Solveiga Puķe, vadā ierēdņus Briselē • IR.lv

Solveiga Puķe, vadā ierēdņus Briselē

7
Ikdienā Solveiga ar melnu busiņu vadā pa Briseli ierēdņus. Dzeltenais auto ir viņas privātais braucamais.
Ieva Alberte

 

Tādu košumu Brisele diez vai ir pieredzējusi: Solveigas mati un automašīna uz eiroierēdņu fona izceļas. Auto bagāžnieku grezno brieža profils, kas ir Jelgavas simbols. Solveigas mājas ir Jelgavā, bet darbs – Briselē. Viņa ir šoferis un vizina Latvijas ierēdņus, kuri ierodas uz sarunām Eiropas institūcijās. Piemēram, ministrus, viņu palīgus. «Uzzinot, ka vajadzīgi šoferi uz prezidentūras laiku, uzreiz pieteicos.» Strādāt Briselē Solveiga gribēja jau pirms gada, kad studijas te sāka meita. Solveiga sāka mācīties aukļu kursos, ar mērķi pieskatīt Briseles latviešu bērnus. «Man patīk būt kustībā, runāt ar cilvēkiem. Tikai ne sēdēt kabinetā!» viņa stāsta, kāpēc šofera amats patīk. Autobraucējas stāžs ir vairāk nekā 20 gadu, soda punktu nav. Solveiga aizpildīja anketu, izturēja konkursu un pērn ap Ziemassvētkiem devās uz Briseli. Kopā ar meitas suni Elizabetu. «Labi, ka suns tetrapakas lielumā, varēju pasist padusē,» Solveiga smejas.

Vaicāta, kādas bija darba pārrunas, viņa rausta plecus. «Nekas tāds. Vienkārša parunāšana. Pieļauju – ko gribēja par mani zināt, gan jau iepriekš uzzināja.» Latviešu šoferi Briselē ir vairāki: kungi vada vieglās automašīnas, bet vienīgo busiņu – Solveiga. Darbā viņu pieņēmusi Latvijas Republikas pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Savienībā.

Aptuveni nedēļu Solveiga stūrēja pa pilsētu, klausoties blakus sēdošā kolēģa ietiekumos. «Sākums bija grūts. Pilsēta sveša. Vakarā pirms pirmās darbdienas saņēmu adreses, kur būs jābrauc: asaras tecēja, un rokas, kājas trīcēja. Pat ar navigāciju tās ielas nemācēju atrast, jo ielu nosaukumi Briselē ir divās valodās – flāmu un franču. Ja nezini rajona kodu, ielu atrast nevari.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu