Eksperts: cīņai ar "Islāma valsti" valdībām jādomā par sabiedrības saliedēšanu • IR.lv

Eksperts: cīņai ar “Islāma valsti” valdībām jādomā par sabiedrības saliedēšanu

17
ASV Valsts departamenta NATO stipendiāts un sociālo mediju eksperts Džozefs Šahīns piedalās NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra konferences "Stratēģiskās komunikācijas loma NATO transformācijas procesā" paneļdiskusijā. Foto: Ieva Lūka, LETA

“Islāma valsts” rekrutējamos nāve vairs nespēj atbaidīt

Mums ir jāsāk diskusija par to, kā likt vietējām musulmaņu kopienām justies valstij nepieciešamām un vēlamām, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda ASV Valsts departamenta NATO stipendiāts un sociālo mediju eksperts Džozefs Šahīns.

Vaicāts, vai NATO un Eiropas Savienībai (ES) ilgtermiņa aspektā nebūtu mazāk jādomā par “Islāma valsts” jeb “Daesh” propagandas apkarošanu, bet lielāka uzmanība jāpievērš tieši sabiedrības saliedēšanai, lai cilvēki nejustos neapmierināti ar savu valsti, Šahīns norādīja, ka vēlama būtu divu punktu pieeja. “Pirmkārt, “Daesh” ir jāsakauj, par to nav nekādu šaubu. Otrkārt, mums ir jāsāk diskusija par to, kā likt vietējām musulmaņu kopienām justies nepieciešamām valstij, lai viņi jūtas vēlami šeit,” viņš sacīja, piebilstot, ka šī iemesla dēļ nav jāmaina likumi vai jāveic kādi fundamentāli grozījumi. “Mums vienkārši ir jāsāk domāt par veidiem, lai viņi jūtas droši, lai viņi spēj viegli integrēties,” uzskata eksperts.

Runājot par iemesliem, kādēļ “Daesh” izdevies piesaistīt tik ļoti nelielu skaitu rekrutējamo no ASV, salīdzinot ar Eiropas valstīm, Šahīns atzina, ka atbildes uz šo jautājumu nav, taču pastāv teorija. “Piemēram, ASV sabiedrības saliedēšanai ir izveidota vesela mašinērija. Mēs cilvēkiem neuzspiežam pēc iespējas ātrāku asimilēšanos sabiedrībā. Viņiem vienkārši saka – droši, nāciet, ņemiet līdzi savu kultūru, ēdienu, valodas, kuras mēs cienīsim,” viņš skaidroja, norādot, ka iemesls tam ir vienkāršs – pēc vienas vai divām paaudzēm būs pagājis pietiekami ilgs laiks, kad viņi sevi sāks uzskatīt par amerikāņiem. Viņš arī aicināja pārtraukt lietot apzīmējumu “Islāma valsts”, aizstājot to ar “Daesh”, jo pretējā gadījumā notiek neeksistējošas valsts leģitimācija.

Savukārt par otru vēlamo soli Šahīns uzskata migrantu un musulmaņu kopienu parādīšanu medijos labākā gaismā. “Kad tas ir nepieciešams, jā, rādiet teroristu uzbrukumus, taču tajā pašā laikā rādiet, ka šīm musulmaņu kopienām nav pilnīgi nekādas saistības ar uzbrukumiem,” uzsvēra eksperts. Viņš gan atzina, ka mediji šo darbu nastu nevar nest vieni, jo arī valdībai jāseko ar konkrētiem darbiem. “Pretējā gadījumā tā būs propaganda, tikai no citas puses,” uzskata Šahīns.

“Daesh” rekrutējamos nāve vairs nespēj atbaidīt, jo viņi netiek pieņemti sabiedrībā, kurā dzīvo, teica Šahīns.

Vaicāts par iemesliem, kādēļ “Daesh” propagandas stratēģija ir tik veiksmīga, Šahīns norādīja, ka “Daesh” ļoti labi pārzina digitālās tehnoloģijas. “Viņus pārstāv ļoti jauna nācija, kas izprot sociālo mediju darbības principus. Nav tā, ka viņiem ir viens vai pāris cilvēku, kas uzbūvējuši šo milzīgo propagandas sistēmu. Tie pārsvarā ir cilvēki, tādi paši kā mēs, kas ikdienā lieto tādus sociālos tīklus kā “Twitter” un “Facebook”, un viņi ļoti labi prot izmantot savas zināšanas,” sacīja Šahīns.

Viņš arī pauda uzskatu, ka viņu pretinieki, kas cīnās ar šo propagandu, bieži vien ir daudz vecāki, bez īpaši lielas izpratnes par to, kā šīs lietas un sistēmas darbojas. Tāpat viņiem jāsaskaras ar lielu birokrātiju un lēni notiekošiem procesiem, lai vispār kaut ko sāktu darīt. Sabiedroto reakcija uz šāda veida draudiem bija ļoti lēna, tā prasīja pārāk ilgu laiku. Seši mēneši “Twitter” jomā ir gandrīz simts dzīves gadu, salīdzināja eksperts, uzsverot, ka līdz ar to droši var sacīt, ka mūsu atbilde “Daesh” propagandai nav bijusi pietiekami ātra.

 

 

Komentāri (17)

J.Biotops 15.09.2015. 09.42

“Kad tas ir nepieciešams, jā, rādiet teroristu uzbrukumus, taču tajā pašā laikā rādiet, ka šīm musulmaņu kopienām nav pilnīgi nekādas saistības ar uzbrukumiem,” Pilnīgi nekādas?

Nu par Ameriku nezinu, bet Latvijas musulmaņu viedokli neņemos apšaubīt. Kam nu gan lielākas tiesības to paust un kurš kopienas viedokļa paudējs būtu vēl uzmanīgāk jāuzklausa, kā Latvijas Musulmaņu draudžu savienības priekšsēdētājs Zufars Zainuļins, vienlaikus Tatāru-Baškīru biedrības „Čišme” ilggadējs priekšsēdētājs, joprojām latviski nerunājošs LNKBA darbības aktīvists. Neilgi pēc musulmanu sarīkotajiem sprādzieniem Londonas metro (vairāk kā 50 upuru) viņš pa radio skaidroja:

„Nu jā, spridzināt vilcienos nav īsti labi, bet jūs taču saprotiet, ka pretoties tomēr vajag. Latvieši arī pēc kara pretojās…” (citēts pēc atmiņas, brīvi tulkots no krievu). Jo „islamā, tāpat kā citās reliģijās, tiek sludināts: ja ienaidnieks ir ienācis tavā mājā, tavā zemē, uzbrūk tavai ģimenei, tev ir jāaizstāvas”. Tātad Londona jau skaitās „sava māja”, tikai vietējie uzbrūk (!) saimnieku ģimenēm! Un latviešu pretošanās okupantiem savā zemē ir līdzvērtīga imigrantu izdarītai patvēruma devēju slepkavošanai.

Saprotu un lieku aiz auss – ja musulmanim šķiet, ka apkārtējie viņu pietiekoši nemīl, tam ir tiesības slepkavot bez īpašas upuru šķirošanas (tiek arī ticības brāļiem). Tas tajā pašā Anglijā, uz kuru kā laimes zemi caur Kalē laužas muslimu bari, jo zina, ka tur šiem būs labāk kā Francijā un citur kontinentā. Barot jau tie vietējie neticīgie baro, strādāt neliek, bet pietiekoši neklausa, pakaļas pret debesīm nemet un „allahū akbar” nebļauj.

Kas tad gaidāms Latvijā, kur musulmaņiem jorpjām, tāds līderis? Mācīs mums džihadu allaha vārdā un krievu valodā?

+8
0
Atbildēt

0

Bet 15.09.2015. 09.02

“Otrkārt, mums ir jāsāk diskusija par to, kā likt vietējām musulmaņu kopienām justies nepieciešamām valstij, lai viņi jūtas vēlami šeit,”

Tieši tā! jaunajiem musulmaņu vīriešiem vajag nevis skriet uz ES, bariem, bet gan ņemt rokās ieročus un sakārtot savu valsti tā, lai islama fundamentālisti nevarētu pārņemt viņu valsti. Ja reiz musulmaņi atbrīvojā sno saviem diktatoriem, lai mācā spārvaldīt un saimniekot paši savā valstī!

Cik dzirdēju, tad irākieši pametuši modernus ieročus islamistu rokās no savu valstu armijām bēg, kā tādi gļēvuļi uz ES!

Eiropa pati bijusi divos pasaules karos ierauta un vēla sbeidzot baudīt mieru un sava darba augļus!

Lai arābu valsytis pašas ievieš savās valstīs kārtību!

Vēlreiz un vēlreiz: ka stie par jauniem vīriešiem, kuri mūk kā aitas uz laimīgo zemi, kurās, kā izrādās neviens viņus negaida ar atplestām rokām. To pierāda arī Vācija- ieviešot robežkontroli uz robežām!

+7
0
Atbildēt

1

    students-4 > Bet 15.09.2015. 14.28

    Tas citāts gan attiecas uz ASV, jo pašā ASV neiztiek bez musulmaņu problēmām. Uzsvars uz vārdiņu “šeit”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

LoveLove 15.09.2015. 10.31

Eksperta aicinājumā sakaut Daesh ir viena nianse: šajā cīņā noteikti ir jāapiedalās pašām arābu valstīm, spējot vienoties un sadarboties šim mērķim. Tāpat attiecībā uz bēgļu uzņemšanu – bagātajām Persijas līča valstīm un arī Irānai ir iespējas un pienākums uzņemt bēgļus. Atmetot aizspriedumus par atšķirīgajām tautībām, nenodalot sunnītus no šiītiem. Arābu valstu politiskajiem, reliģiskajiem un sociālajiem līderiem arī ir jāaicina savas valstis un sabiedrību darīt tik daudz, cik Eiropa un ASV. Arī pāvests Francisks I varētu aicināt Latīņamerikas un arābu valstis piedalīties bēgļu krīzes risināšanā.

+4
-1
Atbildēt

3

    students-4 > LoveLove 15.09.2015. 14.56

    Šis gan ir nereāls aicinājums, kam ar esošo situāciju nav pilnīgi nekāda sakara. Bez tam eksperts(lai ko tas arī nozīmētu) nepiemin arābu valstu lomu Islama Kalifāta sakaušanā.

    Galvenā problēma šajā konfliktā ir ASV, kas cenšas nosēdēt uz vairākiem krēsliem – izpatikt visiem un vēl būt naftas valstu lielākais draugs. Dažreiz šī stratēģija palīdz – sasāpējušās problēmas uz laiku piemirstas, bet tas tikai tajos gadījumos, kad šim valstīm nav citas izvēles, kā pieņemt ASV drauga lomu kā Latvijai.

    Persijas līča valstīm nav nekāda interese šajā jautājumā un nebūs, jo ja viņi nebūs tie kas slepeni vai arī atklāti neatbalstīs patieso islama būtību, tad vietējie(kas ļoti labi pārzin īstenās islama vērtības) var sadumpoties un nomainīt “mērenos” arābus. Diezgan liekulīgi, ka Sauda Arābijas(kopā ar AAE) galvenā problēma pašlaik nav Islama Kalifāts(Sīrijā un Irākā), bet gan vēl vienas šiītu valsts – Jemenas postīšana. Ironiski, ka Jemenā arī ir Islama Kalifāts, bet uzlidojumi tiek veikti Islama Kalifāta pretiniekiem… :D

    PS Nesaskatu nekādu atšķirību starp ISIL un Saūda Arābiju. Abās darbojas vienādi likumi. Tas ka viena valsts atklāti propagandā pasaules iekarošanu un atrodas iekarošanas fāzē nepadara to par mazāk valstisku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    students-4 > LoveLove 15.09.2015. 14.56

    Vēl interesanti, ka šīs(Persijas līča) valstis pilnīgi nopietni apspriež atomieroču iegādāšanos lai stāvētu pretī Irānai un neviens nenorāda uz to, ka šie ir masu iznīcināšanas ieroči, kuru izplatīšana ir aizliegta un to iegādāšanās vai izstrādē citām valstīm(kā Irānai) draud ar nonākšanu starptautiskajā izolācijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > LoveLove 06.12.2016. 18.13

    Ja neviens nevar norādīt Irānai, tad nevarēs norādīt arī tās pretiniekiem. Tas ir teorētiskā pacifisma trūkums – jūs varat sacerēt vienalga cik skaistas frāzes, bet ienaidnieks tās iemetīs podā un pateiks, ka tur tām īstā vieta.

    Vienīgā alternatīva būtu nolīdzināt Irānas kodolobjektu, bet tas laikam arābu lidotājiem nav pa spēkam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu