Stoltenbergs: Krievija turpina apbruņot kaujiniekus Austrumukrainā • IR.lv

Stoltenbergs: Krievija turpina apbruņot kaujiniekus Austrumukrainā

18
Ukrainas prezidents Petro Porošenko un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs lidmašīnā Ļvovā. Foto: EPA/LETA

Ukraina pagaidām nav gatava iestājai NATO

Neskatoties uz pamieru, Krievija joprojām sūta ieročus prokremliskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš pirmdien ieradies savā pirmajā vizītē Ukrainā.

“Pamiers lielākoties turas. Tas, protams, ir uzmundrinoši, jo iepriekš tā nebija,” kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko sacīja Stoltenbergs. “Bet situācija ir ļoti trausla,” viņš piebilda.

Stoltenbergs sacīja, ka Krievija turpina atbalstīt kaujiniekus ar “ieročiem, dažāda veida aprīkojumu, apmācībām, spēkiem”, un brīdināja, ka tas ir jāpārtrauc, ja reģionā grib mieru, vēsta LETA/AFP.

Kopš konflikta sākuma pagājušā gada aprīlī Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši jau gandrīz 8000 cilvēku un 1,4 miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas, liecina ANO aplēses. Pašreiz Austrumukrainā iestājies zināms pamiers. “Vakar un šodien mums nav neviena cietušā, nedz ievainotā, nedz nogalinātā,” sacīja Porošenko.

Ukrainas prezidents arī norādīja, ka pagaidām nedz NATO, nedz Kijeva nav gatava tam, lai Ukraina pievienotos NATO.

Ukraina pagaidām nav gatava iestājai NATO, pirmdien teica Stoltenbergs. Pēc viņa domām, Ukraina iesniegumu par iestāšanos NATO varēs iesniegt tikai tad, kad valstī būs notikušas reformas. Porošenko atzina, ka valsts militāri politiskais bloks pagaidām nav gatavs uzņemt valstiskās rūpes uz saviem pleciem, ziņo UKRNEWS.

“Bet mums būtu smagi jāstrādā, lai mainītu manu valsti,” sacīja prezidents, piebilstot, ka Ukraina jau īsteno reformas tādos jautājumos kā demokrātija, korupcija un likuma vara, kā to prasa NATO un Eiropas Savienība (ES).

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu