Čehijas un Slovākijas ministri noraida saistošas kvotas bēgļu uzņemšanai (papild.) • IR.lv

Čehijas un Slovākijas ministri noraida saistošas kvotas bēgļu uzņemšanai (papild.)

136
Migranti Ungārijā pie vilciena, no kura atteicās izkāpt un doties uz patvēruma meklētāju centru. Migranti improvizētos plakātos tur uzrakstus, ka vēlas doties uz Vāciju, nevis palikt Ungārijā. Foto: EPA/LETA

Merkele un Olands atbalsta bēgļu kvotu sistēmu ES valstīm

Čehijas un Slovākijas iekšlietu ministri piektdien vēlreiz noraidījuši ideju par saistošām kvotām bēgļu izmitināšanai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, ziņo LETA/ČTK/AFP.

Ministri paziņoja, ka šādas kvotas neko nedotu, jo nelegālie imigranti vienalga dotos uz tām valstīm, kuras nolēmuši sasniegt. “Obligātas kvotas nav risinājums,” paziņoja Čehijas iekšlietu ministrs Milans Kovaneks.

Viņš sacīja, ka nespēj iedomāties, kā Čehijas vai Slovākijas varasiestādes varētu piespiest migrantus palikt valstī. “Kvotas mums nav pieņemamas,” uzsvēra Kovaneks.

Slovākijas iekšlietu ministrs Roberts Kalinaks un Kovaneks paziņoja, ka Šengenas zonas robežas ir jāaizsargā un jāvēršas pret cilvēku kontrabandistiem, tai skaitā jānogremdē to kuģi.

Ministri sacīja, ka Čehija un Slovākija atšķirībā no citām ES valstīm ievēro patvēruma piešķiršanas noteikumus.

Ministri arī piedāvāja izveidot Čehijā un Slovākijā sīriešu bēgļiem dzelzceļa koridoru, kas saistītu Ungāriju un Vāciju, ja šīs valstis piekristu.

Jau ziņots, ka ar kopīgu iniciatīvu, lai noregulētu migrantu krīzi Eiropā, klajā nākuši Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands, ierosinot Eiropas Savienības valstīm sadalīt bēgļu uzņemšanas kvotas, ziņo mediji.

Šo iniciatīvu, kura jau agrāk izskanēja ES, bet netika atbalstīta, abu valstu vadītāji saskaņoja telefonsarunā ceturtdien, kad Merkele atradās vizītē Šveicē, ziņo AFP.

Francija paziņojusi, ka Vācijas un Francijas valstu vadītāju ierosinājums cita starpā paredz arī mērķi „organizēt bēgļu uzņemšanu un to taisnīgu sadalīšanu pa Eiropas valstīm”. Migrantus, kuriem nav pamata saņemt bēgļa statusu, sūtīs atpakaļ uz dzimteni.

„Mēs kopā ar Angelu Merkeli ierosinājām izstrādāt pastāvīgu un saistošu bēgļu sadalīšanas mehānismu. Pieņemu, ka tas, kas darbojas patlaban, vairs nav pietiekami, ir valstis, kas nepilda savus morālos pienākumus, tāpēc mums ir jāiet tālāk,” teica Francijas prezidents Olands.

„Eiropas Savienībai jārīkojas izlēmīgi un saskaņā ar savām vērtībām. Bēgļi – vīrieši, sievietes un viņu ģimenes – bēg no kara un vajāšanām. Viņiem nepieciešama starptautiska aizsardzība,” aģentūra „Reuters” citē Merkeles un Olanda kopīgo paziņojumu.

Dokumentā ir teikts, ka puses piedāvā valstīm vienotus standartus, lai pastiprinātu Eiropas patvēruma meklētāju sistēmu, nelegālo imigrantu atgriešanu dzimtenē un atbalsta sniegšanu valstīm, no kurām Eiropā iebrauc bēgļi.

Merkele noraidījusi Ungārijas premjerministra Viktora Orbana pārmetumus, nosaucot migrantu straumi par „Vācijas problēmu”. „Tā nav Eiropas problēma. Tā ir Vācijas problēma,” teica Orbans ceturtdien Briselē. Merkele norāda, ka migrantu problēma skar visu Eiropu. Vācija dara to, kas jādara, vadoties no morāles un tiesību skatupunkta, teica Merkele.

Orbans ceturtdien Briselē teica, ka migranti nevēlas palikt Ungārijā, Slovākijā, Polijā vai Igaunijā. „Viņi visi grib doties uz Vāciju. Mūsu uzdevums – viņus tikai reģistrēt,” paziņoja Ungārijas premjerministrs.

Tikmēr vācu izdevums „Der Spiegel” raksta, ka Austrumeiropas valstis nevēlas uzņemt lielāku migrantu skaitu nekā ir panākta vienošanās. Turklāt dažas valsti, piemēram, Slovākija, ir gatavas uzņemt tikai kristiešu bēgļus. Šāds ierosinājums nupat izskanējis arī Latvijā, kur par to paziņoja lielāko ticīgo konfesiju vadītāji.

ANO augstais bēgļu lietu komisārs Antoniu Guterrešs piektdien “masu pārvietošanas programmas” laikā, kas būtu saistoša Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, aicināja uzņemt ES līdz 200 000 bēgļu, ziņo LETA.

“Cilvēkiem, attiecībā uz kuriem tiks konstatēts, ka viņiem ir leģitīmas prasības pēc aizsardzības, ir jāgūst labums no masu pārvietošanas programmas, kurā visām ES dalībvalstīm būtu jāpiedalās obligāti,” teikts Guterreša paziņojumā. “Ļoti provizoriskie aprēķini norāda uz potenciālu pārvietošanas iespēju palielināšanu līdz 200 000 vietu,” viņš piebilda.

Savukārt Vācijas pilsētā Hesenē piektdienas naktī patvēruma meklētāju centrā notikušajā ugunsgrēkā savainots viens cilvēks, kurš izlēca no otrā stāva loga. Pagaidām nav skaidri uguns izcelšanās iemesli, taču ēka, kurā bija izmitināti vairāk nekā 60 patvēruma meklētāji no Alžīrijas, Irākas, Libānas, Maķedonijas, Turcijas, Sīrijas, Somālijas, Eritrejas un Etiopijas, dzīvošanai vairs neesot piemērota, ziņo Dw.de.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (136)

Bet 04.09.2015. 10.44

“Merkele noraidījusi Ungārijas premjerministra Viktora Orbana pārmetumus, nosaucot migrantu straumi par „Vācijas problēmu”. „Tā nav Eiropas problēma. Tā ir Vācijas problēma,” teica Orbans ceturtdien Briselē.”

Atkal šie abi Merkele un Olands grib izlemt pārējo Es dalībvalstu likteni sakarā ar migrantiem, bet tie tak vēlas tikai vienīgi Austriju un Vāciju? Vai Merkele vēlas noliegt migrantu brīvo izvēli, kurā valstī dzīvot?! Kāda nelietība un cūcība pret nabaga patvēruma meklētājiem, kuri bēg no kara. Vai tā maz drīkst rīkoties Vācijas kanclere. Manuprāt, tas ir nedemokrātiski un noziedzīgi rīkoties pret migrantu gribu!

+29
-10
Atbildēt

4

    traductrice > Bet 05.09.2015. 12.46

    Vai Merkele vēlas noliegt migrantu brīvo izvēli, kurā valstī dzīvot?!

    —–

    Jā, tieši šo aspektu ne ES, ne vietējie politiķi cenšas nepieminēt savā retorikā. Man pat nedaudz jāpasmīkņā par mūsējo politiķu visnotaļ izlēmīgo nostāju – “ņemsim tikai kristiešus, tikai izglītotos, tikai integrēties gribošos…”. Var jau uzstādīt nezin kādas prasības un atlases kritērijus, bet jautājums ir – vai šie Latvijas (līdzīgi kā Igaunijas, Lietuvas utttt. politiķu) “izredzētie” izglītotie kristieši tiešām vēlas tapt integrēti tieši šeit? Vai kvotu sistēma, neatkarīgi no kvotu lieluma, jau pašā saknē nerada nevienlīdzību un diskrimināciju? Kas notiks, ja “rūpīgi atlasītie” kandidāti vienoti sāks cīnīties par savām “leģitīmajām tiesībām” uz dzīvi “apsolītajā zemē”, nevis tur, kur iekritusi (ne)laimigā biļete?

    Manuprāt, “bēgļu” jautājums ir primāri jāskata tieši no šī aspekta! un par tā aktualitāti liecina Ungārijas gadījums. NEVIENS no bēgļiem Ungārijā nesaskata patvērumu. Tiešām Ungārijā viņiem draud dzīvības briesmas?

    Faktiski, radikāls, bet efektīvs “īsteno bēgļu” atsijāšanas filtrs būtu paziņošana, ka visus bēgļus uzņems TIKAI filtrācijas nometnēs un TIKAI ekonomiski mazāk labvēlīgajās valstīs. Pieņemsim, arī Latvijā. Savukārt pārējās valstis solidāri piedalās ar finansējumu. Pārdrošs eksperiments, bet varbūt tas atvēsinātu daudzu “bēgļu” interesi bēgt. Un bēgļu skaits STRAUJI samazinātos.

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    west > Bet 04.09.2015. 20.52

    Labs :)

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 05.09.2015. 01.47

    Francija pati ir kara plosīta zeme,no kuras bēgļi pa tuneli bēg uz Angliju,ko tas Olands var piedāvāt!.

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    Krotow > Bet 05.09.2015. 21.56

    Filtrācijas nometnes nav jātaisa ES teritorijā – to var izdarīt turpat Turcijā, Lībijā u.tml., kur šobrīd imigranti uz ES koncentrējas. ES var apmaksāt un organizēt šķirošanu.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 04.09.2015. 09.36

Šķiet, ka bēgļu problēmu var atrisināt tikai brutāls militārs spēks – sauszemes operācija kārtības ieviešanai Lībijā un Sīrijā. Merkeles, Olanda un viņiem līdzīgo idiotu šļupsti problēmu tikai vairo!

+24
-11
Atbildēt

12

    Normunds > 04.09.2015. 21.10

    Lībijā bija sociālisms, tagad golod, holod, razruha!

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 06.09.2015. 17.30

    TVnet raksta par to, kâ imigrācija ietekmē britu viedokli par palikšanu vai izstāšanos no ES:

    “Ja .. referendums par valsts turpmāko atrašanos Eiropas Savienībā notiktu tagad, 43% britu atbalstītu izstāšanos un tikai 40% balsotu par palikšanu”

    “Šī ir pirmā reize, kad izstāšanās piekritēju izrādījies vairāk nekâ palikšanas atbalstītāju. Turklāt vairāk nekâ piektā daļa no tiem aptaujātajiem, kuŗi pašlaik vēlas savas valsts palikšanu Eiropas Savienībā, atzinuši, ka varētu mainīt savas domas līdz ar migrantu krizes saasināšanos.”

    “29% aptaujas dalībnieku – vairāk nekâ jebkad iepriekš – arī izteikušies, ka Lielbritijai vairs nevajadzētu uzņemt Sīrijas bēgļus.”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 16.09

    “Irir” ziņa: “Čechijas un Slovākijas iekšlietu ministri piektdien vēlreiz noraidījuši ideju par saistošām kvotām bēgļu izmitināšanai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs”

    TVnet ziņa: “Ungārijas, Polijas, Slovākijas un Čechijas premjerministri, .., piektdien katēgoriski noraidīja Eiropas Komisijas (EK) ieceri pārdalīt pa Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vēl 120 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies bloka dienvidvalstīs”

    Vienu un to pašu ziņu var pasniegt dažādi…

    “Irir”am – 2 valstis.

    TVnetam – 4 valstis.

    “Irir”am – iekšlietu ministri.

    TVnetam – premjerministi.

    “Irir”am – bēgļi (likumā noteikts statuss, ko var piešķirt un var arī nepiešķirt).

    TVnetam – patvēruma meklētāji, kas nelegāli ieradušies.

    Labi, ka Eiropas Savienībā ir Ungārija, Polija, Slovākija un Čechija.

    Franču kreisie šausminās, ka Austrumeiropā negrib uzņemt nelegālos imigrantus ne tikai labējās partijas, bet arī kreisās partijas.

    Ak jā, arī pašā Francijā kreiso idejas nav diez cik populāras, tikai trešajā vietā pēc Nācionālās frontes, un labējiem Republikāņiem. Būs jautri, kad kreisie pavisam aizies pa skuju taku.

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 22.04

    “Le Monde” raksta, ka šodien Francijas trešajā lielākajā pilsētā Lionā (aglomerācija ar 2,2 miljoniem iedzīvotāju) imigrācijas atbalstītāji rīkoja demonstrāciju imigrantu atbalstam. Dalībnieku skaits bija tik niecīgs, ka “Le Monde” kautrīgi vien norādīja: “Moins d’une centaine de personnes se sont rassemblées, en fin d’après-midi à Lyon, samedi 5 septembre, pour signifier leur soutien aux migrants.”

    (Mazāk nekâ simts cilvēku sanākuši sestdien 5.septembrī pēcpusdienā Lionā, lai paziņotu par savu atbalstu migrantiem.)

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 16.29

    Eiropai vajadzētu mācīties no Izraēlas.

    Izraēla labi apzinās visus riskus.

    Neesmu atradis nevienu karti, kur būtu norādīts, ka Izraēla būtu uzņēmusi kaut vienu Sīrijas bēgli, nerunājot jau par nelegālajiem imigrantiem.

    No Izraēlas vajadzētu arī pamācīties sargāt robežas.

    http://www.wfp.org/sites/default/files/images/2015/BF_graphic2_1_3.png

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 23.50

    “Le Parisien”:

    “Migrants : l’accueil des réfugiés coûtera 10 milliards d’euros à l’Allemagne”

    (Migranti: bēgļu uzņemšana Vācijai izmaksās 10 miljardus eiru)

    “Si la chancelière Angela Merkel a assuré qu’elle vise toujours l’équilibre budgétaire, le Frankfurter Allgemeine Zeitung chiffre les dépenses de la prise en charge des réfugiés à 10 milliards d’euros pour 2015, soit quatre fois plus que l’an dernier.”

    (Ja Merkele apliecinājusi, ka viņa vienmēr paredz sabalansētu budžetu, FAZ aplēš izdevumus, kas vajadzīgi bēgļu uzņemšanai 2015.gadā, 10 miljardu eiru apmērā, jeb četrreiz vairāk nekâ pērn.)

    “Une augmentation proportionnelle à celle des demandeurs d’asile qui devraient être de 800 000 cette année. Le gouvernement prévoyait un budget de 5,6 milliards d’euros pour 450 000 personnes. Le chiffre de 10 milliards serait atteint si les demandeurs d’asile restent un an dans le pays.”

    (Izdevumu pieaugums ir proporcionāls patvēruma pieprasītāju pieaugumam, kas šogad būšot 800’000. Valdība bija paredzējusi 5,6 miljardus eiru 450’000 cilvēkiem. 10 miljardi tiks sasniegti, ja patvēruma pieprasītāji paliek valsī vienu gadu.)

    Re kur aizplūst vācu nodokļu maksātāju nauda…

    Vai viņi maz savu valdību ir pilnvarojuši šādā veidā tērēt viņu naudu…

    Hmm… Un kur aizplūst Latvijas nodokļu maksātāju nauda?

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 04.09.2015. 11.18

    Lībijā bija normāla kārtība priekš tā reģiona valstīm, Kadaffi diktatūra, kad viņu novāca, g.k. pateicoties Francijai, daži jau brīdināja, ka Eiropu pārpludinās bēgļu plūsmas, ko viņš līdz tam apturēja

    Nu tad Francijai arī vajadzētu tur šo kārtību atjaunot, saprotams, ka spēciņi par vājiem un arī nekādas vēlmes nav, labāk jau Olandam uzņemt savu nākamo socialistu elektorātu lielā daudzumā.

    +16
    -12
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 17.38

    Interesanti, ka vistuvāk Sīrijai esošā ES dalībvalsts ir Kipra.

    Taču uz turieni Sīrijas bēgļi nemaz nelaužas.

    Dīvaini, vai ne?..

    +14
    -10
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 22.56

    “Le Monde” raksta arī par franču labējiem Republikāņiem (otrā populārākā partija pēc Nācionālās frontes):

    “Réfugiés : la droite campe sur une ligne dure”

    (Bēgļi: labējo nometne tur stingru līniju)

    Labējie ne tikai neatbalsta imigrantu uzņemšanu, bet arī prasa pārskatīt Šengēnas līgumu.

    Franči mani allaž uzjautrina:

    1.populārākā partija (Nācionālā fronte) grib, lai Francija izstātos no ES

    2.populārākā partija (Republikāņi) grib pārskatīt Šengēnas līgumu

    Un tikai bankrotējušie sociālisti negrib redzēt savas tautas nostāju.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 05.09.2015. 22.49

    Un ja salīdzināt “Irir” ziņu (Čechijas un Slovākijas ministri noraida saistošas kvotas bēgļu uzņemšanai) ar to, kâ šo ziņu pasniedz “Le Monde”?

    “Le Monde”:

    L’Europe centrale, forteresse face aux réfugiés (Centrāleiropa ir cietoksnis pret bēgļiem)

    “Ils n’ont pas vraiment changé de ligne et, visiblement, un nouveau conflit se dessine entre eux et la France, l’Allemagne et la Commission européenne : pressés d’agir par Angela Merkel et François Hollande, les chefs de gouvernement du Groupe de Visegrad (Hongrie, Pologne, République tchèque et Slovaquie) ont affiché leur unité, vendredi 4 septembre, lors d’un sommet extraordinaire, à Prague, consacré à la crise des migrants.”

    (Viņi tiešām nav mainījuši savu līniju un acīmredzot briest jauns konflikts starp viņiem un Franciju, Vāciju un Eiropas Komisiju: Merkeles un Olanda spiesti rīkoties, Višegradas grupas valdību vadītāji (Ungārija, Polija, Čechija un Slovākija) ir parādījuši savu vienotību piektdien 4.septembrī ārkārtas tikšanās laikā Prāgā, kas veltīta migrantu krizei.)

    “Dans une déclaration commune, ils ont réitéré leur opposition absolue à une répartition des réfugiés entre les pays européen”

    (Kopīgā deklarācijā viņi ir atkārtojuši savu ABSOLŪTU noraidījumu bēgļu sadalei starp Eiropas valstīm)

    Cik labi, ka ir Ungārija, Polija, Čechija un Slovākija.

    Mūsu gļēvā Staujuma nekad nebūtu iebildusi Junkera murgiem.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > 04.09.2015. 15.46

    Sauszemes operācija kārtības ieviešanai Afganistānā rit jau 14 gadus un galu joprojām neredz.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 04.09.2015. 22.02

Varbūt, ka tā ir izeja? :)

“Grieķija vai Itālija, pārdodiet man kādu salu! Es pasludināšu tās neatkarību un izmitināšu imigrantus, un nodrošināšu viņiem darbu, uzbūvējot tiem jaunu valsti,” paziņoja Saviris.

Intervijā televīzijā Saviris sacīja, ka ar šo plānu vērsīsies pie Grieķijas un Itālijas valdībām.

http://www.la.lv/egiptes-miljardieris-piedava-begliem-nopirkt-vidusjuras-salu/

+11
0
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > rinķī apkārt 05.09.2015. 00.01

    rinķī apkārt

    “tad var sākt pieņemt darbā cilvēkus, lai būvētu mājokļus, skolas, universitātes, slimnīcas.”

    Kosmodromus, kolaiderus…. Melnādaiņi no Grieķijas salām aizpeldēs uz glābšanas riņķa, pat pārcēlājam nevajadzēs maksāt. Lai taisa valsti Sahāras tuksnesī un audzē aļģes sausnes un eļļas iegūšanai.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu