Uz prezidenta klāja • IR.lv

Uz prezidenta klāja

7
Valsts prezidents Raimonds Vējonis pats aktīvi veidoja savu komandu, lielākā daļa no padomiekiem ar viņu kopā strādājuši arī iepriekš. No kreisās: konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps, likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme , ārlietu padomniece Maija Manika, preses padomnieks Gusts Kikusts, kancelejas vadītājs Aleksandrs Bimbirulis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ārštata padomnieks sabiedrības integrācijas jautājumos Jānis Kažociņš, kancelejas vadītāja vietniece Egita Kazeka, ekonomikas padomnieks Andis Jēkabsons un sabiedrisko projektu vadības padomniece Karīna Rāviņa-Vimba.
Zane Mače

Viss saplānots pa minūtēm – tā par ikdienu Valsts prezidenta kancelejā saka viņa runasvīrs Gusts Kikusts. Aizvadītās nedēļas trešdiena deviņu cilvēku komandai bija viena no saspringtākajām – todien Raimonds Vējonis pieņēma savu rīkojumu nr.2

Trešdien, 16.septembrī, prezidenta darba diena sākās ierastajā laikā – pulksten 8.30. Bija ieplānoti četri oficiāli pasākumi. Rīta agrumā, izskatot 23 notiesāto apžēlošanas lūgumus, Vējonis bija žēlsirdīgs pret vienu, no soda atbrīvojot notiesāto, kas izdarījis noziegumu pret īpašumu. Jau pēc neilga laika steidzās uz Rīgas pili, lai apskatītu, kā rit remontdarbi prezidenta nākotnes mītnes vietā. 

Arī deviņu prezidenta padomnieku rīts sākās ap pulksten astoņiem. Prezidenta preses padomnieks Gusts Kikusts saka: visi jau nestaigā prezidentam pa pēdām, visbiežāk viņu pavada prezidenta runasvīrs un kancelejas vadītājs, pārējie –  katrs ir klāt pienākumiem atbilstošā notikumā. Arī sapulces nav katru dienu, ikdienā komandas darbs norit e-pastos un sazvanoties. Kikusts stāsta, ka kancelejas darbinieki parasti dara savu darbu, strādājot ar dažādiem dokumentiem. 

Katram no komandas cilvēkiem ir sava atbildības sfēra – ja tajā notiek kas svarīgs un aktuāls, tad arī darba ir vairāk un tas ir publiski redzamāks. Piemēram, pieredzējušajai diplomātei, Vējoņa ārlietu padomniecei Maijai Manikai viens no apjomīgākajiem darbiem ir ārvalstu vizīšanu sagatavošana, gan viesiem ierodoties, gan Latvijas amatpersonām esot ciemiņu statusā. Prezidenta padomnieki uz kopīgu sapulci sanāk divas reizes nedēļā – pirmdien, lai izrunātu ieceres, un nedēļas beigās. Taču dzīve nereti ievieš korekcijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu