Aizdomās par kukuļņemšanu arestēts Tallinas mērs Savisārs (papild.) • IR.lv

Aizdomās par kukuļņemšanu arestēts Tallinas mērs Savisārs (papild.)

22
Tallinas mērs Edgars Savisārs. Foto: AFP/LETA

Kukuļu kopējā vērtība lēšama vairākos simtos tūkstošu eiro

Igaunijas Drošības policija (KaPo) aizdomās par kukuļņemšanu otrdienas rītā arestējusi opozīcijas Centra partijas līderi un Tallinas mēru Edgaru Savisāru, vēsta nacionālā raidsabiedrība ERR.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass teica, ka vienas partijas līdera un Tallinas mēra aizturēšana aizdomās par korupciju ir trieciens Igaunijas reputācijai, ziņo “Postimees.ee”.

“Korupcija ir nopietns apdraudējums valsts drošībai. Neviens nedrīkst uzskatīt, ka atrodas ārpus likuma,” BNS paziņoja Reivass, komentējot Savisāra aizturēšanu.

“Izmeklēšana un tiesa noskaidrots notikušā apstākļus, bet tikai tas fakts, ka ir pamats šādām aizdomām, ir nopietns trieciens Igaunijas reputācijai,” teica Reivass.

Savisārs kukuļus atkārtoti pieņēmis 2014. un 2015.gadā, norādīja KaPo. To kopējā vērtība lēšama vairākos simtos tūkstošu eiro. Tallinas mērs tiek turēts aizdomās, ka kukuļus pieņēmis kā īpašumu, tā atlaižu formā, raksta LETA.

Apsūdzības par palīdzību kukuļņemšanā, kukuļdošanā, kā arī starpniecību kukuļošanā otrdien izvirzītas arī vairākām citām personām. Visi aizdomās turamie ir Igaunijas pilsoņi.

Mediji ziņo, ka otrdien, iespējams, saistībā ar šo lietu arestēts arī būvniecības koncerna “Rand&Tuulberg” īpašnieks Aivars Tūlbergs. Prokuratūra apstiprināja, ka Tūlbergs arestēts, bet atteicās izteikties par to, vai tas ir saistīts ar Savisāra aizturēšanu.

Tikmēr Igaunijas prokuratūra, kas izmeklē lietu, apstiprināja, ka aizdomās par kukuļošanu tiek turēti kopā seši cilvēki, kas visi ir Igaunijas pilsoņi, vēsta sabiedriskā medija ERR interneta portāls.

Valsts apsūdzības uzturētājs apstiprinājis, ka šajā aizdomās turamo lokā bez uzņēmēja Aivara Tūlberga ir arī Aleksandrs Kofkins, Vello Kunmans un Hillars Teders, Tallinas pilsētas domes priekšsēdētājs Kalevs Kallo un bijušais politiķis Vello Reiljans. Pēdējais tika atzīts par vainīgu kukuļņemšanā arī iepriekš. Apsūdzības uzturētājs aizdomās turamo vārdus atklāja tāpēc, lai izvairītos no maldīgiem pieņēmumiem.

Centra partija jau paziņojusi, ka tās līdera arests ir politiski motivēts. “Lietai izraudzītais laiks ļauj noprast, ka tā tiek izmantota, lai aizēnotu ar valdošās koalīcijas partijām saistīto vērienīgo Tallinas ostas korupcijas skandālu,” sacīja Centra partijas preses sekretārs Tāvi Puks.

Savisāra darbības izmeklētas arī agrāk. Tās visas bijušas saistītas ar aizdomīgu finanšu atbalstu pašam politiķim vai Centra partijai.

KaPo 2010.gadā atklāja, ka toreizējais “Krievijas dzelzceļa” vadītājs Vladimirs Jakuņins apsolījis 1,5 miljonus eiro Savisāra politiskās partijas atbalstam nākamā gadā paredzētajās parlamenta vēlēšanās.

2013.gadā prokuratūra apstiprināja, ka tiek veikta ar Savisāru saistīta izmeklēšana par naudas atmazgāšanu. Tiesa gan, nekādu seku tai nebija.

(papildināta ar aizdomās turamo vārdiem)

Žurnāla “Ir” rakstu par igauņu miljonāru, tagad kukuļošanā aizdomaš turēto Hillaru Tederu, kas publicēts 2011.gadā, varat lasīt šeit.

Komentāri (22)

klusais 22.09.2015. 15.44

Savukārt mūsu KNABAm ir gadiem novērota pietāte pret RD …

+21
0
Atbildēt

0

DD1 23.09.2015. 09.13

Atkal igauņi mums priekšā, apcietinot savu galvaspilsētas mēru. Mūsu Valsts Kontrole pēc revīzijām RD kladzina kā vista, kas izdējusi olu, tomēr nav, kas to olu izperē, arī KNAB nevar savākt pierādījumus pat par Mr.20%.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu