropas atvērtība un krāsainība galu galā nonāks arī līdz mums. Tomēr izskatās, ka neviens mums it kā nav pateicis priekšā, kā rīkoties gadījumā, ja sajūti īstus vai šķietamus draudus savai un savas tautas patībai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu