Pamestā zeme • IR.lv

Pamestā zeme

4
Kāds vietējais iedzīvotājs drupās Alepo, kas pirms kara bija Sīrijas lielākā pilsētas ar diviem miljoniem iedzīvotāju un valsts biznesa centrs.

No Sīrijas uz Eiropu plūst tūkstošiem bēgļu. Pēc četriem pilsoņu kara šausmu gadiem daudzi cilvēki ir atsacījušies no savas valsts. Vai ir palikusi vēl kāda cerība apturēt konfliktu un pārbūvēt Sīriju?

Abi vīrieši bija no Sīrijas: gan taksists, gan pasažieris. Viņi satikās aprīlī Turcijas dienvidu pilsētas Adanas lidostā, lai dotos stundu ilgā braucienā uz valsts austrumiem. Dažu minūšu laikā viņi atklāja, ka abi nāk no ostas pilsētas Latākijas Sīrijas ziemeļos, kas joprojām ir valdības pakļautībā.

Vīrieši sāka domāt, kurā pusē katrs ir bijis, un gaisotne saspringa.

Kādu laiku viņi izvairījās no tiešiem jautājumiem. Pirms tam, robežas otrā pusē, viņi varbūt bija šāvuši viens uz otru. Bet tagad abi sēdēja vienā mašīnā. Beidzot šoferis sāka savu stāstu. Viņš Sīrijā bija strādājis par bankas menedžeri, līdz darbavietā sācis jokot par diktatoru Bašaru al Asadu. Kāds ziņotājs to nosūdzējis valdībai, bet menedžerim pazīstams Sīrijas izlūkdienesta darbinieks paguvis vīrieti brīdināt, sakot: «Dodies prom, nekavējies! Pēc pusstundas viņi atnāks tev pakaļ.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu