Karaliene Elizabete II kļūs par visilgāk valdījušo britu monarhu • IR.lv

Karaliene Elizabete II kļūs par visilgāk valdījušo britu monarhu

28
Vēsturisko filmu skate Cēsīs

Karaliene šo dienu pavadīs Skotijā, jo uzskata to par parastu darba dienu

Karaliene Elizabete II trešdien, 9.septembrī, kļūs par visilgāk valdījušo Apvienotās Karalistes monarhu, atņemot šos laurus savai vecvecmāmiņai karalienei Viktorijai. Abas kopā viņas karalistē valdījušas vairāk nekā 125 gadus, ziņo BBC.

Viktorija par karalieni kļuva 18 gadu vecumā un tronī bija 63 gadus, septiņus mēnešus un divas dienas. Savukārt Elizabete II valdīt sāka 25 gadu vecumā.

9.septembrī plkst. 17.30 (pēc Londonas laika) 89 gadus vecā Elizabete pārspēs Viktorijas sasniegumu atrasties tronī. Šajā brīdī tiks uzskatīts, ka karaliene valdījusi 63 gadus un septiņus mēnešus, t.i., 23 226 dienas, 16 stundas un 23 minūtes.

Elizabete II šo dienu pavadīs Skotijā. Karaliene atradīsies savā pilī un uzskata, ka šai dienai nav jāatšķiras no citām. Tā viņai būšot parasta darba diena.

Paredzams, ka karaliene kopā ar dzīvesbiedru Edinburgas hercogu Filipu oficiāli paziņos par dzelzceļa „Scottish Borders Railway” atklāšanu, kā arī dosies ceļā ar vilcienu kopā ar Skotijas valdības ministru.

Savukārt cieņas apliecinājumu karalienei parlamentā sniegs Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Pirmdien viņš karalieni nosauca par „stiprā britu gara simbolu, ar ko rēķinās visa pasaule”.

Karalienes ilglaicīgās valdīšanas svinības tiks atzīmētas arī ar karaliskās flotes parādi Temzā un salūtu.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu