Budapeštas stacija atsāk darbu, vilcieni uz Rietumeiropu nekursē (papild.) • IR.lv

Budapeštas stacija atsāk darbu, vilcieni uz Rietumeiropu nekursē (papild.)

20
Pēc varas iestāžu atļaujas bēgļi traucas ieņemt vietas vilcienos. Foto: AFP/LETA

Laikraksts: ES cīņā ar cilvēku kontrabandistiem iesaistīs karakuģus

Pēc divas dienas ilgušiem protestiem ceturtdien Budapeštas centrālā stacija atkal vērusi durvis nelegālajiem imigrantiem, un simtiem nelikumīgo ieceļotāju steidz triecienā ieņemt stacijā esošos vilcienus, ziņo LETA/AFP/BBC.

Stacijas galvenā ieeja tika atvērta plkst.8.15 (plkst.9.15 pēc Latvijas laika), un aptuveni 2000 imigrantu, kas iepriekšējās naktis pavadījuši stacijas laukumā, ar steigu, grūstoties un savstarpēji cīnoties, metās uz peroniem.

Tomēr stacijas vadība paziņoja, ka uz “nenoteiktu laiku” atlikti vilcieni uz Rietumeiropu. Arī imigrantu ieņemtais vilciens, kuram bija paredzēts doties uz Šopronu pie Austrijas robežas, ceļā nedevās.

“Dzelzceļa satiksmes drošības dēļ uzņēmums nolēmis, ka līdz turpmākiem rīkojumiem tiešie reisi no Budapeštas uz Rietumeiropu netiks veikti,” teikts Ungārijas dzelzceļa uzņēmuma paziņojumā.

Protesti pie Budapeštas Keleti stacijas sākās otrdien, pēc tam kad varasiestādes bija nolēmušas aizliegt nelegālajiem imigrantiem sēsties vilcienos, kas dodas uz Austriju un Vāciju.

Eiropas Savienības (ES) plāni par militāras operācijas izvēršanu Vidusjūrā pret pret cilvēku kontrabandistiem sāk iegūt konkrētas aprises, vēsta Vācijas laikraksts “Die Welt”.

Atbilstoši izdevuma informācijai jau oktobrī tiks aktivizēti karakuģi, zemūdenes, lidmašīnas un bezpilota lidaparāti, kas sāks patrulēšanu Lībijas teritoriālo ūdeņu tuvumā.

“Konkrēti dati par jūras spēkiem, kas piedalīsies operācijā, kļūs zināmi septembra vidū,” norāda laikraksts.

Atbilstoši ANO datiem kopš gada sākuma Vidusjūru šķērsojuši vairāk nekā 300 000 nelegālo imigrantu, vairāk nekā 3000 gājuši bojā.

Tikmēr pie Budapeštas stacijas izraisījušās sadursmes starp policiju un nelegālajiem imigrantiem, kas protestēja pret varasiestāžu lēmumu liegt viņiem sēsties vilcienos uz Vāciju un citām Eiropas valstīm, kur viņi plānoja pieteikties patvēruma piešķiršanai, ziņo LETA/AFP.

Policija arestējusi vairākus gados jaunus imigrantus un, pēc visa spriežot, nogādājusi viņus bēgļu uzņemšanas centros valsts austrumos.

Imigranti protestēja pie Keleti stacijas, apgalvojot, ka iztērējuši simtiem eiro par ceļošanas dokumentiem, kurus tagad nevarēs izmantot.

Ungārijas varasiestādes savu rīcību skaidro ar centieniem izpildīt valsts robežas aizsargāšanas saistības.

Atbilstoši Dublinas līgumam, kuru parakstījušas visas Eiropas Savienības (ES) valstis, bēgļiem lūgums par patvēruma piešķiršanu ir jāiesniedz pirmajā ES valstī, kurā viņi ir nonākuši.

Tikmēr Čehijas varas iestādes atļāvušas vairākumam sīriešu migrantu, kas no Ungārijas ieradās valstī, doties uz Vāciju. Par to 2.septembrī paziņoja Čehijas policijas pārstāve Katerīna Rendlova.

„Mēs dosim viņiem pārvietošanās brīvību ar noteikumu, ka viņi septiņu dienu laikā pametīs mūsu valsts teritoriju, un pavadīsim viņus uz dzelzceļa staciju,” teica Rendlova.

Līdz pat ceturtdienai migranti no Sīrijas uzturas Čehijas patvēruma meklētāju centros. No turienes saskaņā ar Dublinas vienošanos, viņiem ir jāatgriežas Ungārijā, no kurienes migranti ir ieradušies Čehijā. Dublinas vienošanās paredz, ka atbildību par patvēruma došanu jāuzņemas tai ES valstij, kurā migranti pirmoreiz ieradušies ES teritorijā.

Tomēr, kā norāda Čehijas varas iestādes, Ungārija jau ilgāku laiku atsakās uzņemt atpakaļ „savus” migrantus. Tāpēc šo cilvēku ilgāka uzturēšanās Čehijā tiek uzskatīta par „bezjēdzīgu un neefektīvu”. Tā kā Vācija paziņojusi par savu gatavību uzņemt Sīrijas bēgļus, tuvākajā laikā no patvēruma meklētāju centriem tiks atbrīvoti arī iepriekš aizturētie sīrieši, ziņo aģentūra dpa.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (20)

aivarsk 03.09.2015. 09.52

tiks atbrīvoti arī iepriekš aizturētie sīrieši, ziņo aģentūra dpa.

________________________________

Pareizāk sakot, tie, kas nopirkuši Sīrijas pasi!

Sīrijas pase maksājot ap 800 $, oriģinālā, no Sīrijas pašu kantora.

Cik nēģeru tagad būs “sīrieši”?

+9
-1
Atbildēt

0

lno 03.09.2015. 09.46

Gan jau vairumam ar laiku atvērsies acis. Cerams, ka nebūs par vēlu. Drošības dienesti lēš, ka uz katru tūkstoti migrantu ir ap 10-15 islama valsts teroristu…

+8
-1
Atbildēt

4

    aivarsk > lno 03.09.2015. 10.01

    Valsts atpērk no šļesaka (caur šļesaku) viesnīcu Latvija Radisson Blu, un izīrē šļesaka draugam norvēģu homim, kurš to ar peļņu izīrē kā labiekārtotu cietumu Norvēģijas karalistei. Vienīgi TV kanālu piedāvājums pavājš, toties ir tvirtu dupšu apteksnes, kuras pārģērbt par cietumsardzēm :)

    Visi uzvārās! (Izņemot Latviju, protams)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > lno 03.09.2015. 10.10

    lno

    Kāc rapsis? Cietumu būve nodrošinās “Skonto būve” un Re&Re daudzmiljardu valsts pasūtījumus. Nez kā cietumā kopā ar nēģeriem jutīsies Straujuma, Dombrovskis un citi nelieši, Latvijas demogrāfiskā piesārņojuma sludinātāji?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 03.09.2015. 09.48

    Norvēģijā cietumos vairs nav vietas, tos īrē Holandē!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 03.09.2015. 09.54

    aivarsk. Jādod ziņa Straujumai:) Var būt izdevīgāk kā tirgot TUA vai audzēt rapsi:):):)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

aivarsk 03.09.2015. 09.46

Nebija ilgi jāgaida.

Lai gan indieši nav paši agresīvākie…

Kas būs tālāk?

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu