Eksperti: Bēgļu pieplūdums Vāciju radikāli mainīs • IR.lv

Eksperti: Bēgļu pieplūdums Vāciju radikāli mainīs

14
Patvēruma meklētāji Vācijas pilsētas Zonthofenas nometnē mācās skaitīt un rakstīt vāciski. Foto: AFP/LETA

Daži eksperti pašreizējo bēgļu krīzi salīdzina ar situāciju pēc Otrā pasaules kara

Rekordlielais patvēruma meklētāju skaits, kas šogad ieradīsies Vācijā, nesīs valstij radikālas sociālās, demogrāfiskās un ekonomiskās pārmaiņas, atzīst eksperti.

Vācija prognozē, ka šogad patvērumu valstī pieprasīs vismaz 800 000 ārvalstnieku, kas ir divtik kā 1992.gadā reģistrētais iepriekšējais rekords, kad Vācijā ieradās 438 000 bēgļu no karu plosītās bijušās Dienvidslāvijas.

Vicekanclers Zigmārs Gabriēls atzinis, ka arī tuvākajā nākotnē Vācijai ik gadu nāksies uzņemt vismaz pa pusmiljonam jaunu patvēruma meklētāju, vēsta LETA/AFP.

Savukārt kanclere Angela Merkele atzinusi, ka “tas, ko pieredzam šobrīd, ir kas tāds, ko mums nāksies risināt gadiem un kas tuvākajos gados mainīs mūsu valsti”.

Tikmēr sociologs un Nākotnes domīcas – Kultūras atjaunošanas fonda valdes priekšsēdētājs Meinhards Mīgels brīdina, ka “ir grūti paredzēt, vai šis process būs uz labu vai ļaunu”.

Taču ir skaidrs, ka vāciešiem, kas “vēlas turēties pie savas ierastās pasaules, nāksies rēķināties ar pārmaiņām, un sagaidāms izmisums,” intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ARD atzīst Mīgels.

Arī Berlīnes Brīvās universitātes emeritētais politikas zinātnes profesors Hajo Funke norāda, ka “šāds cilvēku pieplūdums (..) ir milzīga problēma”.

Nāksies pielāgot, piemēram, izglītības sistēmu, sākot ar imigrantu bērnu uzņemšanas noteikumiem un beidzot ar visu mācību procesu, uzskata Funke, piebilstot, ka galu galā šādu nelegālās imigrācijas krīzi Eiropa vēl nav pieredzējusi. “Mums nekad šādas situācijas Eiropā nav bijis (..), tāpēc nāksies eksperimentēt,” piebalso arī Mīgels.

Viņš pašreizējo krīzi salīdzina ar situāciju pēc Otrā pasaules kara, kad 12 miljoni etnisko vāciešu tika padzīti no Austrumeiropas valstīm un ieradās drupās esošā Vācijā, kur viņi nekad iepriekš nebija dzīvojuši.

“Tika pieliktas milzu pūles, lai viņus integrētu,” norāda Nākotnes domnīcas vadītājs. “Taču palīdzēja tas, ka viņiem bija tas pats kultūras fons un viņi runāja tajā pašā valodā.”

Taču to bēgļu gadījumā, kas ierodas no Sīrijas vai Irākas, situācija ir citāda, jo vairums no viņiem pat nerunā vāciski.

Tajā pašā laikā eksperti uzskata, ka bēgļi ar laiku var iedvest Vācijai jaunu dzīvību, mazinot iedzīvotāju novecošanās tendenci un aizpildot deficītu darbaspēka tirgū.

Tiek prognozēts, ka Vācijas iedzīvotāju skaits zemās dzimstības dēļ no pašreizējā 81 miljona 2060.gadā būs sarucis līdz 70 miljoniem, un valdības apsēstība ar budžeta līdzsvarošanu daļēji skaidrojama ar bažām, ka tuvākajos gados kļūs arvien grūtāk finansēt pastāvošo pensiju sistēmu.

Imigranti varētu kļūt arī par darbaspēka avotu Vācijas rūpniekiem, kas arvien vairāk žēlojas par darbinieku trūkumu. Uzņēmēju organizāciju līderi pēdējo mēnešu laikā arvien aktīvāk aicinājuši dot patvēruma meklētājiem piekļuvi profesionālajai izglītībai un darba tirgum.

“Integrācija Vācijā vienmēr darbojusies caur darba tirgu,” un šajā ziņā valstij ir laba pieredze, norāda domnīcas Bertelsmana fonds eksperts imigrācijas jautājumos Orkans Kesemens.

Viņaprāt, Vācija jau piedzīvojusi pārmaiņas pēdējo gadu laikā. “Vācija, kas pirms desmit gadiem apgalvoja, ka mēs neesam imigrācijas valsts, kļuvusi par valsti, kas saka, ka mēs no tās gūstam savu spēku. Tās ir pārmaiņas,” uzsver Kesemens.

Jau tagad katrs piektais Vācijas iedzīvotājs ir ārvalstu izcelsmes, jo kopš Otrā pasaules kara valsts ir absorbējusi jau vairākus imigrācijas viļņus, arī no Turcijas, bijušās Dienvidslāvijas un Irānas, norāda Bertelsmana fonda eksperts. Tomēr vienlaikus viņš brīdina, ka imigrācijas gadījumā “mēs pļaujam, ko sējam”.

“Ja jautājums publiski tiek debatēts pozitīvā gaisotnē, mēs iegūstam labus rezultātus. Taču, ja debates pavēršas pretējā virzienā, ja mēs bēgļiem rādām negatīvu tēlu, situācija var kļūt sarežģītāka,” uzsver Kesemens.

Savā trešdienas uzrunā Bundestāgā Merkele mudināja sākt aktīvu jaunieceļojušo ārvalstnieku integrāciju, taču vienlaikus imigrantus brīdināja, ka tiem būs jāpakļaujas Vācijas likumiem.

“Mums jāmācās no pagājušā gadsimta sešdesmito gadu pieredzes, kad uzaicinājām uz šejieni viesstrādniekus, un no paša sākuma augstākā prioritāte jāpiešķir integrācijai,” uzsvēra kanclere.

Tajā pašā laikā viņa norādīja, ka “mums nepārprotami jāparāda, kuri noteikumi šeit ir spēkā, un mums nav jāstāv malā, kad atsevišķas kopienas iekapsulējas un noraida integrāciju vai veido paralēlas sabiedrības”.

Merkele pauda pārliecību, ka tad, ja jaunpienācēji tiek ātri integrēti un iekļauti darbaspēka tirgū vai izglītības sistēmā tie var nest “vairāk iespēju nekā risku”.

 

Komentāri (14)

ozolnieki 10.09.2015. 16.52

kristap

800 K ?? Tā ir prognoze . vēl nesen bija 600 K . Nu ka tik beigās nav 1..1,5 .milj Paatrinājums ir kadas 2 nedēļas . Un izskatās nerimst . Ja iepriekš ziemas laikā bija krietni mazāk , jo daudz pa jūru brauca . Bet cik noprotams tagad izsists stabils sauzemes koridors .

+3
0
Atbildēt

0

aivarsk 10.09.2015. 15.51

Tikmēr Mīgels brīdina, ka “ir grūti paredzēt, vai šis process būs uz labu vai ļaunu”.vāciešiem, sagaidāms izmisums,”

____________________________________

Nu, jā, arī mūs tas sagaida. Ne tikai tad, ja migrantus pludinās iekšā LV, pietiks ar Vācijas sabrukumu, lai sabruktu pasaule, kādā dzīvojam!

Taču visdrīzāk cilvēki Vācijā nāks pie prāta un šo absolūto sviestu apturēs, savu valsti iztīrīs no apdraudējumiem, merkelēm un gazpromšrēderiem!

+4
-1
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > aivarsk 10.09.2015. 16.29

    Vācija šogad uzņems 800K, kas ir 1% no iedzīvotāju skaita. Ja LV būtu kas līdzīgs runa būtu par 20K…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Aldis-2 10.09.2015. 15.01

Ne tikai Vācija, bet arī Zviedrija uzņem daudz imigrantu.

“Le Monde” raksta par Zviedriju:

En Suède, les partisans de la tolérance à l’épreuve

(Zviedrijā tolerances atbalstītāji ir pakļauti pārbaudei)

« Ils prennent trop de réfugiés et n’arrivent pas à s’en occuper, c’est la faute du gouvernement », se plaint Ruth Bergman, .., reprenant ainsi l’argument principal expliquant la montée de l’extrême droite dans les sondages, à environ 18 % contre 12,9 % aux législatives d’il y a un an.

(“Viņi uzņem pārāk daudz bēgļu un nespēj ar viņiem tikt galā, tā ir valdības vaina” sūdzas Rūta Bergmane, .., atgādinot galveno argumentu, kas izskaidro ekstrēmlabējo izrāvienu aptaujās – no 12,9% pērnajās vēlēšanās līdz 18% tagad.)

+3
0
Atbildēt

4

    Aldis-2 > 10.09.2015. 15.34

    Arī “Le Parisien” raksta par Sarkoziju:

    Migrants : Sarkozy craint «une désintégration de la société française»

    (Migranti: Sarkozijs baidās par “franču sabiedrības dezintegrāciju”)

    «Il ne faut pas réformer» la politique européenne sur l’immigration, «il faut la refonder», soutient-il, plaidant à nouveau pour «un Schengen II»

    (Eiropas imigrācijas politika nav jāreformē, tā ir jāveido no jauna, saka [Sarkozijs], atkāroti aizstāvot “Šengenu-2” [atceļot Šengenu-1])

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 10.09.2015. 15.25

    fretka raksta: “Zviedru dēmokrati – 26,5%”

    Tad jau drīz Zviedrijā būs tāda pati valdība kâ Dānijā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 10.09.2015. 15.23

    “Le Figaro” publicē interviju ar otrās populārākās franču partijas – Republikāņu – līderi Sarkoziju.

    (1.populārākā ir FN, 2. – Republikāņi, 3. – Sociālisti)

    Crise des migrants : le plan de Sarkozy

    (Migrantu krize: Sarkozija plāns)

    Imigrantus viņš iedala 3 grupās:

    – ekonomiskie imigranti

    – politiskie imigranti

    – kaŗa bēgļi

    Ekonomisko imigrantu uzņemšanai iespējas ir galīgi izsmeltas.

    Politisko imigrantu uzņemšana ir Francijas tradicija.

    Par kaŗa bēgļiem: “les réfugiés de guerre .. – que nous devons accueillir pour la seule période des conflits et qui ont donc vocation à rentrer chez eux une fois la paix rétablie. Ces derniers doivent être distingués des réfugiés politiques qui, eux, ont droit à un visa de dix ans”

    (kaŗa bēgļi jāuzņem tikai uz konflikta laiku un viņiem tâtad jāatgriežas savā valstī tiklīdz tas viņiem tiek pieprasīts. Viņi ir jānošķiŗ no politiskajiem bēgļiem, kam ir tiesības uz vīzu uz 10 gadiem)

    “il faut créer des centres de rétention dans les pays périphériques à Schengen afin d’instruire les demandes d’entrée en Europe au titre du statut de réfugié politique ou de réfugié de guerre. .. si elles sont instruites avant que la Méditerranée ne soit franchie, on protège l’intégrité physique de tous ces malheureux”

    (jāizveido aizturēšanas centri Šengenas perifērijas valstīs, lai informētu tos, kas grib tikt Eiropā, par politiskā bēgļa statusu un kaŗa bēgļa statusu. .. ja viņi tiks informēti pirms Vidusjūras šķērsošanas, tas fiziski pasargās šos nelaimīgos)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > 10.09.2015. 15.15

    …ekstrēmlabējo izrāvienu aptaujās – no 12,9% pērnajās vēlēšanās līdz 18% tagad

    ——-

    Šodien publicēta kārtējā Zviedrijas sabiedriskās domas pētītāja Sentio aptauja:

    “ekstrēmlabējie” Zviedru demokrāti – 26,5%

    valdošie sociāldemokrāti – 24,1%

    moderāti – 19,8%

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu