Populistu taures • IR.lv

Populistu taures

4
Pauls Raudseps

Daudzās valstīs vēlētāji gatavi atbalstīt jebkuru, kurš liks trūkties varas vīriem

Zīgerists, Kauls, Čevers, Šķēle, Repše. Bija laiks, kad nevienas Latvijas vēlēšanas nevarēja iztikt bez jauna jātnieka uz baltā zirga, kurš solīja izmēzt no Saeimas un valdības izkurtējušo eliti. Katrās vēlēšanās atradās arī gana daudz atsaucīgu, ar varasvīriem neapmierinātu vēlētāju, un katrās vēlēšanās kāda jauna partija plūca uzvaras laurus savam vadonim. Pēdējos gados šādas aizraušanās gājušas mazumā, un pērnajās vēlēšanās Sudrabas un Kaimiņa diezgan gaudenie rezultāti bija tikai palsa viņu slaveno priekšgājēju sekmju atblāzma. Tomēr vēl aizvien daudzi uzskata, ka latviešu vēlētājam ir kaut kāda sevišķa vēsturiska, kulturāla vai par ģenētiska nosliece uz šādu populistu atbalstīšanu.

Tiem, kas vēl aizvien tā domā, derētu izlīst no savas aizkrāsnes un paskatīties apkārt, jo diemžēl pašlaik visās malās, pat tā sauktajās «vecajās, nobriedušajās» demokrātijās spalgi skan populistu taures.

Katrs, kas pat tikai nedaudz seko pasaules ziņām, būs pamanījis, ka ASV politika pēdējo mēnešu laikā apgriezta ar kājām gaisā. Vēl pavasarī likās pilnīgi droši, ka nākamā gada prezidenta vēlēšanās viens otram stāsies pretī vecā politiskā «istablišmenta» smagsvari. Bijušā prezidenta Bila Klintona sieva Hilerija gatavojās cīņai pret Džebu Bušu, kuram gan tēvs, gan brālis dzīvojuši Baltajā namā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu