Krievija sākusi celt militāro bāzi Sīrijā (papild.) • IR.lv

Krievija sākusi celt militāro bāzi Sīrijā (papild.)

46
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Foto: EPA/LETA

ASV brīdina Krieviju – nedrīkst palielināt militāro klātbūtni Sīrijā

Sīrijas rietumos Krievija sākusi celt militāro pilsētiņu, kas varētu kļūt par militārās aviācijas bāzi, vēsta mediji.

Militāro pilsētiņu Krievija sālusi celt pie Sīrijas pilsētas Latakijas. Tajā vienlaikus varētu uzturēties tūkstoš karavīru.

„The New York Times” ziņo, ka šī vieta var kļūt par militārās tehnikas novietošanas bāzi, kā arī Krievijas kara lidmašīnu bāzes vietu.

Jau ziņots, ka ASV brīdinājušas Krieviju, lai tā atturas no savas iespējamās militārās klātbūtnes palielināšanas Sīrijā.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs telefonsarunā ar Krievijas ārlietu resora vadītāju Sergeju Lavrovu sestdien izteicis bažas par Krievijas plāniem drīzumā izvietot vairāk militāro spēku Sīrijā, ziņo ASV ārlietu dienests.

Kerijs paziņojis, kam šādas darbības var novest pie Sīrijas konflikta eskalācijas, vēl vairāk civiliedzīvotāju nogalināšanas, kā arī bēgļu plūsmas palielināšanas. Turklāt šie Krievijas militārie spēki Sīrijā var tikt konfrontēti ar valsts teritorijā esošajiem starptautiskās koalīcijas spēkiem, kas cīnās pret Islāma valsts kaujiniekiem, teica Kerijs.

Jau ziņots, ka mediji rakstīja par Krievijas gatavību uz Sīriju nosūtīt Bašara al Asada armijas atbalstam savas kara lidmašīnas.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (46)

Krotow 06.09.2015. 23.14

Krievu ņemšanās pa Sīriju ir saprotama. Tartusas flotes bāze, par kuru viņiem ar Asadu ir līgums, atrodas gandrīz blakus pašreizējai frontes joslai. Un Sīrija ir viens no lielajiem Krievijas ieroču pircējiem. Samizot viņus tur ir jauka doma un, pieļauju, ka pēc tam var samizot arī Asadu, Taču ko pēc tam darīt ar ISIS, kuri ir vēl lielāki mūdži par talibanu.

+6
0
Atbildēt

9

    Charlie Hebdo > Krotow 06.09.2015. 23.16

    Krotow

    Arī par krieviem lielāki mūdži?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Krotow 07.09.2015. 07.15

    Krotow

    Isis un Asada brandža kopā ar krieviem iznīcinās Sīrijas opozīciju. Padomā loģiski, kam ir vajadzīgs isis? Saudi Arābijai, Irākai, pat Irānas lupatgalvām tas ir drauds. Vienīgie, kam tas vajadzīgs, ir Asads, lai viņa žifafes kaklu nesadalītu un krievi, kurus sātans tur uz mūsu planētas tikai, lai vairotu postu un tiktu izliets maksimāli daudz asiņu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Aigars Mahinovs > Krotow 07.09.2015. 10.05

    Tartusas *flotes atbalsta punkts* (nevis bāze) nekad nav bijusi Krievijai stratēģiski svarīga. Līdz šim tās pilnais personāls sastāvēja vien no 4 (!) karavīriem. Un arī tie tika evakuēti kopā ar visiem pārējiem Krievijas armijniekiem un padomniekiem kā tiko uzsākās šī te vazga “lai neeskalētu situāciju”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > Krotow 07.09.2015. 16.11

    Deģenerāl, Asads ir šiītu alavīts, Irākā ir šiīti, sunnīti un kurdi, Sauda arābijā sunnītu vahabīti, bet Islāma valsts ir sunnīti. Islāma valsts neapdraud ortodoksālos šiītus – viņu skatījumā īstenos ticīgos, pārējos visus apdraud, tajā skaitā kristiešus, Asadu, kurdus, šiītus, kā arī no īstenā ceļa nogājušos sunnītus (Turcija).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Krotow > Krotow 07.09.2015. 00.09

    Kaujinieku tur nav tik daudz kā vervētāju. Taču piekrītu, ka tas nebūt nav labāk.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Merilī > Krotow 07.09.2015. 00.02

    – Krotow

    Kāds vēl “agrāk vai vēlāk”? Jau tagad izskatās, ka ir par vēlu – gan Libānā, gan Turcijā, un tagad jau arī noteikti Eiropā, izliekoties par bēgļiem,ir iekļuvuši demitiem tūkstoši IS kaujinieku.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Merilī > Krotow 06.09.2015. 23.24

    -Krotow

    Bet tā taču ir IS plosīšanās, kas radījusi migrantu sērgu. Kāpēc ne ASV, ne Turcijas, ne Eiropas prioritāte nav sist IS?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > Krotow 06.09.2015. 23.55

    Sist viņus agrāk vai vēlāk vajadzēs, taču ar ISIS iznīcināšanu process neapstāsies. Migrantu sērgai ISIS plosīšanās ir tikai starta šāviens. Īstais iemesls ir pa pasauli izplatījusies ziņa par iespēju “vecajās” ES valstīs neko nedarot saņemt lielus pabalstus. Un šis process brieda jau pēdējos padsmit gadus. Tuvo austrumu valstīs un Ziemeļāfrikā vietējo nacionālo īpatnību dēļ šobrīd ir ļoti liela cilvēku “pārprodukcija”. Pamatā jauni cilvēki, kas meklē vietu jaunai dzīvei kaut kur nebūt un ES ar pastāvošo migrācijas politiku tam ir ļoti viegls mērķis. Sīrija ir bezmaz izņēmums – starp no turienes karadarbības projām bēgošajiem ir daudz izglītotu cilvēku, pie kam ne mazums kristiešu, kuriem nonākšana ISIS ietekmes zonā ir droša nāve. Tāpēc no Tuvajiem austrumiem un Āfrikas iebraucošie ir ļoti rūpīgi jāšķiro un tie, kuri nav bēgļi no karadarbības vietām, vienkārši jāsūta atpakaļ. Un steidzami jāmaina pabalstu izsniegšanas kārtība, lai nepieļautu iespēju gadiem ilgi bezkaunīgi sēdēt uz kakla vietējiem nodokļu maksātājiem. Domāju, ka sakārtojot pabalstu izsniegšanu un pārtraucot maksāt tiem, kuri vienkārši parazitē uz nodokļu maksātāju rēķina, patīrīsies arī esošās iebraucēju kolonijas, jo paliks tikai tie, kuri tiešām strādā.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Krotow > Krotow 06.09.2015. 23.23

    Vateņiem (jeb kacapiem, kā viņus dēvē Ukrainā) nav tautības – tā ir diagnoze. Garīgi slimu ar lieluma māniju apsēstu alkoholiķu grupa. Daļa no viņiem šobrīd rušinās pa Sīriju. ASV darītu pareizi, ja nogaidītu, kamēr ISIS un Asada braņža kopā ar krieviem viens otru apsit – pēc tam būs mazāk darba.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

galantais 07.09.2015. 11.03

Raicha 07.09.2015. 10.09

Hm, Principā Sīrijā karojošos “pa rupjo” varētu sadalīt 3 frakcijās:

1)Asads (ar RU atbalstu) – it kā pat neko sliktu lielos mērogos nebija izdarījis, līdz nesāka apšaut savu “arābu pavasari”, ja neskaita, ka Krievijas draugs. Pēdējā laikā valdības spēki izceļas ar diezgan bezjēdzīgas iebaidīšanas taktikas pielietošanu, regulāri bumbojot pilsētu dzīvojamos kvartālus;

2)ISIS – atsaldeņi pēc definīcijas;

3)FSA + kurdi, kas gan nav protams viens un tas pats, tomēr gan vieni gan otri cīnās gan pret Asadu, gan ISIS.

Paskatoties video (pilns jūtūbs)skaidrs, ka vienīgie, kas tur vēl daudz maz saglabājuši civilizētības pazīmes un cīnās par eiropietim saprotamām vērībām, ir tieši FSA+kurdi.

+5
-2
Atbildēt

3

    Krix > Raicha 07.09.2015. 11.35

    Atļaušos nepiekrist – drusku vienkāršātots skatījums….Patiesībā karojošo frakciju skaits ir daudzkārt lielāks, jo pastāv dažādi islasimstu grupējumi kā Al Nusra, Ahrar al Sham…kuru nokļūšana pie varas ir ļoti nevēlama un būtībā maz atšķirās no tās pašas Islama valsts, tad vēl ir desmitiem grupējumu, kuriem ir savi finansētāji no Līča valstīm, attiecīgi ar savām interesēm. Tādas vienotas FSA jau labu laiku nav, arī kurdiem ir savas intereses, kas bieži atšķiras no t.s. opozīcijas ! Mērenā opozīcija ir tik vērā neņemama, ka islamistiem uzvarot, viņi tiks vienkārši noslaucīti….Labākais variants ir Sīrijas kā valsts sadalīšana uz ko pamazām arī iet, jo apšaubāms, ka Irāna vai Krievija tā vienkārši padosies, arī minoritātes pret šādu “opozīciju” cīnīsies līdz pēdējam…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    students-4 > Raicha 07.09.2015. 21.32

    Krix, tur var sadalīt Sīriju kā jau tā bija sadalīta pirms 100 gadiem, bet problēma ir tā, ka lielākā daļa iedzīvotāju dzīvo Asada kontrolētajā alavītu reģionā, kas pie tam ir bagātākais ar ūdeni un pieeju jūŗai. Uz to pirms kaŗa pārcēlās ļoti lielas laužu masas no laukiem.

    Ar naftu aplaistot lauku, nekādu ražu nenovāksi. Visa pārējā Sīrija ir tuksnesis – Divupe nespēj neko vairs pabarot, tāpat kā Nīla Ēģiptē, kas importē pārtiku no ārzemēm. Globālā sasilšana ar neko daudz nepalīdzēs valstī kuras iedzīvotāju skaits pa pagājušā gadsimta pēdējiem 40 gadiem ir četrkāršojies(no 4,5 uz 18 miljoniem). Tieši šis demogrāfiskais sprādziens ir Arābu pavasara pamatā un viņiem nav citas formulas, kā nomainīt esošo diktatoru ar jaunu – līdz demokrātiskām vērtībām šie nav izauguši, jo atšķirībā no šiem, demokrātija Eiropā pastāv jau vairākus gadu tūkstošus, un kristietības tumsonības laikmets Eiropā šur tur tāpat bija ilgāk, nekā šiem pastāv islams.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    students-4 > Raicha 07.09.2015. 21.18

    1) Nevajag tur nevienu pusi mālēt par melnu vai baltu. Ir pietiekoši daudz dokumentēti kadri par to, kā Asada policistus, kas tika sūtīti pret arābu pavasari, apšāva “miermīlīgie demonstranti”, kas nekautrējās ari apšaut “savējo” pūli. Taktika ir tāda pati, kā Palestīnas arābu cīņā pret Izraēlu, kur cilvēks, staipa apkārt sava sīča līķi un brēc, ka žīdi vainīgi, arī tad, kad izrādās, ka raķeti palaidis pašu Hamas. Tas viss ir teātris priekš labticīgajiem idiotiem. Bez tam Sīrijā arābu pavasaris jau reiz notika, tikai bez interneta radikālie islāmisti toreiz spēja sagraut tikai vienu pilsētu, jo par spīti dzīvošanai ideoloģiskajā burbulī pārējā Sīrija nepievienojās:

    https://en.wikipedia.org/wiki/1982_Hama_Islamic_uprising

    Asadam līdz šim ir bijis novērojams tikai Irāņu atbalsts, jo šie sūta savu tehniku un kaŗavīrus un Hezbollah atbalsts ar ko Asads norēķinās ar raķetēm, kuŗas Izraēla nīcina un arī pie reizes veic uzlidojumus Sīrijas armijas kazarmām par atgādinājumu, ka tā darīt nav smuki(jo šīs raķetes pēc tam tiek izmantotas pret Izraēlu).

    Šis kaŗš ir diezgan interesants ar to, ka civiliedzīvotāji spēj doties pāri frontes līnijām un apgādā FSA ar pārtiku un arī ieročiem, nemaz nepieminot narkotikas, kas ļauj izturēt spriedzi un izdarīt to, ko normāls cilvēks nespētu. Šogad bija interesanta situācija, kad ISIS vai FSA uzbruka cietumam Aleppo tuvumā un šie cietumnieki nemaz nebija stāvā sajūsmā par to, ka šiem pēc cietuma atkal jādodas kaŗot pret Asadu, jo otra izvēle ir nāve, protams.

    Nav īpaši skaidrs ar ko šīs mucas, kas pildītas ar spridzekļiem ir ar kaut ko nežēlīgākas par FSA, kas apšauda ar mortīrām dzīvojamos rajonus un šauj arī pa sievietēm un bērniem. Tas ir kaŗš, kuŗā pretējā puse spēj notriekt pārāk zemu lidojošas lidmašīnas un helikopterus un tiem cilvēkiem, kas saskatījušies Holivudas filmas par amerikāņu kaŗa tehniku ir neizprotams, ka Asadam nav militāro satelītu kontrolētas raķetes(kas katra maksā 500 miljonus), kas spēj trāpīt bunkurī pa vēdlodziņu, tāpēc šie arī izmnanto mucās savālētas sprāgstvielas un tās tāpat kā pirmajā/otrajā pasaules kaŗā izripina bez vadības… kur tā nokritīs – dies vien zin un gadās ka nokrīt tālu no mērķa.

    2) ISIS nav īpaši izdalāms starp pārējiem – Al-Nusra ir vēl radikālākas idejas, bet virziens abiem un vēl vairākiem grupējumiem zem tā ko dēvē par FSA ir viens. FSA pati par sevi ir ļoti maza grupiņa – no tiem pašiem kas bija sākumā dēļ naudas un ieročiem lielākā daļa jau sen kaŗo par fanātisku islāmismu – un nav garantijas ka pārējie nav tikpat viegli pārliecināmi.

    3) Kurdi ir pilnīgi cita grupa(pastāv vairākas atšķirīgas kurdu grupas – tāpat kā reģionālie dialekti un arī reliģiskas atšķirības), kas ir draudzīgās attiecībās ar FSA vai arī SA(Sīrijas Armija) tikai aiz augstiem žogiem un ar ieročiem rokās – tikpat draudzīgās attiecībās ir arī Asads ar FSA Damaskas reģionā, kur ir noslēgtas vairākas vienošanās par pamieru.

    ISIS un visi tur uzbrūk vispirms vieglākiem mērķiem. Kurdiem ir vieni no novecojušākajiem ieročiem – daži lieto pat 100 gadus vecus ieročus, kamēr ISIS Irākā sagrāba gan amerikāņu Hummer gan arī tankus…

    Esmu arī paskatījies pietiekoši daudz video, bet diemžēl neesmu pamanījis ka viņi tur cīnītos par eiropiešu vērtībām… :D

    Kurdi arī nav eiropieši un nebūs – pat neskatoties uz to, ka šiem sievietes kaŗo. Ne Turcijā ne Sīrijā, ne arī Irākā nav kurdu zemes – tās ir vai nu armēņu vai asīriešu par kuriem vispār nevienam nav nekādas daļas.

    Tur notiek kaŗš – ar visām izrietošajām zvērībām un ja tiek klāt noslepkavot armijas kadetus bez ieročiem, tad tos slepkavo un ja tiek klāt civiliedzīvotājiem, kas nav iepriekš pārāk dedzīgi protestējuši pret Asadu, tad noslepkavo arī tos – vai jauni vai veci, vai sievietes vai bērni.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu