Bēgļi un mediji • IR.lv

Bēgļi un mediji

2
Una Bergmane, Parīzes Politisko

Sacensība par klikšķiem jeb Kādos avotos informāciju smeļas Latvijas mediji

Pirms 30 gadiem likās neticami, ka Latvijā dzīvojošajiem reiz būs brīvi pieejama tieši tā pati informācija, kas Rietumeiropā. Tiesa, lai lasītu, piemēram, britu ziņas, ir jāprot angļu valoda un vajadzīgs interneta pieslēgums. Protams, ne visi Latvijā runā angliski un ne visiem ir pieeja globālajam tīmeklim. Varētu šķist, tā nav liela bēda, jo mums taču ir žurnālisti, kuriem ir šī brīnišķīgā iespēja piekļūt informācijai – lasīt, salīdzināt – un informēt sabiedrību. Darīt to, kas 50 okupācijas gadus bija neiespējami: sniegt izsvērtas un avotos balstītas ziņas par pasaulē notiekošo. 

Tomēr interneta piedāvātās iespējas daļa mediju vidē strādājošo izmanto, lai iepazītos ar britu bulvārpreses slejās rakstīto. Protams, ja interesē dažādu slavenību dzīves gaitas, tad nav labāka informācijas avota par šo. Bet, ja interesē lielākā bēgļu krīze Eiropā kopš Otrā pasaules kara, tad, piemēram, starptautisko cilvēktiesību organizāciju ziņojumi par karu Sīrijā būtu daudz labāks avots nekā britu dzeltenā prese. Un tomēr vairāki Latvijas ziņu portāli neatlaidīgi turpina citēt dažādas britu izklaides lapas.

Kādēļ? Atbilde ir ļoti vienkārša: daudzi tā sauktie žurnālisti strādā ar domu piesaistīt pēc iespējas lielāku lasītāju skaitu. Jo vairāk lasītāju, jo vairāk reklāmas, jo vairāk naudas. Līdz ar to mērķis vairs nav informēt, bet šokēt, izklaidēt un, protams, izpatikt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu