Lavrovs: Krievijas ieroču piegādes Sīrijai "tiks turpinātas" • IR.lv

Lavrovs: Krievijas ieroču piegādes Sīrijai “tiks turpinātas”

21
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto: AFP/LETA

Krievija Sīrijā būvē militāro lidlauku

Krievijas ieroču piegādes Sīrijai “ir bijušas, notiek un tiks turpinātas”, svētdien Krievijas telekanāla ēterā paziņoja ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Līdz ar šīm piegādēm “neizbēgami tiks nosūtīti Krievijas speciālisti, kas palīdzēs apmācīt sīriešu personālu, kā apieties ar šiem ieročiem”, piebilda ministrs.

Maskavas un Damaskas militāri tehniskā sadarbība ir vērsta uz cīņu ar terorismu, viņš uzsvēra. Sīrijas mediji iepriekš ziņoja par to, ka valstī ieradušās divas Krievijas lidmašīnas ar humāno palīdzību.

Krievijas ārlietu ministrs Lavrovs paziņoja, ka militāri tehniskā Krievijas sadarbība ar Sīriju paredzēta cīņai ar terorismu un tiks turpināta. „Mūsu militāri tehniskai sadarbībai ir tieši šie mērķi (palīdzība cīņai pret terorismu),” teica Lavrovs TV programmā „Svētdienas laiks”, ziņo aģentūra „Interfaks”. „Noteikti bija, ir un būs arī ieroču piegāde,” teica ministrs.

Lavrovs arī norādīja, ka šīs piegādes „pavada Krievijas speciālistu, kuri palīdz uzstādīt attiecīgo iekārtu, apmācīt Sīrijas personālu, kā apieties ar šīm iekārtām, nosūtīšana uz nemieru pārņemto valsti.

Lavrovs arī teica, ka nepieciešams koordinēt starptautiskās koalīcijas, kuru vada ASV, cīņu pret Islāma valsti ar tiem, kuri „cīnās pret bandītiem uz zemes – tas ir, ar Irākas armiju, Irākas kurdiem, Sīrijas armiju un Sīrijas kurdu kaujiniekiem”.

„Mēs aicinām koordinēt spēkus visiem, kuri cīnās uz zemes,” teica Lavrovs. Tieši tāpat, viņaprāt, nepieciešams koordinēt Sīrijas opozīcijas vienību darbības.

Krievija Sīrijas režīma kontrolētajā Latakijas provincē būvē lidlauku un atvedusi uz turieni simtiem tehniķu un militāro konsultantu, svētdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā novērotāju organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

“Krievijas spēki būvē skrejceļu, kas spēs uzņemt lielas lidmašīnas pie Hmajmēnas militārās lidostas Latakijas provincē,” pavēstīja SOHR. Novērotāju organizācija, kura iegūst informāciju no civiliedzīvotājiem, militārpersonām un mediķiem Sīrijā sacīja, ka “krievi neļauj sīriešiem – ne militārajiem, ne civilajiem ieiet teritorijā, kur viņi būvē skrejceļu”, vēsta LETA/AFP.

“Pēdējās nedēļās Hmajmēnā ieradušās militārās lidmašīnas ar militāro aprīkojumu un simtiem Krievijas militāro konsultantu un tehniķu,” ziņoja SOHR.

SOHR direktors Rami Abdels Rahmans teica, ka Krievija paplašina arī Hamadijes lidostu Tartusas reģionā, kuru arī pārvalda Sīrijas režīms. Patlaban šo lidostu izmanto labības apsmidzināšanai ar pesticīdiem.

ASV tikmēr ziņo, ka Sīrijā ieradušies divi Krievijas tanku vedēji kuģi un vismaz četras transporta lidmašīnas, kā arī desmitiem Krievijas jūras kājnieku. Tiek veidota arī pagaidu apmetne, kas varēs uzņemt simtiem cilvēku Latakijas lidostā, kā arī tiek izvietots pārvietojamais gaisa kontroles aprīkojums.

Piektdien Kipras amatpersonas ziņoja, ka Krievija brīdinājusi Kipru, lai tā nākamnedēļ maina lidmašīnu kursu, jo pie Sīrijas krastiem plānotas militāras mācības.

Savukārt sestdien Sīrijas valsts mediji ziņoja, ka Latakijas lidostā ieradušās divas Krievijas lidmašīnas un apgalvoja, ka tās ved humāno palīdzību. Krievijas Aizsardzības ministrija vēstījusi, ka uz Sīriju nosūtītas iekārtas telšu pilsētiņai, kas paredzēta tūkstotim bēgļu.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos. Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret “Islāma valsti”, kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā “Islāma valsts” un ar “Al Qaeda” saistītā “Al Nusra”. Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

 

Komentāri (21)

Austras koks 14.09.2015. 09.51

Labs informatīvs raksts par RU interesi atbalstīt Asadu un vispār stāvokli Sīrijā – Eiropas gazifikācijas cena – https://varabungas.wordpress.com/2015/09/14/eiropas-gazifikacija/

+2
0
Atbildēt

0

Charlie Hebdo 14.09.2015. 12.24

М. СААКАШВИЛИ: В Севастополь уже доставлены первые гробы из Сирии

http://kavkazcenter.com/russ/content/2015/09/13/110189/m–saakashvili-v-sevastopol-uzhe-dostavleny-pervye-groby-iz-sirii.shtml

0
0
Atbildēt

0

lno 14.09.2015. 11.22

Skumja ziņa – miris vēsturnieks Jurijs Afanasjevs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu